Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ενημέρωσης κερδών των επενδυτών το περασμένο φθινόπωρο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Sunder Pichai, μίλησε για κάποιες «βαθύτερες hardware επενδύσεις» αλλά και για ένα «εκπληκτικό πρόγραμμα» για το 2021. Πολλοί το ερμήνευσαν ως επιβεβαίωση ότι η Google αναπτύσσει τους δικούς της επεξεργαστές, μία προσπάθεια με το κωδικό όνομα Whitechapel.
Ο Whitechapel, που πρώτη φορά ακούστηκε στις αρχές του 2020, είναι μια προσπάθεια της Google να δημιουργήσει τα δικά SoCs για να τα χρησιμοποιήσει σε Pixel smartphones και Chromebooks, όπως κάνει και η Apple με τα δικά της τσιπ σε iPhone και Mac. Η Google λέγεται ότι για την ανάπτυξη του Whitechapel συνεργάζεται με τη Samsung, της οποίας τα Exynos τσιπ ανταγωνίζονται τους Snapdragon.
Σύμφωνα με αναφορά της ιστοσελίδας 9to5Google, η Google λέγεται πως θα μπορούσε να είναι έτοιμη να λανσάρει τα πρώτα Whitechapel smartphones εντός του 2021. Μάλιστα, τα επόμενα Pixel που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο, με μεγάλη πιθανότητα θα διαθέτουν τους νέους επεξεργαστές.
Στο έγγραφο που πήρε στα χέρια της η ιστοσελίδα, αναφέρεται και το κωδικό όνομα Slider, ένα όνομα τα οποίο είχε βρεθεί και στην εφαρμογή Google Camera. Η ιστοσελίδα θεωρεί πως το Slider θα είναι μία κοινόχρηστη πλατφόρμα για το πρώτο Whitechapel SoC. Εσωτερικά, η Google αναφέρεται σε αυτό το τσιπ ως GS101, με το «GS» να λέγεται πως είναι η εν συντομία ονομασία του «Google Silicon».
Το Whitechapel SoC θα αναπτύσσεται σε συνεργασία με το τμήμα Samsung Semiconductor SLSI που σημαίνει ότι θα έχουν κάποιες ομοιότητες με τα Exynos. Τα πρώτα τηλέφωνα που θα κατασκευαστούν στην πλατφόρμα Silder θα είναι τα «Raven» και «Oriole», δύο τηλέφωνα Pixel των οποίων η κωδική ονομασία διέρρευσε πέρυσι. Το πρώτο λέγεται πως είναι το Pixel 6 και το δεύτερο το Pixel 5a 5G.
Στο σύνολό τους, τα τηλέφωνα που θα κατασκευάζονται από τη Google και θα κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο δεν θα χρησιμοποιούν τσιπ της Qualcomm, αντιθέτως θα βασίζονται σε Whitechapel hardware με τη βοήθεια της Samsung.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 5/4/2021)
Join the Conversation →