nowmag.gr

Ορισμένες από τις νέες βελτιώσεις των Windows 11 περιλαμβάνουν καλύτερη ιεράρχηση της CPU και της RAM για εφαρμογές σε προσκήνιο που μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αυξημένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στους φορητούς υπολογιστές, ταχύτερη συνέχιση από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας, μειωμένο αποτύπωμα αποθήκευσης με μη κρίσιμες εφαρμογές που μπορούν να εγκατασταθούν κατά απαίτηση, προγράμματα οδήγησης DCH που μειώνουν την εμφάνιση κρασαρισμάτων και 40% ελαφρύτερες
ενημερώσεις.

Ένα πρόσφατο video που δημοσιεύτηκε στο κανάλι των μηχανικών της Microsoft στο YouTube, μας δίνει την πρώτη ματιά σε μερικές από τις βελτιστοποιήσεις και τις βελτιώσεις απόδοσης που έρχονται με τα Windows 11. Ο αντιπρόεδρος της Microsoft Enterprise Management, Steve Dispensa, κάνει μια γρήγορη περιγραφή και ξεκινάει χαρακτηρίζοντας τα Windows 11 ως το πρώτο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που σχεδιάστηκε για μηδενική εμπιστοσύνη και για τον υβριδικό κόσμο. Αυτό το μηδενικό μοντέλο εμπιστοσύνης εμπλουτίζεται με πολυεπίπεδη ασφάλεια, από τα silicon chips στην πραγματική διαδικασία εκκίνησης, στη συνέχεια στο βήμα σύνδεσης και τέλος στις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μερικά σημεία για τις βελτιώσεις απόδοσης που εισήχθησαν στην πιο πρόσφατη έκδοση των Windows είναι τα εξής:

• Οι εφαρμογές δίνουν την αίσθηση πιο γρήγορης ανταπόκρισης, καθώς το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί τώρα ένα καλύτερο σχήμα ιεράρχησης εφαρμογών και διαδικασιών. Η διαχείριση της RAM και της CPU ευνοεί πλέον τις εφαρμογές που εκτελούνται σε πρώτο πλάνο. Ο Steve Dispensa δείχνει ένα παράδειγμα όπου, παρά το μεγάλο φορτίο ~90% στην CPU, η εκκίνηση νέων εφαρμογών στο προσκήνιο εξακολουθεί να είναι γρήγορη, καθώς το λειτουργικό σύστημα ανακατανέμει γρήγορα τους πόρους για αυτές. Κάτι παρόμοιο εισάγεται και στο πρόγραμμα περιήγησης Edge, όπου οι ανεστίαστες καρτέλες τοποθετούνται σε κατάσταση “ύπνου” προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι (32% μειωμένη χρήση RAM και 37% μειωμένη χρήση CPU), οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για φορητούς υπολογιστές.

• Άμεση εμπειρία ενεργοποίησης, καθώς ο υπολογιστής συνεχίζει κατά ~25% γρηγορότερα από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Οι υπολογιστές μπορούν πλέον να παραμένουν συχνότερα σε sleep mode αντί για κατάσταση αδρανοποίησης. Το Windows Hello και η διαδικασία σύνδεσης είναι τώρα επίσης 30% ταχύτερα όταν ο υπολογιστής ξαναρχίζει από την κατάσταση αναστολής λειτουργίας.

• Μειωμένο αποτύπωμα αποθήκευσης, καθώς η Microsoft επέκτεινε τη χρήση τεχνολογιών συμπίεσης και μείωσε την κατανάλωση ενέργειας στην μονάδα αποθήκευσης. Επίσης, κάποιες μη κρίσιμες εφαρμογές μπορούν πλέον να εγκατασταθούν κατά απαίτηση.

• Οι υποστηριζόμενοι επεξεργαστές χρησιμοποιούν πλέον προγράμματα οδήγησης DCH (Declarative Componentized Hardware), κάτι το οποίο προσφέρει μια 99,8% crash-free εμπειρία.

• Μείωση συχνότητας ενημέρωσης λογισμικού από 2 ανά έτος σε 1 ανά έτος. Οι τακτικές ενημερώσεις είναι κατά 40% μικρότερες και κατεβάζουν μόνο ό,τι δεν είναι ακόμα εγκατεστημένο στη συσκευή.

• Τα MEM policies των Windows 11 είναι συμβατά με αυτά των Windows 10 και μπορούν να συνυπάρχουν.

Απορίες προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για τα οφέλη του “Direct Storage” ή για τους νέους αλγόριθμους προγραμματισμού επεξεργαστών που ανανεώθηκαν για την τεχνολογία υβριδικού πυρήνα Intel Alder Lake. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει η Microsoft, τα Windows 11 θα κυκλοφορήσουν επίσημα στις 5 Οκτωβρίου.

Χάρης Ματθαίου, editorial, NOW 32

You May Like This