nowmag.gr

Υπάρχουν πάρα πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις εκεί έξω σε όλο τον κόσμο που βοηθούν τους ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που βοηθούν τα ζώα, το περιβάλλον μας και πολλά άλλα.

Ευτυχώς αυτές οι οργανώσεις χρηματοδοτούνται συνεχώς εύπορους ανθρώπους που έχουν εργαστεί σκληρά και μοιράζονται τον πλούτο του με άτομα που δεν έχω την ίδια οικονομική άνεση. Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τις φιλανθρωπικές οργανώσεις ως ευκαιρίες για να βγάλουν αυτοί χρήματα. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με τέτοιου είδους απάτες και δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι πάρα πολλοί αυτοί που συνεισφέρουν σε μία φιλανθρωπική οργάνωση ή ενέργεια.

Είτε πρόκειται για μια ιστοσελίδα η οποία περιέχει μια ψεύτικη ιστορία και φέρει το όνομα από έναν νόμιμο φιλανθρωπικό φορέα ή ένα email “phishing“, όπου οι απατεώνες σας εξαπατούν και σας παίρνουν τα προσωπικά και τραπεζικά σας στοιχεία.

Για να αποφύγετε να γίνετε το επόμενο θύμα της απάτης και να διασφαλίσετε ότι τα χρήματά σας πηγαίνουν όντως σε φιλανθρωπικό σκοπό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε.

Τύποι απάτης φιλανθρωπιών

Οι περισσότερες φιλανθρωπικές απάτες παίζουν απλώς με τα συναισθήματα των θυμάτων τους για να τους πείσουν να παραδώσουν δωρεές σε ψεύτικα φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις. Η επικοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικών μέσων, μηνυμάτων ή τηλεφωνικής κλήσης. Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν για αιτιολογία μία αρρώστια ή κάποια πάθηση που μπορεί να έχει κάποιο παιδί.

Για παράδειγμα, το 2018, πιάσανε ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες είχαν συγκεντρώσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια.

 

Φιλανθρωπική απάτη μέσω phishing emails

Οι απάτες με phishing πραγματοποιούνται όταν οι απατεώνες σας ξεγελούν πείθοντας σας πως είναι νόμιμος φορέας και πως όντως μιλάτε με την φιλανθρωπική οργάνωση. Μόλις σας πείσουν πως μιλάτε με την αληθινή οργάνωση, τότε θα αρχίσουν να σας ρωτάνε για τα προσωπικά σας στοιχεία με σκοπό να υποκλέψουν τα στοιχεία σας και τα προσωπικά και τα τραπεζικά. Πολλές απάτες που πραγματοποιούν μέσω των phishing emails αφορούν τις φυσικές καταστροφές και πολλά άλλα ακόμη.

 

Η απάτη μέσω των ενοχών

Μία μορφή απάτης είναι να σας στείλουν ένα email στο οποίο θα σας ευχαριστούν για μία ενέργεια που κάνατε, βάζοντας σας σε μία συναισθηματική κατάσταση όπου θα νιώσετε υπόχρεος να βοηθήσετε αυτήν την ψεύτικη οργάνωση. Ουσιαστικά, παίζουν με τα συναισθήματα σας για να σας κάνουν να τους παραδώσετε τα χρήματα σας.

 

Πως να προστατευτείτε από τις ψεύτικες φιλανθρωπίες

– Μην απαντάτε σε email για δωρεές

– Κάντε έρευνα προτού αποφασίσετε να κάνετε δωρεά

– Αναζητήστε στο διαδίκτυο ψεύτικες ιστοσελίδες που ζητούν χρήματα

– Ποτέ μην δίνετε τα στοιχεία και τους κωδικούς σας στο διαδίκτυο

– Συζητήστε με τους κοντινούς σας, προτού κάνετε μία δωρεά

 

bitdefender.gr

You May Like This