nowmag.gr

D-Link DAP-2660

Ασύρματο AC1200 PoE Access Point διπλής μπάντας

Μένοντας συνεπής στην παραγωγή καινοτόμων συσκευών που την κατατάσσουν ως έναν από τους παγκοσμίως μεγαλύτερους προμηθευτές προϊόντων οικιακής και επαγγελματικής δικτύωσης, η D-Link παρουσιάζει το DAP-2660. Πρόκειται για ένα ασύρματο AC1200 PoE Access Point, με δυνατότητα ταυτόχρονης κάλυψης διπλής μπάντας 2.4GHz/5GHz. Είναι σχεδιασμένο για να υποστηρίζει δικτύωση σε επαγγελματικούς και οικιακούς χώρους, παρέχοντας στους διαχειριστές προηγμένες δυνατότητες επιλογής ασφαλούς διαχείρισης των ασύρματων τοπικών δικτύων (LAN), ενώ χρησιμοποιεί την ταχύτητα αιχμής του ασύρματου προτύπου 802.11ac.

 

Υποστηρίζοντας υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, το DAP-2660 της D-Link είναι ένα Access Point που προσφέρει κορυφαίας ποιότητας ασύρματη δικτύωση και μπορεί να προσαρμόζεται σε περιβάλλοντα διαφορετικής πυκνότητας. Χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το υπάρχον ενσύρματο τοπικό δίκτυο σε ασύρματο, ή για επέκταση του Wi-Fi σήματος. Παρέχει ποικιλία επιλογών διαχείρισης δικτύου, εξασφαλίζοντας βέλτιστη εμβέλεια με ταυτόχρονη κάλυψη και στις δύο μπάντες 2.4GHz/5GHz.

 

Χαρακτηριστικά

Το D-Link DAP-2660 έρχεται σε εξαιρετικά ελκυστικό και μοντέρνο σχεδιασμό, με λευκό πλαστικό περίβλημα χαμηλού προφίλ, διαθέτοντας διαστάσεις 170x170x28 χιλιοστών και βάρος 316 γραμμαρίων. Είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε οροφή ή τοίχο σχολείων, γραφείων, νοσοκομείων, ξενοδοχείων και άλλων ακόμα κτιρίων. Η πάνω πλευρά που αποτελεί και την πρόσοψή του, διαθέτει ενδεικτικό LED λειτουργίας, ενώ η κάτω πλευρά διαθέτει υποδοχή εξωτερικής τροφοδοσίας (δε χρησιμοποιείται), θύρα LAN (PoE) και μικροσκοπικό πλήκτρο RESET. Η συσκευασία του DAP-2660 περιλαμβάνει πλαστική βάση τοποθέτησης, ένα σακουλάκι με πλαστικά στηρίγματα και βίδες, ένα σακουλάκι με μεταλλικό στήριγμα και ούπα με βίδες, CD και φυλλάδιο με οδηγίες εγκατάστασης σε αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και ιταλικά.

Υποστηρίζοντας το ασύρματο πρότυπο 802.11ac (Wi-Fi 5), το D-Link DAP-2660 είναι ένα διπλής μπάντας Access Point που μπορεί να παρέχει μέχρι 1200 Mbps σε φορητές συσκευές, έως 900Mbps για τη μπάντα των 5GHz και έως 300Mbps για τη μπάντα των 2.4GHz. Εξοπλισμένο με Gigabit LAN που υποστηρίζει 802.3af PoE (Power over Ethernet), χρησιμοποιεί ένα μόνο καλώδιο για τη μετάδοση δεδομένων και την τροφοδοσία του μέσω Ethernet PoE switch, επιτρέποντας έτσι την εγκατάστασή του σε χώρους όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες πρίζες ρεύματος. Έχει τέσσερις ενσωματωμένες εσωτερικές κεραίες, δύο για τη μπάντα των 2.4GHz με ενίσχυση 3dBi και δύο για τη μπάντα των 5GHz με ενίσχυση 4dBi, αποδίδοντας ισχυρό σήμα έως 26dBm στα 2.4GHz και έως 26dBm στα 5GHz, ενώ η ασύρματη εμβέλειά του φτάνει τα 100 μέτρα.

 

Πολλαπλά mode λειτουργίας και μέγιστη απόδοση δικτύου

Το DAP-2660 υποστηρίζει λειτουργίες AP, WDS (Wireless Distribution System) με AP, WDS και Wireless Client. Με την υποστήριξη του ασύρματου συστήματος διανομής WDS γίνεται εφικτή η δημιουργία ενός κλιμακωτού ασύρματου δικτύου, ώστε σε μια εγκατάσταση με πολλαπλά DAP-2660 που θα είναι γεφυρωμένα μεταξύ τους να παρέχεται ταυτόχρονα ασύρματη πρόσβαση σε μεμονωμένους πελάτες, κάτι που εξασφαλίζει εξισορρόπηση φορτίου και πλεονασμό για ομαλή και ασφαλή ασύρματη συνδεσιμότητα. Επιπλέον, το DAP-2660 διαθέτει σύστημα Band Steering (κατεύθυνσης ζώνης) και ανιχνεύει αν μια συσκευή υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση διπλής μπάντας, συνδέοντάς την αυτόματα στη μπάντα των 5GHz που διαθέτει πολύ χαμηλότερη συμφόρηση σε σχέση με αυτή των 2,4GHz. Διαθέτει επίσης λειτουργία εξισορρόπησης φορτίου (Load Balance) που εξασφαλίζει τη βέλτιστη απόδοση δικτύου, περιορίζοντας τον μέγιστο αριθμό χρηστών ανά σημείο πρόσβασης.

Βελτιωμένη προστασία δικτύου

Το DAP-2660 υποστηρίζει τόσο τις προσωπικές όσο και τις Enterprise εκδόσεις των WPA και WPA2 (802.11i). Με υποστήριξη για backend RADIUS (Remote Authentication Dial In User Service) Server και με έναν ενσωματωμένο εσωτερικό RADIUS Server, επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν λογαριασμούς εντός της συσκευής τους. Η συσκευή διαθέτει επίσης δυνατότητες φίλτρου MAC Address, κατάτμησης του ασύρματου LAN, απενεργοποίησης εκπομπής SSID, ανίχνευσης ανεπιθύμητων Access Points και προγραμματισμού ασύρματης εκπομπής για την προστασία του ασύρματου δικτύου. Υποστηρίζει τη δημιουργία έως 8 VLAN ανά μπάντα (16 συνολικά) με εφαρμογή πολλαπλών SSID, κάτι που βοηθάει την κατανομή χρηστών στο δίκτυο και εξασφαλίζει ομαλή συνδεσιμότητα. Διαθέτει επίσης έναν ασύρματο μηχανισμό απομόνωσης πελατών, ο οποίος περιορίζει την άμεση επικοινωνία μεταξύ τους. Επιπλέον, διαθέτει δυνατότητα “Προστασίας Πρόσβασης Δικτύου” (Network Access Protection – NAP), η οποία επιτρέπει στους διαχειριστές να καθορίζουν πολλαπλά επίπεδα πρόσβασης στο δίκτυο, σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών.

 

Διαχείριση δικτύου

Το DAP-2660 προσφέρει πολλαπλές επιλογές για τη διαχείρισή του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το web (HTTP), το SSL (Secure Sockets Layer) που παρέχει ασφαλή σύνδεση στο Internet, το SSH (Secure Shell) που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών και το Telnet. Διαθέτει επίσης μια λειτουργία ασύρματου χρονοπρογραμματισμού, η οποία απενεργοποιεί την ασύρματη λειτουργία όταν αυτή δεν είναι απαραίτητη, κάνοντας έτσι εξοικονόμηση της ενέργειας. Επιπλέον, έχει ενσωματωμένο Captive Portal που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υποχρεωτικό έλεγχο ταυτότητας του χρήστη, για ενεργοποίηση λειτουργίας χρέωσης και για προβολή όρων χρήσης του ασύρματου δικτύου.

Ρυθμίσεις

Οι ρυθμίσεις του DAP-2660 πραγματοποιούνται μέσω web interface από υπολογιστή και για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε έναν από τους δύο εναλλακτικούς τρόπους σύνδεσης. Είτε με απευθείας σύνδεση του Access Point και του υπολογιστή πάνω σε ένα PoE injector, είτε με σύνδεσή τους στο ίδιο Ethernet switch. Για τον δεύτερο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δύο μεθόδους, συνδέοντας μια θύρα LAN του PoE injector σε ένα Ethernet switch, ή συνδέοντας τη θύρα LAN του Access Point σε διαθέσιμη θύρα PoE ενός Ethernet switch. Αν επιλέξουμε τον πρώτο τρόπο σύνδεσης θα πρέπει να δώσουμε μια στατική IP στον υπολογιστή εντός του υποδικτύου 192.168.0.0/24 και στο πεδίο διευθύνσεων του browser να πληκτρολογήσουμε την IP 192.168.0.50. Εφόσον όμως επιλέξουμε τον δεύτερο τρόπο σύνδεσης (μέσω του ίδιου Ethernet switch που ανήκει στο τοπικό μας δικτύου), τότε πληκτρολογούμε απευθείας την IP 192.168.0.50. Στη σελίδα διαχείρισης που ανοίγει εισάγουμε το προεπιλεγμένο Username: admin, αφήνουμε το Password κενό και επιβεβαιώνουμε την επιλογή μας ώστε να οδηγηθούμε στο μενού των ρυθμίσεων.

Η κεντρική κάρτα του μενού διαθέτει στο αριστερό της μέρος κάθετη στήλη με διάφορες επιλογές ρυθμίσεων, ενώ στο πάνω μέρος περιλαμβάνει ξεχωριστά πεδία “Home”, “Maintenance”, “Configuration”, “System”,”Logout” και “Help”. Για την αποθήκευση των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται σε κάθε κάρτα απαιτείται η επιλογή “Save” και από το “Configuration” το “Save and Activate”, ώστε η συσκευή να εκτελέσει επανεκκίνηση και να λειτουργεί στο εξής με τις νέες παραμέτρους. Από το “Maintenance” πραγματοποιούνται διάφορες ρυθμίσεις της συσκευής (Login, LED, χώρα κ.ά.), αναβάθμιση λογισμικού και ρύθμιση χρονικής ζώνης, ενώ από το “System” εκτελούνται η επανεκκίνηση και η επαναφορά σε εργοστασιακές ρυθμίσεις. Η κάθετη στήλη του κύριου μενού περιλαμβάνει τρεις κύριες κατηγορίες, “Basic Settings”, “Advanced Settings” και “Status”. Από το “Basic Settings” ορίζονται οι βασικές ρυθμίσεις που αφορούν το ασύρματο δίκτυο (επιλογή μπάντας, Mode λειτουργίας, όνομα SSID, κρυπτογράφηση), το LAN (ρύθμιση IP) και την ενεργοποίηση IPv6. To “Advanced Settings” περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες προχωρημένων ρυθμίσεων για κάθε μπάντα, όπως επιλογή του ασύρματου προτύπου (π.χ. Mixed 802.11ac), ενεργοποίηση Band Steering, ενεργοποίηση και ρυθμίσεις Multi-SSID, ρυθμίσεις VLAN, ανίχνευση δικτύου κάθε μπάντας για προστασία από ανεπιθύμητα Access Points, χρονοπρογραμματισμό ασύρματης εκπομπής, ενεργοποίηση εσωτερικού RADIUS Server, ενεργοποίηση ARP Spoofing Prevention για προστασία παραβίασης του δικτύου από κακόβουλους χρήστες και ενεργοποίηση του Bandwidth Optimization με επιλογή κανόνων για βελτιστοποίηση του Bandwidth. Στις προχωρημένες ρυθμίσεις βρίσκουμε επίσης επιλογές δυνατότητας ενεργοποίησης των Auto-RF για αποτροπή παρεμβολών RF, Load Balance για βέλτιστη απόδοση δικτύου, Captive Portal με διάφορες ρυθμίσεις (στυλ Login σελίδας, τύπος πιστοποίησης κ.ά.) για τον έλεγχο ταυτότητας του χρήστη, DHCP Server, Wireless MAC ACL για φίλτρο MAC Address και Traffic Control για έλεγχο της κυκλοφορίας. Τέλος, από το “Status” λαμβάνουμε πληροφορίες για τη λειτουργία του Access Point, τις συνδεδεμένες συσκευές κάθε μπάντας, το κανάλι λειτουργίας κάθε μπάντας, την ανάλυση των καναλιών κάθε μπάντας, τα στατιστικά του Traffic και τα Logs.

 

Με μια ματιά

Mode λειτουργίας: AP, WDS με AP, WDS, Wireless Client
Ασύρματο πρότυπο: 802.11ac (Wi-Fi 5)
Bandwidth: Έως 1200 Mbps, 900Mbps*5GHz / 300Mbps*2.4GHz
WiFi: Dual Band 2.4GHz-2.4835GHz / 5.15GHz-5.35GHZ & 5.47GHz-5.85GHz
Κεραίες: 4xεσωτερικές, 2x3dBi*2.4GHz, 2x4dBi*5GHz
Ισχύς σήματος: 26dBm*2.4GHz/26dBm*5GHz
Εμβέλεια: Έως 100 μέτρα
Τροφοδοσία: 802.3af PoE
Διαστάσεις: 170x170x28 χιλ.
Η γνώμη μας: Το D-Link DAP-2660 είναι ένα ασύρματο Access Point υψηλών προδιαγραφών, κατάλληλο για να παρέχει ποιοτικό Wi-Fi δίκτυο σε επαγγελματικούς κυρίως χώρους. Οι πλούσιες δυνατότητες διαχείρισής του επιτρέπουν την προσαρμογή του σε διαφορετικής πυκνότητας περιβάλλοντα, εξασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοση του ασύρματου δικτύου. Διαθέτοντας πανίσχυρη ασφάλεια προσφέρει κορυφαία προστασία στο ασύρματο δίκτυο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων που επιθυμούν ασφαλές και αδιάβλητο Wi-Fi.

Χάρης Ματθαίου

INFO
  • D-Link Hellas
  • Μιχαλακοπούλου 38, Αθήνα 115 28
  • 6947-613269
  • 210-8653172
  • maria.kapelaki@dlink.com
  • www.dlink.com/gr

You May Like This