nowmag.gr

Την εποχή δηλαδή που η Apple θα ετοιμάζεται να ανακοινώσει ενδεχομένως την 3η γενιά του Apple Silicon, που κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελείται από τα κατασκευασμένα σε κλίμακα ολοκλήρωσης 3nm system-on-chips με τις ονομασίες M3, M3 Pro και M3 Max, η Qualcomm κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της ημέρας επενδυτών της έκανε γνωστό ότι ο αντίπαλος του Apple M1 δεν πρόκειται να έρθει πριν από το 2023.

Ακόμα ωστόσο και αν δεν έχει λανσαριστεί στην αγορά η σειρά M3, η Apple θα έχει ήδη αυξήσει το προβάδισμα της με τη σειρά M2, που θα αποτελείται κατά πάσα πιθανότητα από τα SoCs, M2, M2 Pro και M2 Max, με το μικρότερο μοντέλο να διαθέτει 8-core CPU και 9 ή 10-core GPU και θα κατασκευάζεται είτε με προηγμένη μέθοδο 5nm είτε με μέθοδο 4nm.

Με το λανσάρισμα των M1-powered υπολογιστών iMac και MacBook Pro, η Apple έστειλε μήνυμα ισχύος τόσο στους αντιπάλους της που χρησιμοποιούν εξίσου την αρχιτεκτονική ARM για να σχεδιάσουν τους επεξεργαστές τους όσο και στο στρατόπεδο x86-64/ AMD64 που βρίσκονται οι AMD και Intel και που αναμφισβήτητα σε κάποιο βαθμό θα νιώθουν ότι απειλούνται.

Η Qualcomm παρόλα αυτά δείχνει να μην συγκινείται από τις εξελίξεις και οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM της εταιρείας που προορίζονται για υπολογιστές Windows θα διατεθούν μέσα στο 2023. Οι κατασκευαστές hardware πρόκειται να λάβουν δείγματα των επεξεργαστών περίπου 9 μήνες πριν από το επίσημα λανσάρισμα των υπολογιστών. Τα συγκεκριμένα chips θα είναι σχεδίασης Nuvia, ενός startup που ιδρύθηκε από τους πρώην σχεδιαστές-μηχανικούς της Apple (John Bruno, Manu Gulati και Gerard Williams) που βοήθησαν στην σχεδίαση της A-series που βρίσκεται στα iPhone, iPad κ.λπ. Παράλληλα, η Qualcomm εργάζεται πυρετωδώς στη σειρά επεξεργαστών γραφικών Adreno με στόχο να φέρει επιπέδου desktop γραφικά στις φορητές συσκευές.

Να αναφέρουμε, ότι η Qualcomm έχει στο παρελθόν παρουσιάσει τα Snapdragon 8cx και 8cx Gen 2 SoCs για φορητούς υπολογιστές Windows (on ARM) καθώς και τα custom-made Microsoft® SQ1™ και SQ™ για το Surface Pro X.

 

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 19/11/2021)

You May Like This