Πέρυσι, η Apple «έριξε προειδοποιητικές βολές» προς την κατεύθυνση των Nvidia και AMD με την παρουσίαση των M1 Pro και M1 Max SoCs (System-on-Chips) και φέτος, η δημοφιλής εταιρεία κλιμάκωσε την επίθεση της με το M1 Ultra.
Η Apple ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανταγωνιστεί την ναυαρχίδα της Nvidia (GeForce RTX 3090), η οποία είναι επί του παρόντος η ταχύτερη κάρτα γραφικών στην αγορά. Στέκει πράγματι ο ισχυρισμός της όμως; Το νέο M1 Ultra SoC της Apple συνδυάζει δύο dies τύπου M1 Max σε ένα μεγαλύτερο die. Αυτό, επιτυγχάνεται με τη χρήση μίας εκπληκτικά γρήγορης διασύνδεσης (interconnect) με το αποτέλεσμα (M1 Ultra) να διαθέτει διπλάσιους πυρήνες για τον επεξεργαστή γενικής χρήσης, διπλάσια μνήμη, διπλάσιο memory bandwidth και το σημαντικότερο, διπλάσιο αριθμό πυρήνων για τον επεξεργαστή γραφικών.
Η Apple ονομάζει τον συνδυασμό των δύο chips με υπερταχεία διασύνδεση «UltraFusion» και ουσιαστικά αποτελεί την εκδοχή «συσκευασίας» 2.5D της ίδιας της Apple. Η βιομηχανία σχεδίασης ημιαγωγών/ επεξεργαστών στρέφεται προς τα chiplets όσον αφορά τη σχεδίαση επεξεργαστών, με την AMD και τους επεξεργαστές Ryzen που βασίζονται στις αρχιτεκτονικές Zen 2 και Zen 3 να πρωτοστατεί στον συγκεκριμένο τομέα.
Η Apple, Intel, Samsung και Qualcomm διαπιστώνοντας τα οφέλη αυτής της προσέγγισης αποφάσισαν να ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική, και ήδη βλέπουμε τα πρώτα οφέλη της, από τους επεξεργαστές 12ης γενιάς Intel Core μέχρι το πρόσφατο παράδειγμα του M1 Ultra. Το SoC της Apple αποτελεί ενδεχομένως μία από τις περισσότερο ακραίες ή καινοτομικές λύσεις καθώς συνδυάζει δύο ξεχωριστές GPUs σε μία.
Βεβαίως και έχουμε δει στο παρελθόν να συνδυάζονται δύο GPUs (π.χ. Nvidia SLI ή AMD CrossFire) ωστόσο στην περίπτωση της λύσης της Apple, το διαθέσιμο bandwidth είναι εκπληκτικό: 2.5 TB/s μεταξύ των δύο M1 Ultra dies. Πρόκειται για ένα πραγματικό άλμα σε σχέση με το NVLink στην περίπτωση του Nvidia SLI ή του Infinity Fabric της AMD, που χρησιμοποιούνται ως υπερσύνδεσμοι μεταξύ των δύο GPUs.
Στην περίπτωση του υπερσυνδέσμου της Apple, δύο ξεχωριστές GPUs «φαίνονται ως μία» στο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας, macOS, επιτρέποντας στις εφαρμογές να αξιοποιούν απρόσκοπτα τη συνδυαστική ισχύ τους. Αυτό σημαίνει ότι οι developers και οι εφαρμογές τους δεν είναι απαραίτητο να κάνουν κάτι συγκεκριμένο για να αξιοποιήσουν την ισχύ του M1 Ultra, την ώρα που στην περίπτωση του Nvidia SLI στα Windows, έπρεπε τα παιχνίδια να βελτιστοποιηθούν για να υπάρξουν βελτιώσεις στην απόδοση.
Η Nvidia έχει ουσιαστικά καταργήσει την υποστήριξη πολλαπλών GPU με τη GeForce RTX 30-series, με την RTX 3090 να είναι η μοναδική κάρτα γραφικών που προσφέρει υποστήριξη NVLink. Ωστόσο, ο συνδυασμός δύο GeForce RTX 3090 για παραγωγικότητα ή gaming προσφέρει μικτά αποτελέσματα. Υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια που υποστηρίζουν εγγενώς SLI για αύξηση της απόδοσης ωστόσο τα περισσότερα δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα ή κάποιο patch για την αξιοποίηση της ισχύος των δύο GPUs.
Αυτή τη στιγμή, η GeForce RTX 3090 είναι η ταχύτερη GPU στην αγορά -ωσότου βεβαίως η Nvidia αποφασίσει επιτέλους να διαθέσει στην αγορά την RTX 3090 Ti- αλλά η Apple ισχυρίζεται ότι το M1 Ultra μπορεί να προσφέρει υψηλότερη ή εφάμιλλη απόδοση με μία GeForce RTX 3090 με 200W λιγότερης ισχύος.
Η Apple έκανε ένα παρόμοιο ισχυρισμό και πέρυσι, ότι το M1 Max ξεπερνούσε την GeForce RTX 3080 ωστόσο τα αποτελέσματα στην πραγματικότητα ήταν μικτά. Στην περίπτωση των εφαρμογών παραγωγικότητας, το M1 Max προσφέρει εξαιρετικά καλή απόδοση έναντι της RTX 3080 με ορισμένους μάλιστα reviewers να βρίσκουν το M1 Max ελαφρώς πιο αργό από ένα σύστημα με GeForce RTX 3080 στις εργασίες Adobe Premiere Pro ωστόσο η απόδοση στην πραγματικότητα εξαρτώνται από το είδος της εργασίας.
Η Apple προσφέρει το M1 Ultra με το Mac Studio, έναν desktop υπολογιστή μικρού μεγέθους αλλά εξαιρετικά ισχυρού που σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τον 27-ιντσών iMac ή ακόμη και ορισμένα μοντέλα Mac Pro για αρκετούς επαγγελματίες.
Με το Mac Studio και το M1 Ultra SoC, η Apple εστιάζει αποκλειστικά στις εφαρμογές παραγωγικότητας, και όχι στο gaming. Σε δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, τόσο το M1 Max όσο και το M1 Pro δεν τα πήγαν και πολύ καλά στα παιχνίδια, προσφέροντας απόδοση εφάμιλλη με ένα σύστημα που διαθέτει κάρτα γραφικών GeForce RTX 3060 σε πολλούς τίτλους. Το M1 Ultra επίσης δεν πρόκειται να λύσει με… μαγικό τρόπο την έλλειψη παιχνιδιών στο macOS ή ότι τα περισσότερα παιχνίδια cross-platform παραμένουν x86.
Θα χρειαστεί να περιμένουμε τα πρώτα reviews για να δούμε τα οφέλη από την απόδοση των διπλάσιων πυρήνων -τόσο της CPU όσο και της GPU- στις εφαρμογές παραγωγικότητας, ωστόσο το ήδη εντυπωσιακό ξεκίνημα της Apple με τα M1 Pro και M1 Max φαίνεται πως εξελίσσεται με τον καλύτερο τρόπο με το M1 Ultra. Χρειάστηκαν χρόνια για τις Qualcomm και Microsoft να προσφέρουν «τύπου laptop» απόδοση με ARM αρχιτεκτονικής chip στα Windows και η Apple ήδη προσφέρει απόδοση «workstation» με τους υπολογιστές της. Και περιμένουμε και το επόμενο βήμα της εταιρείας με το Mac Pro. Σήμερα, ο υπολογιστής Mac Pro της Apple εξοπλίζεται με επεξεργαστές Intel Xeon και AMD Radeon PRO W6000X όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία ετοιμάζει ένα Mac Pro με SoC που θα ενσωματώνει έως και 40 πυρήνες CPU και 128 πυρήνες GPU, διπλάσιους δηλαδή από το M1 Ultra.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 14/3/2022)
Join the Conversation →