nowmag.gr

Ο προσαρμογέας διακομιστή (Server Adapter) και ο προσαρμογέας υπολογιστή (Computer Adapter) είναι δύο τύποι καρτών διασύνδεσης δικτύου. Και οι δύο αυτοί τύποι εξυπηρετούν τον ίδιο ακριβώς σκοπό, που είναι η σύνδεση του διακομιστή ή του υπολογιστή με το διαδίκτυο για επικοινωνίες δεδομένων. Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ των δύο τύπων κάρτας NIC (Network Interface Card); Μέσα από τις γραμμές του άρθρου που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, εστιάζοντας στις διαφορές τους ως προς την ταχύτητα μετάδοσης, την αξιοποίηση της CPU και την αξιοπιστία.  

Η κάρτα διασύνδεσης δικτύου (NIC) είναι ένα εξάρτημα που χωρίς αυτό ο διακομιστής και ο υπολογιστής δεν μπορούν να συνδεθούν μέσω δικτύου. Πρόκειται για μια πλακέτα που είναι εγκατεστημένη στη motherboard και παρέχει μια ειδική σύνδεση δικτύου που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων. Ονομάζεται επίσης ελεγκτής διασύνδεσης δικτύου (Network Interface Controller), προσαρμογέας δικτύου, ή διασύνδεση LAN και υποστηρίζει ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων 10, 100, 1.000 ή 10.000Mbit/s.

Τι κάνει μια κάρτα διασύνδεσης δικτύου;

Με απλά λόγια, μια κάρτα διασύνδεσης δικτύου επιτρέπει σε μια συσκευή να δικτυώνεται με άλλες συσκευές. Αυτό ισχύει είτε αν οι συσκευές είναι συνδεδεμένες σε ένα κεντρικό δίκτυο (όπως σε υποδομές δομημένης καλωδίωσης), είτε ακόμα και αν επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους (δηλ. με λειτουργία ad-hoc). Ωστόσο, μία κάρτα NIC δεν αποτελεί πάντα το μοναδικό εξάρτημα που απαιτείται για τη διασύνδεση με άλλες συσκευές. Για παράδειγμα, αν η συσκευή είναι μέρος ενός μεγαλύτερου δικτύου και χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως συμβαίνει στο σπίτι ή σε μια επιχείρηση, απαιτείται επίσης η χρήση ενός δρομολογητή (router). Στη συνέχεια, η συσκευή χρησιμοποιεί την κάρτα διασύνδεσης δικτύου για σύνδεση με το δρομολογητή, ο οποίος είναι ήδη συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.

Τι είναι ο προσαρμογέας διακομιστή;

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο προσαρμογέας διακομιστή είναι εγκατεστημένος πάνω στη μητρική πλακέτα ενός διακομιστή δικτύου. Σήμερα, οι νεότερες μητρικές πλακέτες διακομιστών είναι δυνατό να έχουν πολλές ενσωματωμένες κάρτες διασύνδεσης δικτύου, οι οποίες μπορούν να υποστηρίζουν εξισορρόπηση φορτίου, διαχωρισμό της κυκλοφορίας και άλλες ακόμα λειτουργίες, καθιστώντας έτσι το δίκτυο του διακομιστή πιο αξιόπιστο και περισσότερο ασφαλές. Η κάρτα διασύνδεσης δικτύου είναι ένα απολύτως απαραίτητο εξάρτημα για το διακομιστή. Ο διακομιστής δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μια κάρτα δικτύου, καθώς η κύρια αποστολή του είναι να διερευνάει, να υπολογίζει και να αναλύει τις οδηγίες του υπολογιστή από το διαδίκτυο και στη συνέχεια να παραδίδει τα τελικά αποτελέσματα μέσω της κάρτας δικτύου σε απομακρυσμένους πελάτες, που μπορεί να είναι ένας υπολογιστής ή ένα Ethernet Switch. Επομένως, μια κάρτα NIC δεν είναι ένα απλό εξάρτημα, αλλά το κομβικό μέρος για τη λειτουργία ενός διακομιστή.

Τι είναι ο προσαρμογέας υπολογιστή;

Αντίστοιχα, ο προσαρμογέας υπολογιστή είναι το εξάρτημα εκείνο που επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να συνδέεται σε ένα δίκτυο. Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν σχεδιαστεί με μια διασύνδεση δικτύου που είναι ενσωματωμένη στη μητρική πλακέτα του. Σε αντίθεση με το διακομιστή (server), οι υπολογιστές μπορούν να λειτουργούν ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιούν προσαρμογέα δικτύου. Για παράδειγμα, δύο υπολογιστές μπορούν να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους μέσω Bluetooth σύνδεσης ή να εκτελούν μεταφορά δεδομένων από ή προς ένα USB flash disk.

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους;

Οι κύριες διαφορές μεταξύ του προσαρμογέα διακομιστή και του προσαρμογέα υπολογιστή εντοπίζονται σε τρεις παραμέτρους, την ταχύτητα μετάδοσης, τη χρήση της CPU και την αξιοπιστία.

Ταχύτητα μετάδοσης: Συνήθως, μια κάρτα Ethernet υποστηρίζει ταχύτητες μετάδοσης 10M/s, 100M/s, 10/100M/s (με αυτόματη προσαρμογή), 1000M/s, 10G/s ή ακόμα και υψηλότερη ταχύτητα. Ένας διακομιστής δικτύου χρειάζεται τις περισσότερες φορές να εξυπηρετεί πλήθος συσκευών, που μπορεί να είναι ακόμα και εκατοντάδες Ethernet Switch και υπολογιστές. Είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία όλων των εισερχόμενων και εξερχόμενων πληροφοριών μεταξύ του διαδικτύου και των πελατών, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη κίνηση δεδομένων. Έτσι, έχει την ανάγκη να χρησιμοποιεί μια κάρτα NIC με υψηλότερη ταχύτητα, όπως 10Gbps, 25Gbps, 40Gbps, ή ακόμα και 100Gbps, για να μπορεί να πραγματοποιείται η μεταφορά δεδομένων. Από την άλλη πλευρά, για τη συνηθισμένη χρήση ενός υπολογιστή επαρκούν κάρτες δικτύου με ταχύτητες 100Mbps, 10/100Mbps και 1000Mbps.

Χρήση CPU: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο διακομιστής δικτύου χρειάζεται να χειρίζεται μεγάλα ποσά δεδομένων. Για παράδειγμα, ένα website λαμβάνει εκατοντάδες ή χιλιάδες αιτήματα πρόσβασης από χρήστες σε όλο τον κόσμο και ο διακομιστής πρέπει να απαντήσει ταυτόχρονα στο σύνολο αυτών. Εάν αυτό δε συμβεί, ο διακομιστής μπορεί να παραλύσει με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλες απώλειες για τους παρόχους υπηρεσιών. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό για τον προσαρμογέα διακομιστή να κάνει χαμηλή χρήση της CPU. Η κάρτα προσαρμογέα διακομιστή έχει σχεδιαστεί με ειδικό chip ελέγχου δικτύου, το οποίο μπορεί να αναλαμβάνει πολλές εργασίες από την CPU, ώστε να μειώνει το βάρος του συνολικού φόρτου της και ταυτόχρονα να διασφαλίζει ότι η απόδοση του διακομιστή δεν θα επηρεάζεται. Από την άλλη πλευρά, για τον προσαρμογέα ενός υπολογιστή δεν υπάρχει καμία απαίτηση για τη βέλτιστη αξιοποίηση της CPU, δεδομένου ότι ένας υπολογιστής δεν χρειάζεται να διαχειρίζεται τεράστια ποσότητα δεδομένων, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός διακομιστή.

Αξιοπιστία: Ένα τυχαίο κλείσιμο ενός διακομιστή μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια απώλεια για τις επιχειρήσεις, καθώς ο διακομιστής διαχειρίζεται μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Για την αποφυγή ενός τέτοιου ατυχούς συμβάντος, τα κρίσιμα εξαρτήματα όπως ο προσαρμογέας δικτύου και η τροφοδοσία του διακομιστή, είναι συνήθως σχεδιασμένα να χρησιμοποιούν πλεονασματικές μονάδες. Έτσι, ο προσαρμογέας διακομιστή διαθέτει συνδέσεις NIC, εξισορρόπηση φορτίου και άλλες δυνατότητες, ενώ μπορεί να έρχεται σχεδιασμένος με διπλή ή και τετραπλή θύρα διασύνδεσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του προσαρμογέα διακομιστή, ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα για παράλυση του δικτύου διακομιστών που μπορεί να προκαλείται από κάποια δυσλειτουργία. Από την άλλη μεριά ωστόσο, ο πιο συνηθισμένος προσαρμογέας υπολογιστή διαθέτει μόνο μία θύρα για τη μεταφορά δεδομένων.

Τιμή κάρτας διασύνδεσης δικτύου

Οι τιμές μεταξύ των προσαρμογέων διακομιστή και υπολογιστή ποικίλλουν σημαντικά. Είναι προφανές όμως ότι ο προσαρμογέας διακομιστή κοστίζει περισσότερο από τον προσαρμογέα υπολογιστή, καθώς ο προσαρμογέας διακομιστή απαιτεί υψηλότερη ταχύτητα, χαμηλότερη χρήση της CPU και υψηλότερη αξιοπιστία. Για παράδειγμα, ο χρήστης μπορεί να βρει στην αγορά έναν προσαρμογέα δικτύου Gigabit 10/100/1000Mbps για τον υπολογιστή του με κόστος χαμηλότερο από 10 ευρώ, ενώ μια οικονομική αντίστοιχη κάρτα διακομιστή με ταχύτητα 10Gbps και μία θύρα Ethernet κοστίζει περίπου 100 ευρώ, με την τιμή να αυξάνεται δραματικά σε μοντέλα καρτών που έχουν ενσωματωμένες διπλές ή τετραπλές θύρες διασύνδεσης, φτάνοντας ακόμα και τα 700 ευρώ!

Ανακεφαλαιώνοντας

Τόσο ο Server Adapter, όσο και ο Computer Adapter, είναι απαραίτητα εξαρτήματα για την παροχή συνδεσιμότητας μεταξύ ενός διακομιστή/υπολογιστή και του διαδικτύου. Όμως, επειδή ο προσαρμογέας διακομιστή παρέχει υψηλότερα δεδομένα μετάδοσης, χρησιμοποιεί μικρότερο ποσοστό από τη CPU και διαθέτει υψηλότερη αξιοπιστία, είναι λογικό να κοστίζει και περισσότερο από έναν προσαρμογέα υπολογιστή. Η γνώση των διαφορών τους μπορεί να βοηθήσει τον τεχνικό ή τον απλό χρήστη στην αγορά της σωστής κάρτας για τον διακομιστή ή τον υπολογιστή του, ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα στο οικιακό ή επαγγελματικό δίκτυο.

Γράφει ο Χάρης Ματθαίου

You May Like This