nowmag.gr

Η Apple θα ξεκινήσει να χρεώνει τους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών με προμήθεια 27% για τυχόν αγορές εντός εφαρμογής οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών στην Ολλανδία.

Με την συγκεκριμένη αλλαγή, η Apple συμμορφώνεται σε μία εντολή της Ολλανδικής ρυθμιστικής αρχής ανταγωνισμού ACM (Αρχή για Καταναλωτές και Αγορές), η οποία ζήτησε από την Apple να επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών – και μόνο σε αυτούς!- να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις πληρωμών στο σύστημα χρέωσης της Apple που λειτουργεί στη χώρα. Το 27% αντιπροσωπεύει μία μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 30% προμήθεια που χρεώνει συνήθως η Apple για προγραμματιστές που αξιοποιούν το δικό της σύστημα πληρωμών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ανακοίνωση ακολουθεί μία πρόταση της Google, σύμφωνα με την οποία θα μειώσει κατά 4% την προμήθεια που λαμβάνει από προγραμματιστές που χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών στη Νότια Κορέα, από 15 σε 11%. Η Google βεβαίως δεν έκανε του… κεφαλιού της, αλλά ουσιαστικά συμμορφώθηκε με μία νομοθεσία που ψηφίστηκε στη χώρα πέρυσι και πρόκειται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις 15 Μαρτίου. Λογικά, το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Apple.

Αν αναρωτιέστε πως η εταιρεία μπορεί να εισπράξει τη συγκεκριμένη προμήθεια όταν οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν εναλλακτικό σύστημα πληρωμών ή οδηγούν το χρήστη σε εξωτερικό σύνδεσμο, στη σελίδα υποστήριξης της Apple διαβάζουμε ότι αυτοί θα πρέπει να παρέχουν μηνιαία αναφορά των πωλήσεών τους στην Apple! Στη συνέχεια η Apple θα στέλει το σχετικό τιμολόγιο στον προγραμματιστή της εφαρμογής!

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση της Apple, οι προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών στην Ολλανδία μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για χρήση του εναλλακτικού συστήματος πληρωμής της προτίμησης τους και θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ ενός συστήματος πληρωμής τρίτου μέρους εντός του περιβάλλοντος χρήσης της εφαρμογής ή να παρέχουν κάποιο σύνδεσμο που θα οδηγεί σε μία εξωτερική ιστοσελίδα για την ολοκλήρωση της αγοράς. Η Apple επίσης έκανε γνωστό ότι θα απαιτήσει από τους προγραμματιστές εφαρμογών γνωριμιών να υποβάλουν ένα ξεχωριστό binary στην Ολλανδία για να ενεργοποιήσουν τις εναλλακτικές πληρωμές.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδική ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο €5 εκατομμυρίων στην Apple για μη συμμόρφωση με την εντολή της, ένα πρόστιμο που θα επαναλαμβανόταν κάθε εβδομάδα ωσότου η Apple αποδείξει τη συμμόρφωση της. Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε το πρόστιμο στην Apple για δύο λόγους: πρώτον, επειδή δεν είχε ακόμη εφαρμόσει τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών και, δεύτερον, επειδή είχε βάλει εμπόδια για να αποτρέψει τους προγραμματιστές να απομακρυνθούν από το σύστημα πληρωμών της. Η ανακοίνωση της προμήθειας 27% αντιμετωπίστηκε με οργή από έναν εξέχοντα προγραμματιστή στο iOS, τον Steve Troughton-Smith, ο οποίος χαρακτήρισε το ποσοστό προμήθειας «απόλυτα βδελυρό» λέγοντας ότι «όλοι στην εκτελεστική ομάδα (της Apple) θα πρέπει να ντρέπονται».

Η προτεινόμενη λύση της Apple – όπως η απαίτηση ξεχωριστών binaries, η δήλωση των ξεχωριστών πωλήσεων στην ίδια την Apple και η εξοικονόμηση μόλις 3 ποσοστιαίων μονάδων- μοιάζει υπερβολική για το μικρό ενδεχομένως όφελος που θα έχουν οι προγραμματιστές αν απομακρυνθούν από το σύστημα πληρωμών της Apple, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα «ζυγίσουν» οι ίδιοι. Η Apple υποστηρίζει ότι τα εναλλακτικά συστήματα πληρωμών «θα θέσουν σε κίνδυνο την εμπειρία χρήσης και θα δημιουργήσουν νέες απειλές για το απόρρητο των χρηστών και την ασφάλεια των δεδομένων». Επίσης, υποστηρίζει ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση της ACM, αν και σκοπεύει στο μεταξύ να συμμορφωθεί με την εντολή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο το κάνει, υποχρεώνοντας τους iOS developers να ακολουθήσουν συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να ενσωματώσουν 3ο σύστημα πληρωμής ή να οδηγήσουν το χρήστη σε εξωτερικό σύνδεσμο. Όπως μπορείτε να δείτε και από τις παρακάτω εικόνες, ο developer θα πρέπει να εμφανίσει μια συγκεκριμένη εικόνα πριν την πληρωμή, στην οποία θα γίνεται σαφής αναφορά ότι η πληρωνή θα γίνει με εναλλακτικό σύστημα πληρωμών αλλά και το ότι η εφαρμογής του «δεν υποστηρίζει το ιδιωτικό και ασφαλές σύστημα πληρωμών της Apple».

Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 8/2/2022)

You May Like This