nowmag.gr

Η AMD έχει βελτιώσει αισθητά τη θέση της απέναντι στην Intel, στην αγορά των επεξεργαστών, καθώς πρόσφατα ξεπέρασε την ανταγωνίστριά της στο μερίδιο αγοράς σταθερών υπολογιστών για πρώτη φορά από το 2006. Είναι δύσκολος ο ακριβής συσχετισμός των πωλήσεων με τις διαθέσεις των καταναλωτών, δεδομένων των προβλημάτων διαθεσιμότητας που αντιμετωπίζουν και οι δύο κατασκευάστριες εταιρίες επεξεργαστών, όμως η Puget Systems αναφέρει πως οι συνθέσεις με επεξεργαστές της AMD έχουν καταγράψει ραγδαία αύξηση.

Η Puget Systems είναι μια εταιρία που κατασκευάζει υπολογιστές, με έμφαση στα workstations και τα PC για επαγγελματική χρήση ενώ, διαχρονικά, τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εταιρίες που συνθέτουν συστήματα αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου να σχηματίσει κανείς εικόνα για το βαθμό στον οποίο προσελκύουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών τα επιμέρους στοιχεία μιας σύνθεσης.

Αρχικά το 2019 καταγράφηκε κατακόρυφη άνοδος στη ζήτηση για προϊόντα της AMD, με την κυκλοφορία της σειράς Ryzen 3000, ενώ τα δεδομένα δείχνουν θετικά για την AMD χάρη στις προτάσεις που παρουσίασε με τη σειρά Ryzen 5000 (όπως και τους επεξεργαστές Threadripper Pro/Ryzen Pro).

Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το ζητούμενο δεν είναι το πόσα κομμάτια πούλησε η Puget Systems, απλά χρησιμοποιούνται τα στοιχεία αυτά ως μια αφετηρία για το πώς θα μπορούσαν να καταγράφουν ευρύτερες τάσεις της αγοράς. Η AMD τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφει ένα προβάδισμα της τάξης του 0,8% έναντι της Intel για το συνολικό μερίδιο αγοράς στους σταθερούς υπολογιστές, επομένως αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως η επικράτηση των “Κόκκινων” έχει να κάνει περισσότερο με το πόσο ελκυστικά είναι τα προϊόντα της, παρά με την άμεση διαθεσιμότητά τους.

Μάλιστα, η Puget Systems έπαψε να προτείνει τους επεξεργαστές της AMD για τις συνθέσεις της το 2015, εξαιτίας της πολύ χαμηλής ζήτησης που καταγραφόταν και θεώρησε σκόπιμο να τους επαναφέρει ως επιλογές με την κυκλοφορία των επεξεργαστών Ryzen.

Παρότι η Intel μπορεί να έχασε αυτό το γύρο στο μέτωπο των σταθερών υπολογιστών, τα μερίδια αγοράς που καταγράφει σε φορητούς υπολογιστές και server τη φέρνουν σε θέση απόλυτης κυριαρχίας. Σύμφωνα με τη Passmark, το 80,1% των φορητών υπολογιστών με Windows για τους οποίους καταγράφονται οι επιδόσεις τους τρέχουν με επεξεργαστές της Intel, αν και η απόσταση μεταξύ των δύο εταιριών παρουσιάζει μείωση από τις αρχές του 2020. Οι server αποτελούν μία άλλη κατηγορία την οποία η Intel σχεδόν μονοπωλεί, καθώς μόλις το 1,5% των συστημάτων αυτής της κατηγορίας βασίζεται σε επεξεργαστές της AMD.

Πάντως, στα επόμενα χρόνια ενδέχεται να καταγραφούν έντονες διακυμάνσεις σε αυτά τα ποσοστά, ιδίως με δεδομένο πως οι φορητοί υπολογιστές με επεξεργαστές της AMD είναι συνήθως φθηνότεροι από ό,τι αντίστοιχα μοντέλα με προτάσεις της Intel, ενώ οι επιδόσεις των Ryzen στο πεδίο του gaming τους καθιστούν μια εναλλακτική πρόταση για φορητούς υπολογιστές υψηλών επιδόσεων στο κομμάτι αυτό.

Εντωμεταξύ, η AMD χρειάστηκε μόλις τέσσερα χρόνια προκειμένου να ανακάμψει στο μέτωπο των σταθερών υπολογιστών, όπου βρισκόταν σε αντίστοιχη θέση, επομένως εφόσον κατορθώσει να επιλύσει τα τρέχοντα ζητήματα διαθεσιμότητας η ΑΜD είναι σε θέση να κάνει τη ζωή ιδιαίτερα δύσκολη για την Intel, σε όλους τους τομείς της αγοράς.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 16/3/2021)

You May Like This