nowmag.gr

Η Microsoft συνεχίζει τις σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον των Windows 11, με στόχο αυτή τη φορά την «απόσυρση» του κλασσικού μενού του πίνακα ελέγχου (control panel).

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τελευταία δοκιμαστική έκδοση των νέων Windows που είναι διαθέσιμη μόνο για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα Windows Insiders, έχει συγκεκριμένες αλλαγές προς την οριστική κατάργηση του πίνακα ελέγχου. Αυτό θα γίνει αρχικά με τη μεταφορά των προχωρημένων ρυθμίσεων δικτύου (advanced network settings) σε ένα νέο υπομενού των Ρυθμίσεων, το οποίο παράλληλα περιλαμβάνει τις επιλογές διαμοιρασμού (sharing options) για φακέλους, εκτυπωτές και εύρεση δικτύου. Μερικές ακόμη ρυθμίσεις σχετικές με το δίκτυο και τις συσκευές, (network and device settings), ανακατευθύνουν στο μενού των Ρυθμίσεων αντί να επιβάλλουν στον χρήστη να ανοίξει το Control Panel.

 

 

Ακόμα, σύνδεσμοι στην ενότητα του Πίνακα Ελέγχου που χρησιμοποιούνταν για την απεγκατάσταση εφαρμογών, τώρα ανακατευθύνουν στις Ρυθμίσεις. Ακόμα και η ενότητα απεγκατάστασης των Windows Updates, γίνεται μέρος των νέων Ρυθμίσεων των Windows 11, αντί να αποτελούν μέρος του απαρχαιωμένου Control Panel.

Οι τελευταίες αυτές αλλαγές, αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με τα Windows 10. Αρχικά η Microsoft παρουσίασε ένα ξεχωριστό μενού Ρυθμίσεων με τα Windows 8 ως μέρος μιας προσπάθειας ανασχεδιασμού του παραδοσιακού Control Panel. Μέχρι σήμερα, τα δύο αυτά μενού συνυπάρχουν για λόγους συμβατότητα όπως αντίστοιχα βρίσκαμε μέχρι πρότινος δύο browsers της Microsoft στα Windows 10, τον Internet Explorer και τον Microsoft Edge.

Όπως αναφέρει η Microsoft στο τελευταίο άρθρο που συνοδεύει τη νέα δοκιμαστική έκδοση των Windows 11 «οι αλλαγές αυτές αποτελούν μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας μεταφοράς των ρυθμίσεων του Control Panel στην εφαρμογή των Ρυθμίσεων». Κάτι τέτοιο αναμενόμενα σημαίνει ότι αργά η γρήγορα το Control Panel θα αποτελέσει παρελθόν.

Τα Windows 11 αποτελούν στο μεγαλύτερο μέρος τους μια μεγάλη προσπάθεια της Microsoft να κάνει πιο μοντέρνο το δημοφιλέστερο επιτραπέζιο λειτουργικό σύστημα, και να απλοποιήσει πολλές από τις λειτουργίες του που έχουν μείνει ίδιες για δεκαετίες.

 

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 22/12/2021)

You May Like This