nowmag.gr

Τι είναι το identity theft;

Το Identity Theft, είναι όταν κάποιος κακόβουλος χρήστης του διαδικτύου υποκλέπτει τα προσωπικά σας στοιχεία όπως αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, email κλπ., με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία σας.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω διαφόρων τεχνικών, αλλά η συχνότερη όλων είναι η κοινωνική μηχανική ή αλλιώς social engineering.

Τι είναι το social engineering;

Social Engineering είναι η μέθοδος κατά την οποία ο κακόβουλος χρήστης έρχεται σε επαφή με το θύμα του, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, VoIP, είτε μέσω email και σε κάποιες περιπτώσεις συναντιέται πρόσωπο με πρόσωπο.

Πως επιτυγχάνεται το social engineering;

Το social engineering επιτυγχάνεται μέσω ενός ή πολλών βημάτων, ανάλογα με το θύμα και την δυσκολία αποκάλυψης των απόρρητων πληροφοριών του θύματος. Ο κακόβουλος χρήστης αφότου σας μελετήσει και μάθει κάποια πράγματα για εσάς, όπως το που συχνάζετε, τι σας αρέσει κλπ., υπολογίζει στρατηγικά τα βήματα που θα κάνει με σκοπό να αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες σας, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα σας. π.χ. Μπορεί να μάθει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ποιο μέρος συχνάζετε και να έρθει να σας γνωρίσει και να σας ζητήσει να βγείτε να μιλήσετε.

Εάν συμφωνήσετε και βρεθείτε, ο εγκληματίας θα σας ρωτάει πολύ διακριτικά προσωπικές σας πληροφορίες, όπως την ημερομηνία γεννήσεως σας, τα ονόματα των κατοικίδιων σας, τα ονόματα των αδερφών σας κλπ. Μόλις πάρει τις πληροφορίες που θέλει, πηγαίνει σε ένα ειδικό πρόγραμμα που έχει στο λειτουργικό σύστημα Kali Linux του υπολογιστή του και βάζει σε σειρά ότι πληροφορία του έχετε δώσει. Το πρόγραμμα αφότου έχει γεμίσει με τις προσωπικές πληροφορίες ξεκινάει και δοκιμάζει για κωδικούς. Εν συντομία, εάν δεν μπορεί να σας χακάρει μέσω του υπολογιστή του, προσπαθεί να σας κάνει να του πείτε εσείς τον κωδικό χωρίς να το γνωρίζετε.

 

Πως πραγματοποιείται το identity theft;

Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για να προσποιηθεί κάποιος ότι είστε εσείς και να υποκλέψει τα στοιχεία σας.

Κάποια από τα στοιχεία σας που μπορεί να υποκλέψει κάποιος για να προσποιηθεί ότι είστε εσείς είναι:

– Πλήρες όνομα, διεύθυνση και ημερομηνία γεννήσεως.

– Αριθμός τραπεζικής κάρτας μαζί με τον κωδικός ασφαλείας της.

– Άδεια και ασφάλεια του οχήματος σας.

– Λογαριασμοί του ρεύματος, νερού ή τηλεφώνου.

 

Σημάδια πως κάποιος έχει υποκλέψει τα στοιχεία σας

– Παρατηρείτε στον λογαριασμό σας ότι λείπουν χρήματα.

– Δεν λαμβάνετε λογαριασμούς του ρεύματος, νερού ή τηλεφώνου.

– Λαμβάνετε τηλεφωνήματα που ρωτούν τα στοιχεία σας.

– Λαμβάνετε κλήσεις VoIP χωρίς να μιλάει κάποιος ή χωρίς να τον γνωρίζετε.

– Λαμβάνετε λογαριασμούς και πληρωμές που δεν γνωρίζετε.

Γενικά, οτιδήποτε δεν έχετε κάνει εσείς και σας φαίνεται περίεργο, επικοινωνήστε με την τράπεζα ή με τις αρμόδιες αρχές!

 

Bitdefender.gr 

You May Like This