nowmag.gr

Όπως οι άνθρωποι προσβάλλονται από κάποιον ιό, έτσι και ο υπολογιστής μπορεί να μολυνθεί από κάποιο μολυσμένο αρχείο. Παλιότερα ο μοναδικός τρόπος που μπορούσε να κολλήσει ο υπολογιστής κάποιον ιό ήταν μέσω δίσκων, ενώ στην σημερινή εποχή ο ιός του υπολογιστή είναι ένα από τα συχνότερα διαδικτυακά φαινόμενα.

Πως λειτουργεί το Antivirus;
Αρχικά, όλα τα antivirus ακολουθούν την ίδια φιλοσοφία, που ονομάζεται ‘εντοπισμός υπογραφής’.

Ο εντοπισμός υπογραφής (Signature Detection), χρησιμοποιεί μία τεράστια ‘βιβλιοθήκη’ στην οποία υπάρχουν όλοι κώδικες από προηγούμενους ιούς μαζί με τις λύσεις τους, ακριβώς όπως το εμβόλιο.

Το antivirus όταν σκανάρει τον υπολογιστή σας, ουσιαστικά ταυτίζει τα αρχεία σας με αυτά της βιβλιοθήκης του antivirus και άμα ταιριάξει κάποιο τότε το antivirus αυτόματα το θέτει σε καραντίνα.

Επιπλέον, ο αλγόριθμος του antivirus παρακολουθεί τις ενέργειες του υπολογιστή, έτσι, σε περίπτωση που ένα άγνωστο πρόγραμμα τρέχει στο παρασκήνιο ή στην έναρξη του υπολογιστή, το antivirus το ελέγχει και κρίνει εάν είναι κακόβουλο.

Ο αλγόριθμος της εύρεσης των παράξενων συμπεριφορών
Η μέθοδος της εύρεσης των παράξενων συμπεριφορών ενός υπολογιστή ή αλλιώς Heuristic Method είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν τα antivirus για να εντοπίσουν παράξενες συμπεριφορές ενός υπολογιστή άσχετα με το αν έχουν τον ιό στην βιβλιοθήκη τους.

Για παράδειγμα:

Εάν ένα αρχείο που τρέχει στο παρασκήνιο χωρίς να το γνωρίζετε ανοίγει sessions μόνο του ή κάνει κάτι που έχει σχέση με την ιδιωτικότητα σας χωρίς να πάρει την έγκριση σας, τότε δεν είναι ένα φυσιολογικό αρχείο του υπολογιστή.

Το μειονέκτημα των Heuristics είναι πως δεν υπάρχει μέση λύση.

Είτε θα είναι πολύ ελαστικά και μπορεί να παραλείψουν ένα ιό, είτε θα είναι πολύ αυστηρά και μπορεί να βάλουν σε καραντίνα ένα ασφαλές αρχείο.

 

Πως ελέγχει το antivirus τον υπολογιστή σας για ιούς;
Το antivirus έχει 4 διαφορετικούς τύπους σκαναρίσματος των ιών, οι οποίοι κρίνονται καθαρά από το πακέτο antivirus που θα επιλέξετε.

Σε μερικά antivirus, εάν επιλέξετε την δωρεάν έκδοση ενός antivirus δεν θα έχετε το Real-Time Protection που σκανάρει συνεχώς τον υπολογιστή σας για ιούς αλλά θα έχετε χειροκίνητο σκανάρισμα, το οποίο σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε:

– Γρήγορο Έλεγχο

– Πλήρη Έλεγχο

– Custom Έλεγχο (δεν συνιστάται)

 

Πως επιλέγω την κατάλληλη έκδοση antivirus;
Εάν έχετε σημαντικά αρχεία, κάνετε τις πληρωμές σας μέσω του υπολογιστή σας ή οτιδήποτε άλλο το οποίο έχει αξία για εσάς, τότε σας προτείνουμε να πάρετε την πλήρης έκδοση ενός antivirus για να είστε απόλυτα ασφαλής.

Επιπροσθέτως, ένας ιός μπορεί να μολύνει τα κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ, γιαυτό συνιστάται να έχετε και antivirus στο κινητό σας.

Για τον υπολογιστή σας επιλέξτε το Bitdefender TotalSecurity 2020 και εξασφαλίστε την απόλυτη προστασία των αρχείων σας !

Για android κινητό ή τάμπλετ σας επιλέξτε το antivirus για κινητά της Bitdefender.

Για ios κινητό ή το τάμπλετ επιλέξτε το antivirus για κινητά της Bitdefender.

 

Πηγή: https://bitdefender.gr/blog/antivirus/

You May Like This