nowmag.gr

3 σε 1 συσκευή Wi-Fi Extender, Router και Powerline

Η συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση έξυπνων συσκευών στο σύγχρονο σπίτι, πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για σταθερή και αξιόπιστη ευρυζωνική σύνδεση. Το Powerline WebCast 3 WLAN Repeater είναι μια συσκευή της Technisat που υποστηρίζει τρεις τρόπους λειτουργίας, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στο internet από οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού. Μπορεί να λειτουργεί ως Wi-Fi Extender, Router, ή Powerline, ώστε να παρέχει ασφαλή ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο. 

Το Powerline WebCast 3 WLAN Repeater μπορεί να επεκτείνει την εμβέλεια του υπάρχοντος Wi-Fi σήματος, να λειτουργεί σαν ασύρματο router, ή να χρησιμοποιεί την υφιστάμενη καλωδίωση του ηλεκτρικού ρεύματος για ασφαλή μεταφορά δεδομένων. Με ταχύτητες δεδομένων που μπορούν να φτάσουν τα 300Mbps, είναι μια συσκευή ιδανική για εφαρμογές πολυμέσων όπως HD video streaming ή VoIP (Voice over IP), καθώς και για πρόσβαση σε δικτυακές συσκευές όπως ένας εκτυπωτής ή ένα scanner. Μπορεί επίσης να καλύψει τις ανάγκες Ethernet σύνδεσης που απαιτούνται από δορυφορικούς δέκτες, IPTV box, Smart TV και άλλες ακόμα συσκευές. Η ρύθμισή του είναι πανεύκολη και πραγματοποιείται με τη χρήση ενός προγράμματος περιήγησης (web browser) από τον υπολογιστή ή το smartphone.

Χαρακτηριστικά

Το Powerline WebCast 3 WLAN Repeater έρχεται σε λευκό χρώμα, με διαστάσεις 60x116x75 χιλιοστών. Διατίθεται σε συσκευασία που περιλαμβάνει καλώδιο UTP RJ-45 και φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης. Διαθέτει τέσσερα ενδεικτικά LED λειτουργίας, Power, Ethernet για ενσύρματη σύνδεση δικτύου και μεταφορά δεδομένων, Pairing για λειτουργία Powerline και ζεύξη με μια άλλη μονάδα WebCast 3 και WLAN για τη λειτουργία Wi-Fi. Κάτω από τα ενδεικτικά LED είναι τοποθετημένο ένα πλήκτρο PAIR/RST που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ασφαλούς δικτύου μεταξύ ενός ζεύγους WebCast 3, πάνω στην υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση (Powerline). Η κάτω πλευρά εξοπλίζεται με δύο θύρες Ethernet, WAN για τη σύνδεση με το modem και LAN για τη σύνδεση συσκευών στο δίκτυο, καθώς και με μικροσκοπικό πλήκτρο Reset για επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Το Powerline WebCast 3 WLAN Repeater υποστηρίζει τρία mode λειτουργίας, Router, WISP (Wireless Internet Service Provider) και AP (Access Point). Σε λειτουργία Router, μπορεί μέσω της θύρας WAN να συνδεθεί είτε στον οικιακό δρομολογητή, είτε απευθείας σε πρίζα τηλεφώνου RJ-45, ώστε να χρησιμοποιείται ως κύριο modem-router και να παρέχει ενσύρματη και ασύρματη πρόσβαση στο internet. Σε κατάσταση WISP, η μονάδα λειτουργεί ως ασύρματο access point που συμπεριφέρεται σαν client, ο οποίος συνδέεται ασύρματα στο modem-router και μπορεί να μοιράζει τη σύνδεσή του. Ουσιαστικά δηλαδή λειτουργεί ως Wi-Fi Extender για να επεκτείνει την εμβέλεια του υπάρχοντος σήματος Wi-Fi, παρέχοντας όμως ταυτόχρονα και Ethernet σήμα μέσω της LAN θύρας του. Σε κατάσταση AP η μονάδα λειτουργεί ως Powerline, χρησιμοποιώντας την υφιστάμενη καλωδίωση του ηλεκτρικού ρεύματος για ασφαλή μεταφορά δεδομένων σε απόσταση που μπορεί να φτάσει τα 300 μέτρα. Με τον τρόπο αυτό ενεργεί σαν σημείο πρόσβασης που αποτελεί ένα κεντρικό hotspot, ώστε να εξυπηρετεί πελάτες μέσω Wi-Fi σύνδεσης, παρέχοντας ταυτόχρονα και ενσύρματη σύνδεση LAN.

Προγραμματισμός

Το Powerline WebCast 3 WLAN Repeater προγραμματίζεται πανεύκολα μέσω ενός υπολογιστή ή smartphone. Αφού πρώτα συνδέσουμε τη μονάδα σε πρίζα ρεύματος, από την αναζήτηση ασύρματων δικτύων του υπολογιστή επιλέγουμε σύνδεση στο ‘’TS_PLW3WR’’ και εισάγουμε τον κωδικό 12345678. Ανοίγουμε στη συνέχεια ένα πρόγραμμα περιήγησης και στο πεδίο διευθύνσεων πληκτρολογούμε την IP 192.168.1.1, ενώ στη σελίδα υποδοχής επιλέγουμε γλώσσα και εισάγουμε το προ-επιλεγμένο password admin. Η κεντρική κάρτα του μενού περιλαμβάνει στο αριστερό της μέρος μια στήλη με πέντε βασικές επιλογές ρυθμίσεων.

Από το Quick Setup επιλέγουμε το mode λειτουργίας μεταξύ Router, WISP και AP. Επιλέγοντας Router, θα πρέπει να συνδέσουμε τη θύρα WAN στο modem-router, ή απευθείας στην υποδοχή του τηλεφώνου. Ορίζουμε τύπο σύνδεσης Dynamic IP ή Static IP, ενώ ορίζοντας PPPoE εισάγουμε τα στοιχεία της internet σύνδεσής μας, ώστε η μονάδα να λειτουργεί ως κύριο modem-router.

 

Επιλέγοντας mode WISP, εκτελούμε ανίχνευση των ασύρματων δικτύων, διαλέγουμε από τα διαθέσιμα αυτό στο οποίο θέλουμε να συνδεθούμε (π.χ. του οικιακού modem-router) και εισάγουμε τον κωδικό πρόσβασης, ώστε η μονάδα να λειτουργεί στη συνέχεια ως Wi-Fi Extender για την επέκταση της εμβέλειας του υπάρχοντος σήματος Wi-Fi.

Επιλέγοντας mode AP και εφόσον έχουμε συνδέσει τη θύρα WAN στο modem-router, η μονάδα λειτουργεί σαν Powerline που χρησιμοποιεί την καλωδίωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τη μετάδοση δεδομένων, ενώ εισάγουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις ασύρματης σύνδεσης (SSID, κανάλι, τύπος ασφάλειας, κωδικός).

 

Εφόσον χρησιμοποιηθεί και δεύτερη μονάδα Powerline WebCast 3 WLAN Repeater, μπορούμε σε καθεμιά να πατήσουμε το πλήκτρο PAIR/RST της πρόσοψης για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο δεδομένων. Η ενέργεια αυτή είναι μάλιστα απολύτως απαραίτητη, καθώς απαγορεύει την πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο σε ξένες μονάδες Powerlines, φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά μεταξύ διαφορετικών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες. Η επιλογή System Status εμφανίζει πληροφορίες για την κατάσταση δικτύου, συστήματος, LAN και Wireless, ενώ από το Network Settings μπορούμε να ορίσουμε IP της συσκευής και ενεργοποίηση / απενεργοποίηση DHCP Server. To WLAN Settings περιλαμβάνει βασικές ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου (τύπο, SSID, κανάλι, εύρος ζώνης), ρυθμίσεις ασφαλείας (τύπος, κωδικός), ενεργοποίηση φίλτρου MAC Address και λίστα συνδεδεμένων συσκευών. Τέλος, το System Tools περιλαμβάνει επιλογές ρύθμισης χρονικής ζώνης, αποθήκευσης και εισαγωγής έτοιμων ρυθμίσεων, επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων, αναβάθμισης λογισμικού, επανεκκίνησης, αλλαγής password και εμφάνισης αρχείου καταγραφής συστήματος (System Log).

Δοκιμάστηκε η πλοήγηση στο internet μέσω ασύρματης σύνδεσης στο Powerline WebCast 3 WLAN Repeater, η οποία ήταν ταχύτατη. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε τη μονάδα ως Router και Powerline, τροφοδοτώντας εναλλάξ με ETHERNET σήμα τους αποκωδικοποιητές των Nova και COSMOTE TV, ώστε να αποκτήσουν αυτοί πρόσβαση στο internet. Με τον τρόπο αυτό δοκιμάσαμε τη λειτουργία των υπηρεσιών Nova On Demand και COSMOTE TV Plus, η οποία ήταν άριστη και στα δύο mode λειτουργίας.

Με μια ματιά

Mode λειτουργίας: Wi-Fi Extender, Router, Powerline
Ταχύτητα μετάδοσης: 300Mbps
Απόσταση μετάδοσης: Έως 300 μέτρα μέσω της καλωδίωσης ρεύματος
Συνδεσιμότητα: Ethernet, Wi-Fi

Η γνώμη μας: Πρόκειται για μια συσκευή ιδανική για τη βελτίωση της δύναμης και την επέκταση της εμβέλειας του υπάρχοντος Wi-Fi σήματος, παρέχοντας ταυτόχρονα και Ethernet σήμα. Υποστηρίζοντας τρία mode λειτουργίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Wi-Fi Extender, Router, ή Powerline, φέρνοντας ασύρματη και ενσύρματη σύνδεση στο internet σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Με πανεύκολο προγραμματισμό, σταθερή λειτουργία και προσιτό κόστος, το Powerline WebCast 3 WLAN Repeater αποτελεί πολύ καλή πρόταση αγοράς.

AMF Electronics
Αρχιμήδους 33-35, 145 69 Άνοιξη,

τηλ.: 210-6229298,
info@amfelectronics.gr,
site: www.amfelectronics.gr,
e-shop B2B: www.amfeshop.com.

You May Like This