nowmag.gr

Η Intel ανέμενε εδώ και καιρό μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών μετά από μια περίοδο τεράστιας ζήτησης λόγω του “Work From Home” που έφερε η πανδημία COVID-19.

Τον Ιούλιο η εταιρεία παραδέχθηκε στο Nikkei ότι επρόκειτο να αυξήσει τις τιμές των επεξεργαστών και άλλων τσιπ της λόγω “πληθωριστικών πιέσεων” αργότερα μέσα στο 2022. Πλέον αποδεικνύεται ότι αυτή μπορεί να μην είναι η μόνη κίνηση που προγραμματίζει η Intel για να αντιμετωπίσει την πτώση στην αγοράς PC. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Intel σχεδιάζει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και θα μπορούσε να κάνει τη σχετική ανακοίνωση την ίδια στιγμή με τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο, κάτι που θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου. 

Η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις της τον περασμένο Ιούλιο για τις πωλήσεις και τα κέρδη της τη φετινή χρονιά, όταν δήλωσε ότι αναμένει ότι τα έσοδα για το έτος θα είναι 11 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από ό,τι είχε προβλέψει προηγουμένως. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, δήλωσε κατά τη διάρκεια της κλήσης για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ότι η εταιρεία «θα επιδιώξει να λάβει πρόσθετες δράσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους» για να βελτιώσει τα κέρδη της. Ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Mandeep Singh, δήλωσε ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τα έξοδα που επιβαρύνουν την Intel περίπου κατά 10 με 15%. Ο Singh δήλωσε επίσης ότι το κόστος αυτό θα μπορούσε να ανέλθει σε τουλάχιστον 25 έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Mobileye, η εταιρεία τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης που η Intel είχε εξαγοράσει για 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, κατέθεσε πρόσφατα αίτηση για δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο. Η Intel σκοπεύει να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ίδια, και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των εργοστασίων τσιπ που σχεδιάζει να κατασκευάσει. Όμως τα προβλεπόμενα κέρδη από την προσφορά μπορεί να μην είναι αρκετά για να αποτρέψουν τις μαζικές απολύσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν διάφορα τμήματα της εταιρείας. Ορισμένες ομάδες, όπως το τμήμα πωλήσεων και μάρκετινγκ, θα δουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον αριθμό τους να μειώνεται έως και κατά 20%.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Intel έλαβε μέτρα για την επίτευξη του στόχου της να επεκτείνει την επιχείρηση δημιουργίας εργοστασίων παραγωγής τσιπ. Διέθεσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας τεράστιας στο Οχάιο των ΗΠΑ, την οποία σκοπεύει να μετατρέψει στη μεγαλύτερη “τοποθεσία κατασκευής πυριτίου στον πλανήτη”. Η εταιρεία αγόρασε επίσης την Tower Semiconductor, μια εταιρεία κατασκευής τσιπ που εξυπηρετεί πελάτες σε διάφορους κλάδους, έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα σχέδια επέκτασης αλλάζουν ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι η Intel σκοπεύει να επιδιώξει τους στόχους που έχει θέσει για τον εαυτό της ως μια πιο ευέλικτη εταιρεία. 

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 14/10/2022)

You May Like This