nowmag.gr

Οι παραδόσεις υπολογιστών, smartphones και tablets αναμένεται να μειωθούν φέτος χάρη σε σειρά οικονομικών παραγόντων που επηρεάζουν την αγορά, αναφέρει στα τελευταία σημειώματά της η εταιρεία ερευνών International Data Corporation (IDC).

Οι προβλέψεις για PC και tablets

Ο πληθωρισμός, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdowns λόγω της πανδημίας επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση για νέους υπολογιστές και ταμπλέτες, παγκοσμίως. Η IDC προβλέπει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών θα μειωθούν κατά 8,2% φέτος, ενώ αυτές των tablets αναμένεται να μειωθούν κατά 6,2%.

Δηλαδή η εταιρεία ερευνών υπολογίζει ότι θα παραδοθούν φέτος από τους κατασκευαστές στους μεταπωλητές 321,2 εκατομμύρια υπολογιστές και 158 εκατομμύρια ταμπλέτες.

Παρά το γεγονός των αρνητικών προβλέψεων για το 2022, η IDC σημειώνει ότι οι παραδόσεις υπολογιστών θα παραμείνουν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας. Μάλιστα, τονίζεται ότι η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι η αγορά θα επανέλθει σε θετικό πρόσημο.

Οι προβλέψεις για smartphones

Ανάλογες είναι οι προβλέψεις που κάνει η IDC και για την αγορά των smartphones. Η εταιρεία υπολογίζει ότι οι παραδόσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων θα είναι φέτος μειωμένες κατά 3,5%, στις 1,31 δισεκατομμύρια συσκευές.

Αιτία και εδώ ο πληθωρισμός που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία και τα lockdowns λόγω κοροναϊού που επηρέασαν την παραγωγική διαδικασία των κατασκευαστών στην Κίνα.

Ειδικά για την Κίνα, η ανάλυση της IDC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα περιοριστικά μέτρα λειτούργησαν σαν «λαιμός μπουκαλιού» για την παγκόσμια παραγωγή smartphones, ενώ μειώθηκε και η ζήτηση στην κινεζική αγορά.

Η IDC θεωρεί ότι η αγορά θα ανακάμψει και θα επανέλθει έως το 2026. Σε επίπεδο κατασκευαστών, θεωρεί ότι λιγότερο θα επηρεαστούν τα iPhones λόγω του «μεγαλύτερου ελέγχου που ασκεί η Apple στην εφοδιαστική της αλυσίδα» και επιπλέον επειδή οι (high-end) συσκευές της απευθύνονται σε καταναλωτές που επηρεάζονται λιγότερο από τον πληθωρισμό.

Ανάλογες προβλέψεις από Strategy Analytics – TrendForce

Σημειώνεται ότι ανάλογες προβλέψεις για την αγορά των smartphones έχουν δημοσιεύσει και άλλες εταιρείες αναλύσεων. Η Strategy Analytics προέβλεπε τον Απρίλιο ότι θα υπάρξει μείωση στις παραδόσεις κατά 2% λόγω «γεωπολιτικών θεμάτων, ελλείψεις εξαρτημάτων, πληθωρισμού και προβλημάτων λόγω Covid». Η TrendForce τον Μάιο υποβάθμισε για δεύτερη φορά τις προβλέψεις της λόγω ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: in.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 14/6/2022)

You May Like This