nowmag.gr

Ένα worm υπολογιστή είναι ένα είδους malware το οποίο μοιράζει αντίγραφα του εαυτού του από τον ένα υπολογιστή στον άλλο. Ένα “σκουλήκι” μπορεί να πολλαπλασιαστεί από μόνο του χωρίς να εμπλακεί ο άνθρωπος, καθώς δεν χρειάζεται να ενσωματωθεί σε κάποιο λογισμικό, προκειμένου να κάνει ζημιά.

Πως δουλεύουν τα worms;
Ένα worm μπορεί να μεταφερθεί μέσω ευπάθειες των λογισμικών ή μπορεί πολύ απλά να μολυνθείτε κατεβάζοντας έναν κακόβουλο σύνδεσμο μέσω των spam emails ή του Smishing. Μόλις το worm κατέβει και ξεκινήσει η “μόλυνση”, θα αρχίσει σιωπηλά να μολύνει όλο το μηχάνημα, χωρίς να έχει καταλάβει το παραμικρό ο χρήστης.

Τα worms μπορούν να τροποποιήσουν και να διαγράψουν αρχεία, ακόμη και να προσθέσουν (inject) κακόβουλα λογισμικά μέσα στον υπολογιστή σας. Μερικές φορές, ο στόχος ενός worm είναι να κάνει απεριόριστα αντίγραφα του εαυτού του, με αποτέλεσμα να γεμίζει ο χώρος στον σκληρό δίσκο ή να υπερφορτώνει το bandwidth του δικτύου.

Stuxnet: Το πιο διάσημο worm
Τον Ιούλιο του 2010, το πρώτο worm που χρίστηκε ως “κυβερνοόπλο” ήταν το Stuxnet. Το συγκεκριμένο worm μόλυνε υπολογιστές, τις περισσότερες φορές χωρίς να τους βλάψει, και έψαχνε να βρει PLCs τις Siemens. Μόλις τα έβρισκε τα υπερφόρτωνε και αυτά ανατιναζόντουσαν.

Πως να καταλάβετε αν ο υπολογιστής σας έχει worm;
Αν νομίζετε ότι κάποια συσκευή σας έχει μολυνθεί με κάποιο worm, κατεβάστε ένα antivirus και τρέξτε το άμεσα! Ακόμη και αν το test βγει αρνητικό, συνεχίστε να κάνετε ελέγχους, όπως:

– Κοιτάτε τον σκληρό δίσκο. Όταν μολύνεται ένας υπολογιστής με worm, ο σκληρός δίσκος αρχίζει και γεμίζει, καθώς το σκουλήκι πολλαπλασιάζεται.

– Κοιτάτε την ταχύτητα και απόδοση. Αν ξαφνικά από εκεί που ο υπολογιστής σας έτρεχε με 1000, τώρα τρέχει με 100 κάτι συμβαίνει.

– Έχετε το νου σας για διαγραμμένα αρχεία: Μία λειτουργία που μπορεί να έχει το worm είναι η διαγραφή ή αντικατάσταση των αρχείων ενός υπολογιστή.

 

Πως να προστατευτείτε από τις απειλές του διαδικτύου;
Τα worm ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες των malware. Για να προστατευτείτε μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω βήματα:

– Εγκαταστήστε τις τελευταίες ενημερώσεις.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Ενημέρωση Λογισμικού: 5 Λόγοι Γιατί Να Την Κάνεις

– Έχετε το νου σας στο Phishing, καθώς έτσι σας μολύνουν.

Διαβάστε σχετικό άρθρο: Προστασία από Phishing

– Επιλέξτε ένα αξιόπιστο anti-virus.

 

Πηγή: bitdefender.gr

You May Like This