nowmag.gr

Από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου, η Apple διοργανώνει το 33ο WWDC, ή αλλιώς το ετήσιο συνέδριο που απευθύνεται σε προγραμματιστές. Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος, το WWDC θα διεξαχθεί αποκλειστικά χωρίς φυσική παρουσία πλην ελαχίστων τυχερών που επιλέχθηκαν κατόπιν κλήρωσης,

Τα φώτα φυσικά αναμένεται να κλέψει η κεντρική παρουσίαση της Apple, έναρξη της οποίας έχει προγραμματιστεί για τις 8.00μμ (ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα 6 Ιουνίου. Θα μπορέσετε να την παρακολουθήσετε από το παρακάτω YouTube link ενώ σ’ αυτή η Apple αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη έκδοση για κάθε πλατφόρμα της. Έτσι αναμένεται να μάθουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για τα iOS 16, iPadOS 16, macOS 13, tvOS 16 και watchOS 9. Παραδοσιακά, λίγο μετά την ανακοίνωση, η Apple διαθέτει δοκιμαστικές εκδόσεις για κάθε νέα πλατφόρμα, πριν αυτές διατεθούν δημόσια για όλους το Φθινόπωρο.

Για να δούμε όμως τι θα πρέπει να περιμένουμε με βάση τις έως τώρα πληροφορίες.

iOS 16

Η νέα έκδοση του iOS θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην οθόνη κλειδώματος, η οποία θα μπορεί να εμφανίζει widgets και διάφορες άλλες πληροφορίες χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να ξεκλειδώσει το κινητό του. Πιθανόν η λειτουργία θα αποτελεί αποκλειστικότητα των Pro μοντέλων του iPhone 14.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή Messages, μια περίεργη φήμη αναφέρει ότι αυτή θα αποκτήσει νέες λειτουργίες που θα τη «μεταμορφώνουν» σε υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας περισσότερες λειτουργίες στην ανταλλαγή φωνητικών μηνυμάτων.

Τα Pro μοντέλα της σειράς iPhone 14 θα διαθέτουν μικρότερη εγκοπή φέτος, γεγονός που θα απαιτήσει αλλαγές στο περιβάλλον και ενημερώσεις στη γραμμή κατάστασης που βρίσκεται στην κορυφή. Υπάρχουν επίσης φήμες για ανίχνευση σύγκρουσης αυτοκινήτων και δορυφορικές λειτουργίες έκτακτης ανάγκης κάτι που πολλοί περίμεναν πέρσι Σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, το iOS 16 θα φέρει “σημαντικές” βελτιώσεις στις ειδοποιήσεις, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Η Apple σχεδιάζει να παρουσιάσει μια ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής Health που θα επεκτείνει τη λειτουργικότητα παρακολούθησης ύπνου και οργάνωσης φαρμάκων. Με τη λειτουργία αυτή, η Apple θα επιτρέπει στους χρήστες να σαρώνουν τα μπουκάλια με τα χάπια τους στην εφαρμογή, αλλά η αρχική έκδοση της λειτουργίας είναι απίθανο να περιλαμβάνει όλες τις προγραμματισμένες λειτουργίες. Η εφαρμογή Health πρόκειται επίσης να αποκτήσει νέες λειτουργίες για την υγεία των γυναικών.

Σε επίπεδο υπηρεσιών, η Apple εργάζεται πάνω σε αρκετές νέες υπηρεσίες που θα ενσωματωθούν στο iOS και οι οποίες είναι πιθανό να έρθουν στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του iOS 16. Μια από αυτές ανήκει στην κατηγορία «buy now, pay later» για το Apple Pay θα επιτρέπει στους πελάτες να πληρώνουν για τις αγορές με Apple Pay σε δόσεις σε βάθος χρόνου, παρόμοια με άλλες υπηρεσίες όπως την Klarna που σύντομα θα κάνει την εμφάνισή της και στη χώρα μας.

iPadOS 16

Με το iPadOS 16, η Apple θα συνεχίσει την προσπάθεια να κάνει το iPad να συμπεριφέρεται περισσότερο σαν φορητός υπολογιστής παρά σαν tablet και το νέο λογισμικό iPad θα είναι μία από τις μεγαλύτερες ενημερώσεις που θα ανακοινωθούν στο WWDC.

Αν πιστέψουμε τις φήμες, το νέο iPadOS θα διαθέτει ένα επανασχεδιασμένο multitasking που θα διευκολύνει την εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών και θα εμφανίζει ποιες εφαρμογές είναι ανοιχτές. Προς την ίδια κατεύθυνση μετατροπής του σε επιτραπέζιο λειτουργικό σύστημα, το iPadOS 16 θα επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν το μέγεθος των παραθύρων. Η Apple σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει νέους τρόπους για τους χρήστες να ασχολούνται με πολλαπλές εφαρμογές ταυτόχρονα, μια λειτουργία που ίσως έχει κοινά στοιχεία με το macOS

watchOS 9

Το watchOS 9 πρόκειται να εισαγάγει μια νέα λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας που θα μειώνει την κατανάλωση μπαταρίας των εφαρμογών, επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η τρέχουσα λειτουργία “Power Reserve” περιορίζει τη λειτουργικότητα του Apple Watch μόνο στην ώρα, αλλά η νέα λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας θα επιτρέπει στους κατόχους του Apple Watch να χρησιμοποιούν εφαρμογές και λειτουργίες, ενώ παράλληλα θα μειώνει την κατανάλωση μπαταρίας.

Η Apple στο watchOS 9 σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει την ανίχνευση κολπικής μαρμαρυγής για να υπολογίζει την “επιβάρυνση” ή πόσο συχνά ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση κολπικής μαρμαρυγής σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα προσθέσει επίσης περισσότερους τύπους προπόνησης και μετρήσεις που σχετίζονται με το τρέξιμο στην εφαρμογή Workout στο ρολόι και θα ανανεώσει ορισμένα από τα υπάρχοντα watch faces με νέα εμφάνιση.

macOS 13

Με πιθανή ονομασία Mammoth, το macOS 13 ίσως διαθέτει ανανεωμένο System Preferences, “εμπνευσμένο’ από τα αντίστοιχα Settings των iPhone και iPad, με μεμονωμένες και οργανωμένες ρυθμίσεις ανά εφαρμογή. Ανανέωση πιθανόν να υπάρξει και για άλλες προεπιλεγμένες εφαρμογές όπως τα Messages, το Mail, τα Notes και το Safari.

Hardware

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η WWDC 2022 και σε ανακοινώσεις hardware.

Γνωρίζουμε ότι η Apple εργάζεται σε ένα νέο Mac Pro το οποίο θα ενσωματώνει την ανώτερη πρόταση της εταιρείας στους δικούς της επεξεργαστές, μετά το Mac Studio που είδαμε το Μάρτιο. Μία άλλη πιθανότητα είναι η παρουσίαση του νέου MacBook Air το οποίο θα κυκλοφορήσει σε πολλαπλά χρώματα ενώ μυστήριο παραμένει το εσωτερικό του και τι επεξεργαστή θα επιλέξει η Apple.

Πάντως απομακρύνεται το ενδεχόμενο να δούμε το mixed reality σύστημα της εταιρείας, στο οποίο εργάζεται πυρετωδώς τα τελευταία χρόνια. Αν και θα αποτελούσε το κατάλληλο event, η Apple σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες δεν είναι ακόμη έτοιμη προκειμένου να απευθυνθεί στους προγραμματιστές και να τους πείσει να αναπτύξουν εφαρμογές για το νέο της σύστημα.

Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/6/2022)

You May Like This