nowmag.gr

Η εταιρεία αναλύσεων δεδομένων App Annie ανέλυσε τα δεδομένα χρήσης mobile συσκευών, δηλαδή smartphones και tablets, από τους χρήστες και τα στοιχεία που παραθέτει είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Το πρώτο εξάμηνο του 2020 ξοδέψαμε 1.6 τρισεκατομμύρια ώρες σε mobile συσκευές, κάνοντας ψώνια, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, μιλώντας με άλλους σε online συναντήσεις και άλλα πολλά. Μάλιστα οι χρήστες mobile συσκευών δαπάνησαν το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS).

Ο μέσος χρήστης ξόδεψε το 27% του καθημερινού του χρόνου, δηλαδή περίπου 4.3 ώρες σε mobile συσκευές, κάτι που σημαίνει ότι είχαμε μία τεράστια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Φυσικά πρόκειται για κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό καθώς η πανδημία και τα πρώτα lockdown αποτέλεσαν μία πρωτοφανή εμπειρία για την συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκτός από τα άμεσα οφέλη της επικοινωνίας με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους μας, η στροφή την τεχνολογία βοηθάει να διαχειριστούμε δύσκολα συναισθήματα και να μειώσουμε το άγχος.

Τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες εφαρμογές στις οποίες αφιερώθηκε περισσότερος χρόνος, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, παγκοσμίως (εξαιρουμένης της Κίνας), ήταν εφαρμογές τηλεδιάσκεψης:

  • ZOOM Cloud Meetings
  • Microsoft Teams
  • Google Meet
  • Cisco Webex Meeting

Επιπλέον ξοδέψαμε κατά 25% περισσότερο χρόνο στην προβολή online αγαπημένων σειρών, ταινιών και show, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Περνώντας στην κατανάλωση το πρώτο εξάμηνο του 2020 ξεπεράσαμε την κατανάλωση της εορταστικής περιόδου του 2019, επιταχύνοντας την μετάβαση των επιχειρήσεων στο online shopping.

Παρόλα αυτά δεν είναι όλος ο χρόνος που ξοδεύουμε μπροστά στις οθόνες μας ευεργετικός. Οι ειδικοί λένε ότι το να ξοδεύεις πολύ χρόνο απλά βλέποντας τι γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ζήλιας και μοναξιάς που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κατάθλιψη.

Σημασία έχει ο τρόπος που κάνουμε το πέρασμα μας από τα κοινωνικά μας δίκτυα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάμε κάνοντας scrolling στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να συμμετέχουμε ενεργά (δηλαδή να σχολιάζουμε), τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσουμε αρνητικά συναισθήματα καθώς συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους.

Ανάμεσα στις προτάσεις των ειδικών είναι να περνάς και κάποιες περιόδους μακριά από την συνεχή χρήση της mobile συσκευής σου, ως ένα είδος αποτοξίνωσης, ενώ το πιο βασικό είναι να βρεις την ισορροπία μεταξύ της χρήσης του smartphone και του τι πραγματικά σε βοηθάει να μένεις ενεργός και ικανοποιημένος. Θα πρέπει λοιπόν να καταφέρεις να δεις τι σε επηρεάζει αρνητικά και να μειώσεις τον χρόνο που ξοδεύεις εκεί, χωρίς όμως απότομες αλλαγές που μπορεί να λειτουργήσουν τελείως αντίθετα από το να βοηθήσουν στο να έχεις πιο δημιουργική και ευχάριστη σχέση με την mobile συσκευή σου.

Πηγή:  techblog.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 24/2/2021)

You May Like This