nowmag.gr

TP-Link Omada

Η επαγγελματική λύση WiFi για επιχειρήσεις

Η TP-Link, κορυφαία παγκοσμίως εταιρία παραγωγής αξιόπιστων συσκευών δικτύωσης, παρουσιάζει ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο σύστημα Wi-Fi για επιχειρήσεις. Το όνομα αυτού Omada, που όπως υποδηλώνει προέρχεται από την ελληνική λέξη ομάδα και αποτυπώνει απόλυτα τη φιλοδοξία της TP-Link να καθιερώσει μια ολοκληρωμένη λύση δικτύου καθορισμένη από λογισμικό. Βασισμένο στην επιτυχία της πλατφόρμας κεντρικής διαχείρισης Auranet, το οικοσύστημα Omada ενσωματώνει μεταξύ άλλων προϊόντα Wi-Fi, Ethernet Switches και Gateways ασφαλείας, παρέχοντας πλήρη έλεγχο μέσα από μια κεντρική πλατφόρμα διαχείρισης.

Γράφει ο Χάρης Ματθαίου

Τα προϊόντα Omada συνεργάζονται μεταξύ τους για να παρέχουν μία ολοκληρωμένη λύση δικτύου που να ταιριάζει με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Η λύση Omada δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές δικτύου να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται όλα τα προϊόντα Omada στο δίκτυο, μέσω μιας κεντρικής πλατφόρμας διαχείρισης. Έτσι, παρέχει τα εξαιρετικά πλεονεκτήματα της δυνατότητας ασύρματης επέκτασης και της απομακρυσμένης διαχείρισης του δικτύου, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος, καθώς δεν απαιτείται πρόσθετη δαπάνη για προσωπικό πληροφορικής.

Τι περιλαμβάνει;

Η επαγγελματική λύση Wi-Fi Omada περιλαμβάνει σειρές συμβατών ασύρματων Omada Access Points οροφής, τοίχου και εξωτερικού χώρου, ενώ για την κεντρική διαχείριση του δικτύου χρησιμοποιούνται η συσκευή Omada Cloud Controller OC200 ή το εξειδικευμένο λογισμικό Software Controller της TP-Link για έλεγχο μέσω web browser από υπολογιστή. Επιπλέον, η δωρεάν έξυπνη εφαρμογή TP-Link Omada App παρέχει απομακρυσμένη πρόσβαση από smartphones/tablets με λογισμικό iOS/Android.

Χαρακτηριστικά των συσκευών

Για τις ανάγκες των δικών μας δοκιμών παραλάβαμε το POE+ Managed L2+ Switch JetStream T2600-28MPS της TP-Link, τον Cloud Controller OC200, καθώς και τα ασύρματα Access Points EAP225, EAP115-Wall και EAP225-Wall.

JetStream T2600-28MPS: Πρόκειται για ένα Ethernet Switch που παρέχει 24 θύρες Ethernet (10/100/1000Mbps), συμβατές με 802.3at/af PoE. Διαθέτει συμπαγή μεταλλική κατασκευή, με διαστάσεις 440x330x44 χιλιοστών, ενώ έρχεται σε συσκευασία που περιλαμβάνει μεταλλικούς βραχίονες για τοποθέτηση σε rack 19”. Οι χρήστες μπορούν να τροφοδοτούν με έως και 384W συνολικής ισχύος τις συνδεδεμένες συσκευές, με την ευελιξία να αναπτύσσουν ποικιλία εξοπλισμού, όπως ασύρματα σημεία πρόσβασης ή IP κάμερες ή VoIP συσκευές, χωρίς να ανησυχούν για διαθέσιμες πρίζες ρεύματος. Η υποστήριξη PoE μαζί με τη στατική δρομολόγηση υψηλής απόδοσης, το επαγγελματικού επιπέδου QoS, τα προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και οι επιλογές διαχείρισης Layer 2, κάνουν τo T2600G-28MPS μια εξαιρετική επιλογή για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στα χαρακτηριστικά των Layer 2 και Layer 2+ περιλαμβάνονται τα OAM, L2PT και sFlow που καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών των παρόχων του Internet, ενώ οι λειτουργίες IP-MAC-Port-VID και λίστας ελέγχου πρόσβασης ACL (Access Control List) προστατεύουν από επιθέσεις ARP, DoS και άλλες ακόμα απειλές. Η λειτουργία QoS (Quality of Service) παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες διαχείρισης της κυκλοφορίας για γρήγορη μετάδοση των σημαντικών δεδομένων, ακόμα και όταν το εύρος ζώνης του δικτύου είναι περιορισμένο, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι υπηρεσίες φωνής και video θα παραμένουν ομαλές. Επιπλέον, το εύχρηστο web interface, σε συνδυασμό με τα CLI, SNMP, RMON και Dual Image, επιτρέπουν ταχύτερη ρύθμιση και διαμόρφωση με λιγότερες διακοπές λειτουργίας. Συνοπτικά, το T2600G-28MPS αποτελεί την τέλεια λύση δικτύου για ομάδες εργασίας περιορισμένου budget και εταιρίες που επιθυμούν να βελτιώσουν το δίκτυό τους σε ταχύτητες Gigabit.

OC200: Πρόκειται για τον Omada Cloud Controller, ο οποίος παρέχει επαγγελματική κεντρική διαχείριση ολόκληρου του δικτύου Omada, από οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή. Έρχεται σε ένα μικροσκοπικό μαύρο μεταλλικό σασί, με διαστάσεις 100x98x25 χιλιοστών. Έχει ενσωματωμένο λειτουργικό σύστημα και τροφοδοτείται με τάση μέσω μιας Ethernet PoE 802.3af/802.3at θύρας που διαθέτει, για εύκολη εγκατάσταση σε οποιοδήποτε σημείο του δικτύου, ενώ μπορεί εναλλακτικά να τροφοδοτηθεί μέσω της micro USB θύρας του με τάση DC 5V/1A από εξωτερικό τροφοδοτικό USB. Διαθέτει επίσης θύρα Ethernet 10/100Mbps για ενσύρματη μετάδοση δεδομένων, αλλά και θύρα USB-A για αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. Το OC200 επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς δικτύου επισκεπτών με πολλαπλές δυνατότητες σύνδεσης, όπως μέσω ελέγχου ταυτότητας Portal, Facebook, SMS, Voucher, κ.λπ. Παρέχει επίσης στους διαχειριστές τη δυνατότητα να παρακολουθούν στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, να προβάλουν μια γραφική ανάλυση της κυκλοφορίας του δικτύου, να δημιουργούν μια δεσμευμένη πύλη εντός αυτού, να εκτελούν αναβαθμίσεις και επανεκκινήσεις του συστήματός τους, αλλά και να διευρύνουν εύκολα το δίκτυό τους για να ενισχύουν την ικανότητα της επιχείρησής τους.  Το δε Cloud Access για λόγους διαχείρισης, παρέχεται από την TP-Link εντελώς δωρεάν.

EAP225: Είναι ένα AC1350 ασύρματο Access Point οροφής, το οποίο διαθέτει λευκό πλαστικό περίβλημα που έχει σχεδιαστεί με ανάγλυφα κύματα στην επιφάνειά του, έχοντας διαστάσεις 205.5×181.5×37.1 χιλιοστών. Διαθέτει θύρα Gigabit Ethernet (RJ-45) με υποστήριξη IEEE802.3af PoE ή παθητικής τροφοδοσίας ρεύματος (Passive PoE), η οποία επιτρέπει την εύκολη τοποθέτησή του σε οποιοδήποτε σημείο της δομημένης καλωδίωσης. Η συσκευή έρχεται σε συσκευασία που περιλαμβάνει PoE Adapter για εξωτερική τροφοδοσία 24V DC και τα απαραίτητα παρελκόμενα για την τοποθέτησή της σε οροφή ή τοίχο. Υποστηρίζει τα πρότυπα IEEE 802.11ac/n/g/b/a του Wi-Fi και λειτουργεί σε διπλή μπάντα 2.4GHz και 5GHz. Έχει τρεις ενσωματωμένες εσωτερικές κεραίες τύπου Omni που διαθέτουν απολαβή 4dBi στα 2.4GHz και 5dBi στα 5GHz, ενώ παρέχει σήμα με ταχύτητες που φτάνουν έως τα 867Mbps στη μπάντα των 5GHz και έως τα 450Mbps στη μπάντα των 2.4GHz. Υποστηρίζει λειτουργία απρόσκοπτου Roaming, εξασφαλίζοντας έτσι να μην επηρεάζονται οι ροές video και οι φωνητικές κλήσεις, ακόμη και αν οι χρήστες κινούνται μεταξύ διαφορετικών χώρων. Επιτρέπει τη δημιουργία δεσμευμένης πύλης (Captive portal), για ασφαλή Wi-Fi σύνδεση των επισκεπτών με πολλαπλές επιλογές ελέγχου ταυτότητας (SMS/Facebook Wi-Fi/Voucher κ.λπ.). Διαθέτει τεχνολογία MU-MIMO που επιτρέπει στα ασύρματα Access Points να μεταφέρουν δεδομένα σε πολλαπλές συσκευές ταυτόχρονα, επιταχύνοντας έτσι τις συνδέσεις. Υποστηρίζονται λειτουργίες Band Steering που μετακινεί αυτόματα τις συσκευές διπλής ζώνης στην ευρύτερη ζώνη των 5GHz για ταχύτερες συνδέσεις και Beamforming που συγκεντρώνει το σήμα προς το σημείο εκείνο που είναι περισσότερο αναγκαίο, παρέχοντας μια γρήγορη και σταθερή εμπειρία Wi-Fi. Επίσης διαθέτει και την λειτουργία Mesh, ώστε είτε να επιτρέπει την ασύρματη διασύνδεση με προγενέστερο ενσύρματο κόμβο (ενώ παράλληλα αναμεταδίδει Dual Band Wi-Fi), είτε να εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία ενός ενσύρματου Access Point, σε περίπτωση βλάβης στην δομημένη καλωδίωσή του. Ήτοι, το AP αυτό, σε περίπτωση καλωδιακής βλάβης, θα πάει αυτόματα να βρει για να συνδεθεί ασύρματα, με το κοντινότερό του ενεργό ΑP, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί, μέχρι να αρθεί η βλάβη.

EAP115-Wall: Είναι ένα ασύρματο Access Point τοίχου με εξαιρετικά λεπτό σχεδιασμό, το οποίο έχει κατασκευαστεί ειδικά για να προσαρμόζεται άριστα σε κάθε κουτί πρίζας (στη συσκευασία περιλαμβάνονται δύο βίδες) ευρωπαϊκού τύπου. Το υλικό του είναι από λευκό πλαστικό πολύ καλής ποιότητας και έρχεται με διαστάσεις 86.8×86.8×30.2 χιλιοστών, ενώ το εξωτερικό του περίβλημα διαθέτει πάχος μόλις 11 χιλιοστών. Έχοντας συμπαγή σχεδιασμό χαμηλού προφίλ, ταιριάζει διακριτικά με την αισθητική του υπάρχοντος στυλ οποιουδήποτε εσωτερικού χώρου. Η πίσω πλευρά του διαθέτει θύρα Ethernet με υποστήριξη PoE 802.3af για βολική και προσιτή εγκατάσταση, ενώ η πρόσοψή του εξοπλίζεται με θύρα Ethernet 10/100Mbps για ενσύρματη μετάδοση δεδομένων, πλήκτρο LED/Wi-Fi για ενεργοποίηση και ένδειξη λειτουργίας Wi-Fi, καθώς και μικροσκοπικό πλήκτρο RESET για επαναφορά στις αρχικές του ρυθμίσεις. Υποστηρίζει τα πρότυπα IEEE 802.11n/g/b του Wi-Fi, με αντίστοιχες ταχύτητες έως 300/54/11Mbps, ενώ λειτουργεί στη ζώνη των 2.4GHz. Έχει δύο ενσωματωμένες εσωτερικές κεραίες τύπου Omni που καθεμιά τους παρέχει απολαβή σήματος 1.8dBi. Διαθέτει δυνατότητα δημιουργίας Captive portal που παρέχει μια βολική μέθοδο πιστοποίησης ταυτότητας για τους επισκέπτες Wi-Fi, ενώ υποστηρίζει διαχείριση VLAN για βελτιωμένη διαχείριση δικτύου.

EAP225-Wall: Πρόκειται για ένα ακόμα ασύρματο Access Point τοίχου, το οποίο χρησιμοποιείται για να αναβαθμίσει μια υπάρχουσα πρίζα δικτύου σε υψηλής απόδοσης σημείο πρόσβασης Wi-Fi. Διαθέτει συμπαγή σχεδιασμό λεπτού προφίλ, με σασί από λευκό πλαστικό περίβλημα και έχει διαστάσεις 143x86x19.7 χιλιοστών. Η συσκευασία του περιλαμβάνει μεταλλικό στήριγμα που κουμπώνει στην πίσω πλευρά του Access Point και δύο βίδες για την τοποθέτησή του σε κουτί διακλάδωσης ευρωπαϊκού, ή αμερικάνικου τύπου. Εξοπλίζεται με συνολικά τέσσερις θύρες Ethernet, μία PoE IN 802.3af/802.3at στην πίσω πλευρά που καθιστά την εγκατάστασή του απλή και ευέλικτη, καθώς και τρεις 10/100Mbps για ενσύρματη μετάδοση δεδομένων, οι οποίες είναι τοποθετημένες στο κάτω μέρος της συσκευής. Μία από αυτές τις τρεις θύρες Ethernet υποστηρίζει λειτουργία PoE OUT και μπορεί να τροφοδοτήσει με τάση μια άλλη συμβατή συσκευή δικτύου, με την προϋπόθεση ότι η είσοδός θα δέχεται σήμα 802.3at, δηλαδή PoE+. Διαθέτει επίσης ενδεικτικό LED και πλήκτρο RESET για επαναφορά αρχικών ρυθμίσεων. Λειτουργώντας σε διπλή μπάντα 2.4GHz και 5GHz και υποστηρίζει τα πρότυπα IEEE 802.11n/g/b/ac του Wi-Fi. Έχει δύο ενσωματωμένες εσωτερικές κεραίες τύπου Omni, καθεμιά εκ των οποίων διαθέτει απολαβή 3dBi στα 2.4GHz και 4dBi στα 5GHz, ενώ παρέχει σήμα με ταχύτητες που φτάνουν έως τα 867Mbps στη ζώνη των 5GHz και έως τα 300Mbps στη ζώνη των 2.4GHz. Παρέχει δυνατότητα δημιουργίας ασφαλούς δικτύου επισκεπτών, με επιλογές ελέγχου ταυτότητας Wi-Fi Facebook/SMS και τεχνολογία ασύρματης απομόνωσης. Διαθέτει Wi-Fi ασφάλεια επαγγελματικού επιπέδου (Enterprise Class) που βοηθάει στη μείωση απειλών του δικτύου, ενώ υποστηρίζει διαχείριση VLAN για βελτιωμένη διαχείριση δικτύου.

 

EAP Controller Software

Το EAP Controller Software είναι ένα δωρεάν λογισμικό της TP-Link που επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται εύκολα εκατοντάδες ασύρματα Access Points της σειράς Omada EAP σε πολλαπλές τοποθεσίες, μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή που βρίσκεται εντός του δικτύου. Το λογισμικό τρέχει σε Windows, ή Linux υπολογιστή και μπορεί να μεταφορτωθεί μέσα από το site της TP-Link. Για τη διαχείριση του Controller μέσω του Omada Cloud, ανοίγουμε ένα πρόγραμμα περιήγησης στον υπολογιστή και στο πεδίο διευθύνσεων πληκτρολογούμε omada.tplinkcloud.com, ώστε στη σελίδα που θα ανοίξει να εισάγουμε τα στοιχεία του TP-Link ID που έχουμε δημιουργήσει για να συνδεθούμε.

Η δυνατότητα ελέγχου, προσαρμογής και οπτικοποίησης ολόκληρου του δικτύου, καθιστά την κεντρική διαχείριση των Wi-Fi των επιχειρήσεων αποδοτικότερη και οικονομικότερη από ποτέ. Δοκιμάσαμε το EAP Controller Software για τη διαχείριση των συσκευών που είχαμε στη διάθεσή μας, ενώ είναι συμβατό και με όλη τη σειρά των Access Points Omada EAP, επιτρέποντας διαχείριση δικτύου με εξοικονόμηση χρόνου και κόστους που θα απαιτούσε η απασχόληση επιπλέον προσωπικού, κάτι που το καθιστά ιδανικό για αλυσίδες ξενοδοχείων και παραρτήματα επιχειρήσεων.

Η κεντρική κάρτα του μενού περιλαμβάνει στο πάνω μέρος της έξι ξεχωριστά πεδία Statistics, Map, Access Points, Clients, Insight και Log.

Το Statistics παρέχει δυναμική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, εμφανίζοντας οπτικοποιημένα δεδομένα με στατιστικά στοιχεία κίνησης δικτύου για τα συνδεδεμένα Access Points. Παρακολουθώντας τα δεδομένα από κάθε Access Point, ελέγχουμε τη δραστηριότητα των χρηστών για να κατανοήσουμε καλύτερα τα πρότυπα κυκλοφορίας και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του δικτύου.

Από το πεδίο MAP μπορούμε να ανεβάσουμε σχέδια κατόψεων για να απεικονίσουμε και να βελτιστοποιήσουμε την ανάπτυξη των πόρων του δικτύου.

Από το πεδίο Access Points βλέπουμε λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε Access Point (μοντέλο, MAC address, IP address κ.λπ.), ενώ δίπλα σε κάθε μονάδα υπάρχει περιοχή πέντε εικονιδίων που με την επιλογή τους επιτρέπουν τον εντοπισμό της στο χάρτη, την επανεκκίνηση, την αναβάθμιση, τη μετακίνηση σε μια τοποθεσία και τη ρύθμισή της.

Από το πεδίο Clients βλέπουμε τις τρέχουσες πληροφορίες των συνδεδεμένων πελατών που χωρίζονται σε Users και Guests. Users είναι οι πελάτες που συνδέονται με το Access Point χωρίς πιστοποίηση πύλης (Portal Authentication), ενώ Guests είναι εκείνοι που συνδέονται με έλεγχο ταυτότητας. Δίπλα σε κάθε πελάτη-συσκευή υπάρχει πεδίο με τρία εικονίδια που χρησιμοποιούνται για επανασύνδεσή του στο δίκτυο, για περιορισμό της πρόσβασής του στο δίκτυο και για ρύθμιση ποσοστού και προβολής ιστορικού σύνδεσης.

Από το πεδίο Insight προβάλλονται στατιστικά πελατών κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου που μπορούμε να επιλέξουμε από το αναπτυσσόμενο μενού. Κάνοντας κλικ στη MAC address του πελάτη λαμβάνουμε το ιστορικό σύνδεσης και ρυθμίζουμε το όριο ταχύτητας. Επιπλέον, μπορούμε να δούμε τις πληροφορίες διαφορετικών τύπων πελατών, όπως All, User, Guest, Blocked και Rate Limited για εκείνους που έχουν περιορισμένη ταχύτητα, ενώ έχουμε κι εδώ εικονίδια για αποκλεισμό πρόσβασης και για ρύθμιση ποσοστού και προβολής ιστορικού σύνδεσης. Στην κάρτα Insight έχουμε επίσης επιλογές διαχείρισης έμπιστων και μη έμπιστων Rogue Access Points, εκείνων δηλαδή που έχουν εγκατασταθεί στο δίκτυο χωρίς ρητή εξουσιοδότηση. Τα μη έμπιστα Access Points μπορούν να μετακινηθούν στη λίστα των έμπιστων Rogue Access Points.

Από το Log προβάλλονται πληροφορίες των διαχειριζόμενων Access Points. Εμφανίζονται η ενότητα του αρχείου καταγραφής, το επίπεδο, το περιεχόμενο, ο χειριστής και ο χρόνος που εμφανίστηκε.

Στο κάτω μέρος της κεντρικής κάρτας του μενού βρίσκουμε πέντε πεδία Wireless Settings, Wireless Control, Site Settings, Cloud Access και Controller Settings.

Από το Wireless Settings μπορούμε να προσθέσουμε ένα ασύρματο δίκτυο και να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους του για να βελτιώσουμε την ποιότητά του.

Από το Wireless Control διαμορφώνουμε κανόνες ελέγχου πρόσβασης (Access Control), ορίζουμε έλεγχο ταυτότητας μέσω πύλης (Portal) με δυνατότητα προσαρμογής σελίδας σύνδεσης, ορίζουμε πολιτική ελεύθερου ελέγχου ταυτότητας σε συγκεκριμένους πελάτες για πρόσβασή τους χωρίς ταυτοποίηση (Free Authentication Policy), εισάγουμε φίλτρο MAC για αποτελεσματικό έλεγχο πρόσβασης των πελατών στο ασύρματο δίκτυο (MAC Filter/MAC Filter Association), προγραμματίζουμε το χρόνο πρόσβασης στο ασύρματο δίκτυο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (Scheduler/Scheduler Association) και ορίζουμε παραμέτρους για τη διαμόρφωση της ποιότητας της υπηρεσίας (QoS).

Από το Site Settings μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, όπως την κατάσταση του LED (LED), τα στοιχεία του λογαριασμού για το Access Point (Device Account), τον προγραμματισμό επανεκκίνησης (Reboot Schedule), τον τρόπο λήψης Logs (Log Settings), online ή χειροκίνητο τύπο αναβάθμισης (Batch Upgrade), την ενεργοποίηση SSH για ασφαλή απομακρυσμένη σύνδεση (SSH) και τη διαχείριση VLAN για ασφαλέστερη διαχείριση του Access Point (Management VLAN).

Από το Cloud Access μπορούμε να διαμορφώσουμε την πρόσβαση μέσω Cloud, η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη αναγνωριστικού (TP-Link ID) που θα συνδέεται στον Controller. Η καταχώρηση TP-Link ID στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη, εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί προηγουμένως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γρήγορης εγκατάστασης, ενώ για την ενεργοποίησή του απαιτούνται Email και κωδικός πρόσβασης (Password).

Τέλος, από το Controller Settings μπορούμε να διαχειριζόμαστε το λογαριασμό χρήστη και να διαμορφώνουμε τις ρυθμίσεις συστήματος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέο λογαριασμό χρήστη (User Account) τύπου Administrator, Operator ή Observer, να ορίσουμε όνομα Controller και να τροποποιήσουμε τα στοιχεία του Mail Server (General Settings), να επιλέξουμε μέσα από μια αναπτυσσόμενη λίστα τη διάρκεια που θα διατηρούνται τα δεδομένα του ιστορικού (History Data Retention), να αποθηκεύσουμε και να εισάγουμε έτοιμα αρχεία ρυθμίσεων (Backup&Restore), να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (Auto Backup) και να μεταφέρουμε τις ρυθμίσεις και τα δεδομένα από τον τρέχον Controller σε οποιονδήποτε άλλο (Migrate).

 

Έξυπνη εφαρμογή TP-Link Omada App

H έξυπνη εφαρμογή TP-Link Omada App είναι δωρεάν διαθέσιμη στα καταστήματα Google Play Store και App Store, ώστε να επιτρέπει σε χρήστες tablets/smartphones με λογισμικό Android/iOS να αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση στον Omada Cloud Controller OC200 για να διαμορφώνουν και να διαχειρίζονται τα EAP (Omada Access Points), από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη κι αν βρίσκονται.

Υπάρχουν δύο τρόποι διαχείρισης των EAP, Standalone mode και Controller mode. Το Standalone mode είναι κατάλληλο για δίκτυα μικρής κλίμακας που έχουν λίγα EAP, παρέχοντας διαχείριση των βασικών λειτουργιών. Το Controller mode συνεργάζεται με τον Cloud Controller ή το software Omada Controller για κεντρική διαχείριση πολλαπλών EAP, διαθέτοντας πιο προηγμένες επιλογές διαμόρφωσης. Στο Controller mode υπάρχουν δύο τρόποι διαχείρισης των EAP, μέσω Local Access, ή μέσω Cloud Access. Σε λειτουργία Local Access η εφαρμογή Omada μπορεί να διαχειρίζεται τα EAP όταν ο Controller και η φορητή συσκευή βρίσκονται στο ίδιο υποδίκτυο (subnet), ενώ σε λειτουργία Cloud Access η εφαρμογή Omada αποκτάει πρόσβαση στον Controller μέσω του διαδικτύου.

Πατώντας στο εικονίδιο του Controller OC200 εισερχόμαστε στο μενού διαχείρισης των EAP, όπου στο κάτω μέρος της οθόνης είναι τοποθετημένα τέσσερα εικονίδια Statistics, APs, Clients και Settings, τα οποία οδηγούν σε αντίστοιχες κάρτες διαχείρισης. Στην κάρτα Statistics βλέπουμε διάφορα στατιστικά στοιχεία των Access Points και των συνδεδεμένων πελατών, καθώς και γραφικές παραστάσεις για την πρόσφατη δραστηριότητα. Στην κάρτα APs βλέπουμε τη λίστα των EAP του δικτύου.

Πατώντας σε καθένα από αυτά εμφανίζεται κάρτα με τις πληροφορίες της συσκευής (MAC Address, IP Address κ.λπ.), τους συνδεδεμένους πελάτες-συσκευές και επιλογές για επανεκκίνηση και online αναβάθμιση, με την κόκκινη τελεία να σηματοδοτεί τη διαθεσιμότητα νέας έκδοσης.

 

Στην κάρτα Clients βλέπουμε τη λίστα των πελατών, με επιλογές εμφάνισης ανά Connected, Blocked, Users και Guests, ενώ πατώντας στον καθένα από αυτούς βλέπουμε διάφορες πληροφορίες τους (IP, MAC, Band, Connection Duration κ.λπ.).

Τέλος, στην κάρτα Settings έχουμε δύο ενότητες ρυθμίσεων, για την τοποθεσία (Site Settings) και τον ελεγκτή (Controller Settings). Η ενότητα Site Settings διαθέτει επιλογές ρυθμίσεων Site, Wireless Settings, Fast Roaming, Mesh και LED, ενώ η ενότητα Controller Settings παρέχει επιλογές για ρυθμίσεις Controller Name, Cloud Access, Local Users, Time Zone, Network Settings και Maintenance.

 

Με μια ματιά

  • Ολοκληρωμένη λύση δικτύου για τις ανάγκες κάθε επιχείρησης
  • Επαγγελματική κεντρική διαχείριση για δίκτυο Wi-Fi
  • Πρόσβαση στο Cloud για διαχείριση από οπουδήποτε και οποτεδήποτε
  • Υποστήριξη PoE (802.3af / 802.3at) για εύκολη εγκατάσταση
  • Εύκολη διαχείριση μέσω δωρεάν Controller Software
  • Ασφαλές δίκτυο επισκεπτών με πολλαπλές επιλογές σύνδεσης Facebook Wi-Fi /SMS/Voucher
  • Μεγαλύτερη ευκολία διαχείρισης με το Omada App

Η γνώμη μας: Η σειρά προϊόντων Omada της TP-Link αποτελεί μια συνολική, επαγγελματική λύση Wi-Fi, την πληρέστερη που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Με συσκευές που υποστηρίζουν τα σύγχρονα πρότυπα τροφοδοσίας, ώστε να απλοποιείται στον απόλυτο βαθμό η ανάπτυξή τους σε υπάρχουσα δομημένη καλωδίωση, αλλά και με δυνατότητες προηγμένου ελέγχου, μέσω δωρεάν λογισμικού από υπολογιστές, ή μέσω έξυπνης εφαρμογής από smartphones/tablets, για τοπική ή απομακρυσμένη διαχείριση, η σειρά προϊόντων Omada αποτελεί μια άριστη πρόταση αγοράς για κάθε επιχείρηση!

 

info

TP Link Hellas
Τηλεφωνική γραμμή τεχνικής υποστήριξης: 210-6148834 (Δευ-Παρ 9:00 -17:30), sales.gr@tp-link.com, support.gr@tp-link.com

You May Like This