Σε αντίθεση μάλιστα με τις υπερβολές που διαβάζουμε κατά καιρούς για τις μπαταρίες και την αυτονομία τους, τα οφέλη στη συγκεκριμένη περίπτωση μοιάζουν ρεαλιστικά με την Κινέζικη εταιρεία μάλιστα να υποστηρίζει πως οι μπαταρίες νέας τεχνολογίας πρόκειται να εισέλθουν σε φάση παραγωγής από του χρόνου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η νέα τεχνολογία υπόσχεται 10% αύξηση στην χωρητικότητα στον ίδιο όγκο χάρη σε μία αύξηση της περιεκτικότητας σε πυρίτιο και σε βελτιώσεις στη συσκευασία, με τα κυκλώματα ελέγχου να μην εξέχουν από το άνω μέρος της μπαταρίας, καθώς βρίσκονται λυγισμένα ενώ είναι και μικρότερα σε μέγεθος. Με λίγα λόγια, η μπαταρία μπορεί να διαθέτει αυξημένη χωρητικότητα στο ίδιο ή μικρότερο μέγεθος σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, η Xiaomi με τη νέα τεχνολογία μπορεί αντί για μία μπαταρία 4.000 mAh να χωρέσει στον ίδιο χώρο μία μπαταρία 4.400 mAh.
Η εταιρεία επίσης υποστηρίζει ότι διάφορες άλλες βελτιώσεις αυξάνουν την διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την ασφάλεια χάρη σε μία ενσωματωμένη λειτουργικότητα που υποστηρίζει «ευφυή φόρτιση κατά τη διάρκεια της νύχτας». Πολλά σημερινά κινητά εμποδίζουν την πλήρη φόρτιση της μπαταρίας (100%) κατά τη διάρκεια της βραδινής φόρτισης χάρη σε έξυπνους αλγόριθμους στο λογισμικό με την πλήρη φόρτιση να ολοκληρώνεται λίγο πριν αφαιρέσει ο χρήστης το κινητό από την πρίζα το πρωί ώστε να μειωθεί η περιττή φθορά στη μπαταρία κατά τη διάρκεια της φόρτισης τη νύχτα. Όμως η Xiaomi λέει ότι πρόκειται να ενσωματώσει τη παραπάνω λειτουργικότητα απευθείας στον ελεγκτή της μπαταρίας, λειτουργικότητα που εμπλουτίζεται επιπλέον με χαρακτηριστικά διαχείρισης της θερμοκρασίας και άλλα στοιχεία που αυξάνουν την απόδοση.
Με νέες τεχνολογίες και υλικά να καταφτάνουν σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το γραφένιο και μεγάλες βελτιώσεις στην ταχύτητα φόρτισης -με τη Xiaomi πρόσφατα να παρουσιάζει τη δική της τεχνολογία 120W αλλά και το νέο πρότυπο USB Power Delivery να μπορεί να υποστηρίξει ταχεία φόρτιση 240W μέσω καλωδίου USB-C- αλλά και στη διαχείριση της ενέργειας, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα κινητά μας ενώ όταν θα τα φορτίζουμε, η φόρτιση θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο. Αν και κάθε λίγους μήνες ακούμε και διαβάζουμε για καινοτομίες στον χώρο της τεχνολογίας των μπαταριών, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν βλέπουμε οφέλη στην πράξη. Αν και η τεχνολογία των μπαταριών έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, οι όποιες βελτιώσεις πραγματοποιούνται με πολύ αργό ρυθμό. Μπορεί η βελτίωση 10% που υποστηρίζει ότι θα φέρει η Xiaomi να μην είναι μεγάλη, αλλά τουλάχιστον θα φτάσει σε προϊόντα που θα μπορούμε τουλάχιστον να αγοράσουμε. Η Xiaomi λέει ότι η παραγωγή των νέων μπαταριών της θα ξεκινήσει μέσα στο 2ο μισό του 2022.
Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 13/12/2021)
Join the Conversation →