nowmag.gr

Το 2015, η Apple ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι ορισμένα μοντέλα MacBook θα κυκλοφορούσαν με επανασχεδιασμένο πληκτρολόγιο, τα λεγόμενα πλήκτρα “πεταλούδα”, σχεδιασμένα για να χωράνε στον περιορισμένο χώρο των νέων φορητών υπολογιστών της εταιρείας. 

Αντικαθιστώντας τον παραδοσιακό μηχανισμό λειτουργίας ενός πλήκτρου, η εταιρεία καυχήθηκε ότι μείωσε το πάχος κατά 40% ανά πλήκτρο. Όμως στην πορεία προέκυψαν προβλήματα. Σε πραγματική χρήση, τα νέα πληκτρολόγια αποδείχθηκαν επιρρεπή στο να κολλάνε και γενικά να μην ανταποκρίνονται ενώ μπορούσαν να καταστραφούν ακόμη και από μικροσκοπικές ποσότητες σκόνης ή ψίχουλα.

Η Apple καθυστερημένα λάνσαρε ένα βελτιωμένο σχεδιασμό πληκτρολογίου στα MacBooks των τελευταίων εκδόσεων του 2019, αλλά όχι πριν οι πελάτες καταθέσουν ομαδική αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ στο San Jose, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία γνώριζε -και απέκρυψε- το γεγονός ότι ο μηχανισμός “πεταλούδας” του πληκτρολογίου των MacBook ήταν επιρρεπής σε βλάβες. Ως αποτέλεσμα, η Apple συμφώνησε σήμερα να καταβάλει 50 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την υπόθεση χωρίς να παραδεχτεί κάποιο αδίκημα, σύμφωνα με μια αναφορά του Reuters.

Εάν εγκριθεί η προκαταρκτική συμφωνία, οι δικηγόροι των πελατών που προχώρησαν σε μήνυση αναμένουν μέγιστες αποζημιώσεις ύψους 300 με 395 δολαρίων σε όσους αντικατέστησαν πολλαπλά πληκτρολόγια, 125 δολάρια σε όσους αντικατέστησαν ένα πληκτρολόγιο και 50 δολάρια σε όσους αντικατέστησαν τα καπάκια των πλήκτρων, αναφέρει το CNBC. Οι δικηγορικές εταιρείες Girard Sharp LLP και Chimicles Schwartz Kriner and Donaldson-Smith LLP μπορούν να διεκδικήσουν έως και 15 από τα 50 εκατομμύρια δολάρια για την κάλυψη των νομικών εξόδων.

Η δικαστική συμφωνία καλύπτει πελάτες που αγόρασαν κάποιο μοντέλο MacBook, MacBook Air καθώς και τα περισσότερα μοντέλα MacBook Pro που κυκλοφόρησαν μεταξύ 2015 και 2019 στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, το Ιλινόις, το Μίσιγκαν, το Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Στα χρόνια που ακολούθησαν την κυκλοφορία των συγκεκριμένων πληκτρολογίων, η Apple δημοσίευσε προτάσεις για τρόπους καθαρισμού των φραγμένων πλήκτρων και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα σέρβις για τους ιδιοκτήτες των οποίων τα πλήκτρα είχαν υποστεί ζημιά από διάφορους εξωγενείς παράγοντες. Η εταιρεία έκανε ελάχιστες σχεδιαστικές αλλαγές στον μηχανισμό των πλήκτρων μεταξύ 2015 και 2019, εκτός από την προσθήκη μιας μεμβράνης, την οποία η Apple χρέωνε ως έναν τρόπο για να κάνει τα πλήκτρα πιο αθόρυβα, αλλά όχι απαραίτητα για να βελτιώσει την αξιοπιστία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία σέρβις που συγκέντρωσε το AppleInsider, η πρώτη γενιά του πληκτρολογίου “πεταλούδας” στα μοντέλα MacBook Pro είχε διπλάσιες πιθανότητες να χαλάσει μέσα στον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τον παλιό σχεδιασμό πλήκτρων που κυκλοφορούσε η Apple και άλλοι κατασκευαστές. Η Apple παρέτεινε για τέσσερα χρόνια τις δωρεάν επισκευές των πλήκτρων στους πελάτες που αγόρασαν MacBooks με πλήκτρα πεταλούδας. Αλλά όπως σημειώνει η αγωγή, η εταιρεία συχνά χρησιμοποιούσε ως ανταλλακτικά, πληκτρολόγια με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
  

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 25/7/2022)

You May Like This