nowmag.gr

TP-Link Omada SDN

Η πιο έξυπνη λύση cloud για δικτύωση επιχειρηματικού επιπέδου

Διευρύνοντας περαιτέρω την επιτυχημένη σειρά προϊόντων Omada  Business, η TP-Link παρουσιάζει το νέο Omada SDN που παρέχει μια πιο έξυπνη και ευκολότερη λύση διαχείρισης δικτύου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες πληροφορικής. Το ολοκαίνουργιο Omada SDN συνδυάζει δικτυακές πύλες (gateways), ελεγκτές (controllers), PoE (Power over Ethernet) και smart switches, Wi-Fi 5 και Wi-Fi  6 access points, καθώς και ευέλικτους ελεγκτές υλικού και λογισμικού ή cloud controller, παρέχοντας αξιόπιστη και ασφαλή end-to-end επαγγελματική λύση Wi-Fi για επιχειρήσεις.

Γράφει ο Χάρης Ματθαίου

Η TP-Link, μία από τις κορυφαίες εταιρίες προϊόντων δικτύωσης για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, κυκλοφορεί στην αγορά την πρώτη της ολοκληρωμένη επαγγελματική λύση δικτύωσης που βασίζεται σε λογισμικό, το Omada SDN (Software Defined Networking). Ο εξειδικευμένος σχεδιασμός του Omada SDN κάνει ιδανική τη χρήση του σε απαιτητικά, υψηλής κυκλοφορίας περιβάλλοντα, όπως εταιρείες, γραφεία, ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα και καταστήματα λιανικού εμπορίου. Δημιουργεί ένα εξαιρετικά επεκτάσιμο δίκτυο, όπου όλα ελέγχονται από μία μόνο διεπαφή, παρέχοντας 100% κεντρική διαχείριση cloud που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μπορούν να ελέγχουν όλες τις συσκευές τους από οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Το TP-Link Omada SDN παρέχει υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας που εγγυάται 99,99% διαθεσιμότητα με 24/7 αυτόματη ανίχνευση σφαλμάτων. Οι γεωγραφικά απομονωμένοι εφεδρικοί διακομιστές (servers) μειώνουν την πιθανότητα του χρόνου απενεργοποίησης του cloud, με αποτέλεσμα το δίκτυο να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και αν η διαχείριση της κυκλοφορίας έχει διακοπεί. Εξάλλου, η υψηλή ποιότητα του προϊόντος διασφαλίζει περαιτέρω την αξιόπιστη λειτουργία του συστήματος. Η εκχώρηση προνομίων σε πολλαπλά άτομα παρέχει αυξημένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια διαχείρισης. Η διαχείριση πολλαπλών ατόμων, τα δικαιώματα πολλαπλών επιπέδων και η δυνατότητα προσθήκης διαχειριστών όταν απαιτείται, επιτρέπουν την ευέλικτη λειτουργία και συντήρηση δικτύου. Το TP-Link Omada SDN διαχωρίζει τα δεδομένα διαχείρισης δικτύου από τα δεδομένα των χρηστών, ώστε η ροή δεδομένων του χρήστη να μην περνάει μέσα από το cloud, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη προστασία του απορρήτου του χρήστη. Ένα ισχυρό τείχος προστασίας και προηγμένες λειτουργίες ασφαλείας, προστατεύουν περαιτέρω το δίκτυο και τα δεδομένα.

Omada SDN Controller: Κάνει περισσότερα με λιγότερα χρήματα

Ο Omada SDN Controller αποτελεί μια αξιόπιστη πλατφόρμα διαχείρισης δικτύου που δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν τη διαχείριση, να απλοποιήσουν τη λειτουργία και να αυξήσουν την ασφάλεια με χαμηλότερο κόστος. Οι σημερινές επιχειρήσεις γίνονται πιο δυναμικές και καινοτόμες, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των συσκευών που συνδέονται με το δίκτυό τους αυξάνεται. Το αναπτυσσόμενο και σύνθετο δίκτυο περιλαμβάνει περισσότερους πελάτες (ενσύρματους και ασύρματους), εφαρμογές που απαιτούν περισσότερο εύρος ζώνης και πιο προσαρμοσμένες υπηρεσίες. Αυτό συνεπάγεται αυξανόμενες απαιτήσεις για διαχειριζόμενα και αξιόπιστα συστήματα δικτύου, όμως οι προϋπολογισμοί για συστήματα πληροφορικής είναι περιορισμένοι. Έτσι, ο κάθε οργανισμός θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διαχειριστεί ποικίλα και πολύπλοκα δίκτυα με εξοικονόμηση χρόνου και οικονομικό τρόπο.

Ο Omada SDN Controller είναι ένα κέντρο εντολών και μια πλατφόρμα διαχείρισης στην καρδιά του δικτύου Omada. Με μία μόνο πλατφόρμα, οι διαχειριστές δικτύου διαμορφώνουν και διαχειρίζονται με χαμηλό κόστος όλα τα προϊόντα Omada που καλύπτουν όλες τις ανάγκες δρομολογητών, Switch και Wi-Fi.

Πώς λειτουργεί ο Omada SDN Controller;

Ο Omada SDN Controller παρέχει μια ενοποιημένη προσέγγιση για τη διαμόρφωση εταιρικών δικτύων που αποτελείται από δρομολογητές, switches και ασύρματα access points. Έτσι, δημιουργεί νέα επίπεδα διαχείρισης για να βοηθήσει τους οργανισμούς να αποφύγουν μια περίπλοκη και δαπανηρή λύση. Ο Omada SDN Controller είναι εύκολο να αναπτυχθεί σε κάθε δίκτυο και προσαρμόζεται σε διαφορετικές ανάγκες και προϋπολογισμούς. Προσφέρει διάφορες λύσεις ανάπτυξης, όπως Omada Software Controller, Omada Hardware Controller και Omada Cloud Controller, καθεμιά από τις οποίες έχει το δικό της σύνολο πλεονεκτημάτων και εφαρμογών. Επιπλέον, η διαισθητική εφαρμογή Omada app καθιστά τη διαχείριση του δικτύου εξαιρετικά βολική.

Omada Software Controller

Ο Omada Software Controller είναι εντελώς δωρεάν, όπως επίσης και όλες οι αναβαθμίσεις του. Ο ελεγκτής μπορεί να φιλοξενηθεί σε οποιουσδήποτε υπολογιστές με συστήματα Windows ή Linux, εντός του δικτύου της επιχείρησης.

Omada Hardware Controller

Ο Omada Hardware Controller είναι η διαχειριζόμενη συσκευή που είναι προ-εγκατεστημένη με τον  Omada Software Controller. Χρειάζεται απλά η αγορά της συσκευής, οπότε ο ενσωματωμένος Omada Hardware Controller είναι δωρεάν προς χρήση, χωρίς να απαιτείται χρέωση άδειας ή επιπλέον κόστος. Για το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, η συσκευή είναι εύκολη στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση στο δίκτυο της επιχείρησης.

Omada Cloud Controller

Ο Omada Cloud Controller αναπτύσσεται στον Omada Cloud server, παρέχοντας πληρωμένη υπηρεσία με κλιμακωτή τιμολόγηση. Με μια πληρωμένη συνδρομή στο Omada Cloud Service, δεν χρειάζεται να αγοραστεί επιπλέον συσκευή υλικού ή να εγκατασταθεί το λογισμικό στον κεντρικό υπολογιστή. Επιπλέον, η ομάδα υποστήριξης (support) της TP-Link μπορεί να προσφέρει επαγγελματική εξατομικευμένη υπηρεσία για δίκτυα με περισσότερες από 500 συσκευές.

Διαχείριση που βασίζεται σε ιστότοπους

Ο ιστότοπος είναι η μεγαλύτερη μονάδα διαχείρισης δικτύων. Για παράδειγμα, οι συσκευές που ανήκουν σε ένα τμήμα της εταιρείας χρειάζονται ενοποιημένες διαμορφώσεις. Το προσωπικό πληροφορικής μπορεί να δημιουργήσει έναν συγκεκριμένο ιστότοπο για το δίκτυο αυτού του τμήματος και στη συνέχεια την τροφοδοσία των συσκευών και των σχετικών ενσύρματων και ασύρματων δικτύων ταυτόχρονα. Αυτό δηλαδή που κάποτε χρειάζονταν ημέρες, μπορεί τώρα να γίνει μέσα σε λίγα λεπτά. Οι ίδιοι τύποι διαχειριζόμενων συσκευών Omada σε έναν ιστότοπο (για παράδειγμα όλα τα διαχειριζόμενα Omada switches σε έναν ιστότοπο), μοιράζονται την ίδια διαμόρφωση με εξαίρεση τις διευθύνσεις IP και τα ονόματα των συσκευών. Μπορούν ταυτόχρονα να διαμορφωθούν λειτουργίες, όπως ο προγραμματισμός VLAN και PoE για πολλαπλά switches σε έναν ιστότοπο, ή το SSID, ο προγραμματισμός WLAN και το όριο του ρυθμού (Rate Limit) για πολλαπλά access points σε έναν ιστότοπο. Ένα SSID που ρυθμίζεται για ένα access point σε έναν ιστότοπο δεν περιορίζεται σε αυτό το μοναδικό access point, αλλά παρέχεται αυτόματα σε όλα τα access points του ιστότοπου και μεταδίδεται από όλα τα access points σε αυτόν τον ιστότοπο.

Διαχείριση που βασίζεται σε Cloud Access

Το Cloud Access, ο Omada Software Controller και ο Omada Hardware Controller επιτρέπουν στους χρήστες να διαχειρίζονται κεντρικά ολόκληρο το δίκτυο ανά πάσα στιγμή και από οπουδήποτε, χωρίς χρεώσεις άδειας. Για να γίνει αυτό κατανοητό, ας πάρουμε για παράδειγμα μια εταιρία που έχει αναπτύξει πολλαπλές διαχειριζόμενες συσκευές Omada σε ένα μέρος και χρησιμοποιεί τον Omada Software Controller για τη διαχείριση των συσκευών κατά ομάδες. Όταν ο χρήστης είναι εκτός, μπορεί να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται το ασύρματο δίκτυο μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ή μέσω της εφαρμογής Omada app από το smartphone ή το tablet.

 

Αντιμετώπιση προβλημάτων μέσω ευδιάκριτου πίνακα ελέγχου

Ο Omada SDN Controller παρέχει έναν μόνο πίνακα ελέγχου (dashboard) για την εμφάνιση του συστήματος και της κατάστασης του πελάτη, κάνοντας απλή την παρακολούθηση του δικτύου. Ο καθαρός και απλός πίνακας ελέγχου διατηρεί το διαχειριστή του δικτύου ενημερωμένο, με μια γρήγορη επισκόπηση της υγείας κάθε συσκευής δικτύου και πελάτη στο ενσύρματο και ασύρματο δίκτυο.

Ο Omada SDN Controller στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προωθεί ειδοποιήσεις σχετικά με διάφορα επίπεδα καταγραφών (logs) δικτύου, τα οποία βοηθούν στην προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Τα περιεκτικά αρχεία καταγραφής μειώνουν τον χρόνο που αφιερώνεται στην επίλυση θεμάτων του δικτύου. Με λιγότερη δουλειά για την αντιμετώπιση προβλημάτων, ο διαχειριστής δικτύου μπορεί να παρακολουθεί το δίκτυο με άνεση.

 

Χαρακτηριστικά και οφέλη

Κεντρική διαχείριση: Πολλαπλά εργαλεία με πολλαπλές διεπαφές προσθέτουν πολυπλοκότητα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα σφαλμάτων στη διαμόρφωση και τη διαχείριση. Αλλαγές μεταξύ διεπαφών διαχείρισης κατά τη διάρκεια λειτουργίας του δικτύου είναι χρονοβόρες και μπορούν να κάνουν ακόμη και απλές αλλαγές ή εργασίες αντιμετώπισης προβλημάτων να απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν. Διαμόρφωση και διαχείριση δικτυακών πυλών, switches και προϊόντων Wi-Fi μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας, εξαλείφουν αποτελεσματικά τις επαναλαμβανόμενες εργασίες διαχείρισης συσκευών και την πιθανότητα λαθών.

Απλοποίηση της λειτουργίας: Η διαμόρφωση πολλαπλών λειτουργιών με τον Omada SDN Controller βασίζεται σε προφίλ, όπως το VLAN και τον έλεγχο ταυτότητας (Authentication) με προγραμματισμό RADIUS και PoE. Το προφίλ καταγράφει ένα σύνολο πληροφοριών που χρησιμοποιούνται στις διαμορφώσεις. Τα στοιχεία του προφίλ μπορούν να επεξεργάζονται κάθε φορά, έτσι ώστε το δίκτυο να ανταποκρίνεται συνεχώς στις εκάστοτε επιχειρηματικές ανάγκες με λίγα μόνο κλικ.

Αύξηση της ασφάλειας: Περισσότερο από τη δημιουργία ενός βασικού δικτύου, ο Omada SDN Controller φέρνει πολλαπλούς ελέγχους πρόσβασης, κυκλοφορία δεδομένων και εφαρμογές πολιτικής (policies) για την κάλυψη των προηγμένων επιχειρηματικών αναγκών. VPN, προσαρμόσιμη πύλη, έλεγχοι ταυτότητας 802.1X και άλλες πολιτικές ασφαλείας, ενσωματώνουν την ασφάλεια στο δίκτυo της επιχείρησης με τον απλούστερο και γρηγορότερο τρόπο.

 

OC300 (Omada Hardware Controller)

Ο OC300 είναι ο Omada Hardware Controller της πλατφόρμας Omada Software Defined Networking (SDN) και παρέχει 100% κεντρική διαχείριση σε έως 500 Omada access points, JetStream switches και SafeStream routers, μέσα από μία μόνο διεπαφή. Διαθέτοντας υβριδική τεχνολογία cloud, ο OC300 επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχο ολόκληρου του δικτύου από οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, με πρόσβαση στο cloud. Εξοπλισμένο με προηγμένο σχεδιασμό υλικού και το πιο πρόσφατο chipset, το OC300 έχει μεγάλη επεξεργαστική ισχύ για να υποστηρίξει τη μαζική διαχείριση του επιχειρηματικού δικτύου. Διαθέτει ανθεκτικό μεταλλικό περίβλημα και θύρα USB 3.0 για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Η μαζική διαχείριση, η διαχείριση πολλαπλών τοποθεσιών και οι απομακρυσμένες ενημερώσεις του firmware βοηθούν τη συντήρηση του δικτύου. Ο εύχρηστος πίνακας ελέγχου διευκολύνει την προβολή της κατάστασης του δικτύου σε πραγματικό χρόνο, καθώς και τον έλεγχο της χρήσης του δικτύου και της κατανομής της κυκλοφορίας. Η τοπολογία του δικτύου βοηθάει τους διαχειριστές να βλέπουν και να αντιμετωπίζουν γρήγορα τις συνδέσεις με μια ματιά. Επιπλέον, η έξυπνη εφαρμογή TP-Link Omada App που είναι δωρεάν διαθέσιμη στα καταστήματα Google Play Store και App Store, επιτρέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση και διαμόρφωση ολόκληρου του δικτύου από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με λίγα μόνο αγγίγματα της οθόνης του smartphone ή του tablet.

 

EAP620 HD (Wi-Fi 6 διπλής μπάντας Access Point οροφής)

Το EAP620 HD είναι ένα AX1800 ασύρματο Access Point οροφής που είναι ενσωματωμένο στο Omada SDN, το οποίο υποστηρίζει το πρότυπο Wi-Fi 6 και λειτουργεί σε διπλή μπάντα 2.4/5GHz. Διαθέτει τις τελευταίες τεχνολογίες του 802.11ax, όπως 1024 QAM και OFDM, οι οποίες του επιτρέπουν να ενισχύει τη συνολική ταχύτητα έως τα 1775Mbps, προσφέροντας 574Mbps στα 2,4GHz και 1201Mbps στα 5GHz. Διαθέτει επίσης τεχνολογία MU-MIMO και προσφέρει έως και 4 φορές αυξημένη χωρητικότητα του δικτύου σε σχέση με το Wi-Fi 5 (802.11ac), κάτι που καθιστά ιδανική τη χρήση του σε περιβάλλοντα υψηλής πυκνότητας, καθώς επιτρέπει την ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων συσκευών. Εξοπλίζεται με θύρα Power over Ethernet (802.3at) για βολική ανάπτυξη και εγκατάσταση. Υποστηρίζει λειτουργία Seamless Roaming (απρόσκοπτης περιαγωγής), εξασφαλίζοντας έτσι να μην επηρεάζονται οι ροές video και οι φωνητικές κλήσεις, ακόμη και αν οι χρήστες κινούνται μεταξύ διαφορετικών χώρων. Με πρόσβαση στο Cloud και μέσω της έξυπνης εφαρμογής TP-Link Omada App, η διαχείρισή του είναι εξαιρετικά βολική και εύκολη. Επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς δικτύου πελατών (Secure Guest Network) που παρέχει αυξημένη ασφαλή πρόσβαση σε πελάτες που μοιράζονται το Wi-Fi, με δεσμευμένη πύλη (captive portal) που βοηθάει στη διατήρηση μόνο εξουσιοδοτημένων επισκεπτών για χρήση του δικτύου. Η προσθήκη ελέγχου ταυτότητας με Facebook Wi-Fi and SMS Login, απλοποιεί το captive portal ακόμα περισσότερο για να διευκολύνει τη συνδεσιμότητα και να ενισχύσει το δίκτυο της επιχείρησης.

 

TL-SF1009P (9-Port 10/100Mbps Desktop Switch με 8-Port PoE+)

Το TL-SF1009P είναι ένα επαγγελματικό switch, που εξοπλίζεται με 9 θύρες, εκ των οποίων οι 8 είναι τύπου PoE+, συνολικής ισχύος 65W. Χάρη στη συμβατότητα με το πρότυπο 802.3af/at PoE+, υποστηρίζει έως και 30W σε κάθε θύρα PoE. Η συνολική ισχύς των 65W PoE για τις 8 θύρες PoE+ ανοίγει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως παρακολούθηση για γραφεία, εμπορικά καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις. Είναι πλήρως συμβατό με IP κάμερες, access points, IP τηλέφωνα, υπολογιστές, εκτυπωτές και άλλες συσκευές. Υποστηρίζει λειτουργία extend mode που ενεργοποιείται μέσω διακόπτη, κατά την οποία η απόσταση μετάδοσης PoE φτάνει τα 250 μέτρα, κάτι που καθιστά το TL-SF1009P ιδανικό για ανάπτυξη εφαρμογών με IP κάμερες σε μεγάλες περιοχές. Στην κατάσταση αυτή, η ταχύτητα των θυρών υποβαθμίζεται στα 10Mbps. Διαθέτει επίσης 2 διακόπτες για ενεργοποίηση Priority Mode και Isolation Mode που καθιστούν την παρακολούθηση πιο ομαλή και ασφαλέστερη. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία προτεραιότητας (Priority Mode), η ποιότητα ευαίσθητων εφαρμογών, όπως η παρακολούθηση video σε κρίσιμες επιχειρηματικές περιοχές, διασφαλίζεται με την επιλογή υψηλότερης προτεραιότητας για τις θύρες 1-2. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία απομόνωσης (Isolation Mode), το TL-SF1009P χωρίζει εύκολα την κίνηση στις θύρες 1-8 για να αποφευχθεί η παραβίαση, βελτιώνοντας την ασφάλεια του LAN και τη μετάδοση των δεδομένων. Η συσκευή κάνει ευφυή διαχείριση ισχύος, καθώς όταν η συνολική κατανάλωση υπερβαίνει τα 65W μειώνει την ισχύ της θύρας χαμηλότερης προτεραιότητας. Αυτό εξασφαλίζει την τροφοδοσία της θύρας υψηλής προτεραιότητας και προστατεύει από υπερφόρτωση ισχύος. Επίσης, ανιχνεύει αυτόματα και παρέχει την απαιτούμενη ισχύ για τις συσκευές PoE, προστατεύοντας παράλληλα τον PoE και τον μη PoE εξοπλισμό από ζημιές. Τέλος, εξοπλίζεται με ανθεκτικό μεταλλικό περίβλημα που εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

 

Με μια ματιά

  • Ολοκληρωμένη λύση δικτύωσης που βασίζεται σε λογισμικό
  • Υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας, αποτελεσματικότητας και ασφάλειας
  • 100% κεντρική διαχείριση Cloud για έλεγχο από οπουδήποτε ανά πάσα στιγμή
  • Διαχείριση δικτύου με χαμηλότερο κόστος, μέσω μίας μόνο πλατφόρμας
  • Έξυπνη εφαρμογή TP-Link Omada app

Η γνώμη μας: Με το Omada SDN η TP-Link προσφέρει την πιο έξυπνη και εύκολη λύση για διαχείριση δικτύου επιχειρηματικού επιπέδου. Χάρη στον εξειδικευμένο σχεδιασμό του, είναι ιδανικό για απαιτητικά περιβάλλοντα υψηλής κυκλοφορίας. Τα πολλαπλά πλεονεκτήματά του, όπως η κεντρική διαχείριση, η απλοποιημένη λειτουργία και η αυξημένη ασφάλεια σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος, καθιστούν το Omada SDN μια απολύτως αξιόπιστη επαγγελματική λύση Wi-Fi  για επιχειρήσεις.

INFO
  • TP-Link Hellas Ltd.
  • Τηλεφωνική γραμμή τεχνικής υποστήριξης: 210-6148834 (Δευ-Παρ 9:00 -17:30)
  • sales.gr@tp-link.com
  • support.gr@tp-link.com

You May Like This