nowmag.gr

Από την αρχική τους διάθεση το 2007 και τις ετήσιες αναβαθμίσεις τους, η τιμή των iPhone κατά μέσο όρο αυξήθηκε πάνω από $400

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που παρακολούθησε τις τιμές των iPhone σε όλες τις αγορές του κόσμου, η τιμή των iPhone αυξήθηκε πάνω από 80% παγκοσμίως, σε σύγκριση με την αρχική τους διάθεση το 2007.

Η έρευνα έγινε από τη Self.inc που παρακολουθεί ετησίως τις τιμές σε κάθε αγορά, υπολογίζοντας πως η 80% αύξηση τιμής μεταφράζεται σε αύξηση πάνω από $400 κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τη τιμή του αρχικού iPhone.

Από την αρχική του διάθεση στη Β. Αμερική το 2007 και τα επόμενα χρόνια σε άλλες χώρες, οι τιμές των iPhone αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 81%. Αυτό σημαίνει πως το 2021, η ναυαρχίδα του τελευταίου iPhone κοστίζει $437 παραπάνω σε κάθε μία από τις 38 χώρες που είναι διαθέσιμο.

Παρόλο που η αυξημένη τιμή γίνεται λόγω προηγμένης τεχνολογίας και αυξημένου κόστους παραγωγής, η αύξηση επίσης είναι αποτέλεσμα πληθωρισμού, με την Apple να αυξάνει τις τιμές για να αντιμετωπίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, πολλές χώρες γνώρισαν πληθωρισμό και αύξηση της αγοραστικής δύναμης στα χρόνια αυτά. Και η έρευνά μας δείχνει ότι η Apple αύξησε τις τιμές των iPhone κατά 26% υψηλότερα από τα τοπικά ποσοστά πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η τοπική προσιτή τιμή για ένα κορυφαίο iPhone κοστίζει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο $154 περισσότερο σε σύγκριση με τα πρώτα μοντέλα που θα μπορούσαν να αγοράσουν.

Ως μέρος της έρευνας, η Self δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που αναδεικνύει τις αλλαγές τιμών του iPhone υπό πραγματικές συνθήκες, σε πάνω από 30 χώρες. Σύμφωνα με τον χάρτη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής, με το τελευταίο μοντέλο iPhone να κοστίζει δύο φορές παραπάνω από το αρχικό, όταν κυκλοφόρησε το 2007.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 19/10/2021)

You May Like This