nowmag.gr

Εδώ και πολύ καιρό φημολογείται ότι η Apple εργάζεται στην ανάπτυξη τουλάχιστον δύο προϊόντων επαυξημένης/εικονικής (AR/VR) πραγματικότητας.

Το πρώτο προϊόν σύμφωνα με πληροφορίες είναι ένα headset μικτής πραγματικότητας (MR, Mixed Reality) που πρόκειται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2022 ακολουθούμενο από ένα ζευγάρι γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR, Augmented Reality). Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή Ming-Chi Kuo, το πρώτο mixed reality headset της Apple θα υποστηρίζει το πρότυπο ασύρματης δικτύωσης WiFi 6E -όπως και άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα- για να είναι ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των high-end, immersive εμπειριών που θα προσφέρουν.

«Η υϊοθέτηση της τελευταίας προδιαγραφής WiFi αποτελεί βασική απαίτηση για τις οθόνες κεφαλής (HMD, Head-Mounted Display) ώστε να βελτιωθεί η ασύρματη εμπειρία. Οι νέες οθόνες κεφαλής (που θα διατεθούν) από τις Meta, Apple και Sony το 2022 θα κάνουν ακολουθούν το πρότυπο WiFi 6|6E. … Εκτίμηση μας είναι ότι οι Meta, Apple και Sony θα είναι οι πλέον επιδραστικές εταιρείες στην αγορά συσκευών για το metaverse με τις Meta, Apple και Sony να λανσάρουν νέες οθόνες κεφαλής το 2ο μισό του 2022, το 4ο τρίμηνο του 2022 και το 2ο τρίμηνο του 2022 αντίστοιχα» υποστηρίζει ο Ming-Chi Kuo.

«Το WiFi 6 είναι σημαντικά καλύτερο από το WiFi 5 στην ταχύτητα μετάδοσης και την κατανάλωση ενέργειας και το τελευταίο Oculus Quest 2 της Meta υποστηρίζει Wi-Fi 6» εξηγεί ο Ming-Chi Kuo. «Το WiFi 6 βοηθά το Oculus Air Link να λειτουργεί με μεγαλύτερη σταθερότητα και επιτρέπει ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz (σε σύγκριση με τα 72Hz ή 90Hz του WiFi 5)».

Σε ένα παλαιότερο άρθρο της, η ιστοσελίδα The Information ισχυρίστηκε ότι για τα πρώτα ακουστικά AR/VR της Apple θα είναι απαραίτητη η ασύρματη σύνδεση τους με ένα iPhone ή με άλλη συσκευή της Apple για να ξεκλειδωθεί πλήρως η λειτουργικότητας. Αν ισχύουν οι πληροφορίες των Ming-Chi Kuo και The Information, τότε το πιθανότερο είναι το iPhone 14 να υποστηρίζει WiFi 6E.

Το WiFi 6E προσφέρει όλες τις δυνατότητες και τα οφέλη του WiFi 6, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιδόσεων, της χαμηλότερης υστέρησης και των ταχύτερων ρυθμών μετάδοσης δεδομένων στη ζώνη των 6GHz. Το πρόσθετο φάσμα που ξεκλειδώνεται πέρα από τα υπάρχοντα WiFi 2,4 GHz και 5 GHz έχει ως αποτέλεσμα το αυξημένο bandwidth και τις λιγότερες παρεμβολές.

Σύμφωνα με το Mark Gurman του Bloomberg, το πρώτο headset της Apple θα είναι μικτής πραγματικότητας (mixed reality).«Τα πρώτα ακουστικά της Apple θα είναι μικτής πραγματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τόσο δυνατότητες AR (επαυξημένης πραγματικότητας) όσο και VR (εικονικής πραγματικότητας). Αν και το gaming είναι εφικτό και στα δύο περιβάλλοντα, η εικονική πραγματικότητα είναι αυτό που θέλετε για σοβαρό gaming υψηλής απόδοσης με κορυφαία γραφικά. Αυτός είναι και ο στόχος της Apple, με το πρώτο της headset: μια εμπειρία μικτής πραγματικότητας που να μπορεί να διαχειριστεί παιχνίδια σε υψηλής ποιότητας εικονική πραγματικότητα έχοντας γρήγορα chips και οθόνες υψηλής ποιότητας».

Ο Ming-Chi Kuo πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι η μαζική παραγωγή του headset της Apple θα μπορούσε να καθυστερήσει έως στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2022 ωστόσο με τη πρόσφατη αναφορά του αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ακόμα και το ίδιο τρίμηνο. Να αναφέρουμε ότι εκτός από το high-end AR/VR headset, η Apple σκοπεύει να κυκλοφορήσει και ένα ζευγάρι κομψά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που αναμένεται να κυκλοφορήσουν ένα χρόνο μετά, το 2023.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/11/2021)

You May Like This