nowmag.gr

Από την κυκλοφορία του iPad πρώτης γενιάς το 2010, η Apple κυριάρχησε στην αγορά των tablet. Μετά το αρχικό λανσάρισμα του iPhone OS 3.2, το iPad 9.7″ πρώτης γενιάς ήταν αρχιτεκτονικά παρόμοιο με ένα μεγάλο iPhone. Κυκλοφορώντας πληθώρα διαδοχικών μοντέλων, η Apple έχει πλέον διαφοροποιήσει το iPad από το iPhone με την προσθήκη υποστήριξης μεθόδων εισόδου, όπως το Apple Pencil και διαφορετικών μεγεθών οθόνης, όπως το iPad mini 7,9 “και το iPad Pro 10,5″, 11″ και 12,9”. Δεδομένου ότι η σειρά προϊόντων iPad έχει εξελιχθεί σε μια εντελώς ξεχωριστή κατηγορία προϊόντων, η Apple στο συνέδριο WWDC (Worldwide Developers Conference) του 2019 ανακοίνωσε ότι ξεκινώντας από το iOS 13, αλλάζει την ονομασία του λειτουργικού συστήματος iOS για iPad σε iPadOS, ώστε να επισημάνει και να ξεχωρίσει τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το iPad από άλλες συσκευές. Η αλλαγή αυτή ακολουθεί την τάση που έχει υιοθετήσει η Apple στην ονομασία των λειτουργικών watchOS για το Apple Watch και tvOS για το Apple TV.

Με την κυκλοφορία του iOS 13, η Apple επαναβαφτίζει την παραλλαγή του iOS για το iPad ως iPadOS, πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για επαναπροσδιορισμός του iOS: το iPadOS κληρονομεί όλες τις βελτιώσεις που έρχονται στο iOS 13 και περιλαμβάνει νέες δυνατότητες και βελτιστοποιήσεις ειδικά για το iPad. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ανώτερος αντιπρόεδρος μηχανικής λογισμικού της Apple, Craig Federighi, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Δεν είναι μια εμπειρία iPhone, ούτε και εμπειρία Mac, καθώς το όνομα αποτελεί το αναγνωριστικό αυτής». Το iPadOS φέρνει το iPad πιο κοντά σε ισοτιμία χαρακτηριστικών με ένα entry-level MacBook, καθιστώντας το πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάσταση φορητού υπολογιστή. Το iPadOS περιλαμβάνει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Αρχική οθόνη προσανατολισμένη σε tablet: Η αρχική οθόνη του iPadOS υποστηρίζει πλέον διαρκή γραφικά στοιχεία, παρόμοια με αυτά των Android.

Βελτιωμένο multitasking: Οι χρήστες μπορούν να κινούνται μεταξύ ολισθούμενων εφαρμογών, σύροντάς τις στο κάτω μέρος, ή μετακινώντας τις προς τα πάνω. Οι ολισθούμενες εφαρμογές μπορούν να μετακινούνται σε πλήρη οθόνη σύροντάς τις στην κορυφή, ή να κλείνουν μέσω του διακόπτη εφαρμογών (app switcher) και την μετακίνησή τους προς τα επάνω.

Desktop Safari: Ο Safari φορτώνει τώρα την έκδοση desktop των web σελίδων, βελτιστοποιημένη για οθόνες αφής. Διαθέτει καλύτερη υποστήριξη για το Google Docs και τον επεξεργαστή WordPress, ενώ έχουν προστεθεί περίπου 30 νέες συντομεύσεις πληκτρολογίου.

Υποστήριξη εξωτερικής μονάδας δίσκου: Οι μονάδες USB και οι κάρτες SD εμφανίζονται τώρα στα αρχεία, καθιστώντας έτσι δυνατή την άμεση σύνδεση σε ένα iPad χωρίς την ανάγκη χρήσης τρίτων προγραμμάτων, ή ενός ενδιάμεσου Mac για τη διαχείριση αρχείων.

Βελτιώσεις σε αρχεία εφαρμογών: Στα αρχεία προστίθεται μια προβολή στήλης παρόμοια με αυτή του Finder στο macOS, καθώς και υποστήριξη για SMB (Server Message Block).

Υποστήριξη κάμερας: Οι κάμερες μπορούν να συνδέονται απευθείας στο iPad και οι φωτογραφίες μπορούν να εισάγονται για επεξεργασία σε εφαρμογές iPad, όπως το Adobe Lightroom.

Υποστήριξη γραμματοσειρών: Οι γραμματοσειρές μπορούν να μεταφορτωθούν από το App Store, για χρήση σε διάφορες εφαρμογές.

Νέες δαχτυλικές κινήσεις για ταχύτερη επεξεργασία: Η αντιγραφή, επικόλληση και αναίρεση μπορούν τώρα να εκτελούνται με τη χρήση τριπλής δαχτυλικής κίνησης.

Βελτίωση του Apple Pencil: Μετακινώντας από τη γωνία της οθόνης το μολύβι Apple ανοίγει η προβολή σήμανσης, επιτρέποντας στους χρήστες να σχολιάζουν οτιδήποτε στην οθόνη και να το εξάγουν. Το latency του Apple Pencil μειώθηκε από 20ms σε 9ms.

Υποστήριξη Sidecar: Οι χρήστες μπορούν να επεκτείνουν την επιφάνεια εργασίας του macOS υπολογιστή στο iPad ως δεύτερη οθόνη, ή ως περιεχόμενο καθρέφτη (mirror) μεταξύ των δύο οθονών. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το Apple Pencil, το Sidecar μπορεί να μετατρέψει το iPad σε tablet σχεδίασης. Το Sidecar μπορεί να λειτουργεί μέσω ενσύρματης σύνδεσης, ή ασύρματα σε απόσταση έως 10 μέτρων.

 

του Χάρη Ματθαίου

 

You May Like This