nowmag.gr

Νέους κανονισμούς για τις εταιρείες τεχνολογίας πρόκειται να εισάγει η νέα αντιμονοπωλιακή νομοθεσία στις ΗΠΑ, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, David Cicilline, «θα απαγορεύεται στην Apple Inc. να προσφέρει τις δικές της εφαρμογές χωρίς δυνατότητα απεγκατάστασης τους από τους χρήστες των συσκευών της αφού κάτι τέτοιο αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ο David Cicilline δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι μια πρόταση που απαγορεύει στις τεχνολογικές πλατφόρμες να έχουν το πλεονέκτημα όσον αφορά τα δικά τους προϊόντα έναντι των ανταγωνιστών τους θα σήμαινε ότι η Apple οφείλει να επιτρέψει στους καταναλωτές να αποφασίσουν ποιες εφαρμογές θέλουν να χρησιμοποιήσουν ή να αφαιρέσουν.

«Θα είναι εξίσου απλή υπόθεση να κατεβάσετε και τις άλλες πέντε εφαρμογές με εκείνη της Apple, οπότε δεν θα εκμεταλλεύεται την κυριαρχία της στην αγορά για να ευνοήσουν τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες», δήλωσε ο Δημοκρατικός του Ρόουντ Άιλαντ.

Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός πακέτου νομοσχεδίων που θα μπορούσαν να επιβάλλουν σημαντικούς νέους περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών τεχνολογίας, περιορίζοντας τις εξαγορές άλλων εταιρειών ή νεοφυών εταιρειών και αναγκάζοντάς τες να εγκαταλείψουν ορισμένους κλάδους που επιχειρούν. «Η House Judiciary Committee θα θέσει τα πέντε νομοσχέδια για ακρόαση την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος της επιτροπής Jerrold Nadler από τη Νέα Υόρκη.

Ο David Cicilline δήλωσε επίσης ότι οι κανονισμοί θα ισχύσουν και για την συνδρομητική υπηρεσία Prime της Amazon.com Inc. επειδή όπως είναι τα πράγματα σήμερα πλήττει πολλούς άλλους πωλητές που βασίζονται στην πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το νομοσχέδιο, για να επιστρέψουμε στην Apple, περιέχει μια διάταξη που απαγορεύει στην Apple να περιορίζει ή να εμποδίζει τους iPhone από το να απεγκαταστήσουν τις προεγκατεστημένες εφαρμογές της εταιρείας, ωστόσο δεν απαγορεύει στην Apple να πουλάει τις συσκευές της με εφαρμογές της προεγκατεστημένες. Το νομοσχέδιο επίσης θα αποτρέπει επίσης τις πλατφόρμες από το να αλλάζουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για να κατευθύνουν τους χρήστες σε προϊόντα που προσφέρονται από την ίδια την πλατφόρμα. «Δεν θα μπορείς να εμποδίσεις τους χρήστες από το να χρησιμοποιούν άλλες παρόμοιες υπηρεσίες. Δεν θα είναι δυνατός ο αποκλεισμός ατόμων για να χρησιμοποιούν μόνο τη δική σου υπηρεσία» δήλωσε ο κ. Cicilline.

Όταν ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών ρωτήθηκε για το αν η Microsoft Corp., η οποία βρέθηκε κατηγορούμενη σε μία πολύ σημαντική αντιμονοπωλιακή υπόθεση τη δεκαετία του 1990, θα υπόκειται στα ίδια μέτρα, ο David Cicilline δήλωσε ότι εναπόκειται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να αποφασίσουν. Η νομοθεσία καθορίζει διάφορα κριτήρια για τις εταιρείες που θα υπόκειται στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων ενεργών χρηστών κάθε μήνα στις ΗΠΑ και κεφαλαιοποίηση ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 25/6/2021)

You May Like This