nowmag.gr

Παρά τις συνεχιζόμενες πολιτικές πιέσεις που ασκούνται εναντίον της Κίνας, η χώρα παραμένει η μεγαλύτερη πηγή προμηθευτών της Apple. Σύμφωνα με την Nikkei Asia, η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να αποσυνδέσει τις ΗΠΑ από την κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού είχε μικρή επίδραση στην πιο πολύτιμη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Σύμφωνα με τη λίστα προμηθευτών της Apple που παρουσίασε πρόσφατα η Nikkei Asia, από τους κορυφαίους 200 προμηθευτές της Apple το 2020, οι 51 εδρεύουν στην Κίνα (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ), από 42 που ήταν οι αντίστοιχοι το 2018, εκτοπίζοντας την Taiwan για πρώτη φορά από την πρώτη θέση. Να σημειωθεί εδώ ότι η Apple δεν δημοσίευσε δεδομένα για το 2019. Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, παρόλο που η Apple διαφοροποίησε την αλυσίδα εφοδιασμού της, οι Κινέζοι προμηθευτές είναι αυτοί που βοηθούν την αμερικάνικη εταιρεία να προμηθεύεται υλικά σε άλλες ασιατικές χώρες.

Σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρειών που η Apple έχει προσθέσει στον κατάλογο των προμηθευτών της τα τελευταία τρία χρόνια προέρχεται από την ηπειρωτική Κίνα, διαψεύδοντας έτσι τις εντυπώσεις περί μείωσης της εξάρτησής της από τη χώρα. Μεταξύ των 52 νέων εταιρειών που η Apple έχει προσθέσει στην αλυσίδα εφοδιασμού της από το 2017, οι 15 βρίσκονται στην ηπειρωτική Κίνα και αρκετές από αυτές εδρεύουν στην πόλη Shenzhen, ενώ άλλες προέρχονται από την Jiangsu.

Εκτός των κινεζικών, στη λίστα προμηθευτών της Apple μεταξύ 2017 και 2020 προστέθηκαν 7 εταιρείες από τις ΗΠΑ και 7 εταιρείες από την Taiwan. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την South China Morning Post, οι 200 εταιρείες που βρίσκονται στη λίστα προμηθευτών της Apple για το 2020 απορροφούν περίπου το 98% των άμεσων δαπανών της εταιρείας για υλικά, κατασκευή και συναρμολόγηση. Και περίπου το 80% από αυτούς τους προμηθευτές διαθέτει τουλάχιστον ένα εργοστάσιο στην Κίνα.

Η επικράτηση των εταιρειών με έδρα την Κίνα υπογραμμίζει την εξάρτηση της Apple από την Ασιατική χώρα, καθώς και τη συνολική σημασία αυτής για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού της τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Για την αμερικανική εταιρεία υπάρχουν ξεκάθαροι λόγοι που επιθυμεί να διατηρηθεί η συνεργασία της με την Κίνα: αυξανόμενες δυνατότητες παραγωγής και τεχνολογίας, σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές τιμές. Οι προμηθευτές κερδίζουν παραγγελίες προσφέροντας πολύ χαμηλές τιμές που τα εκτός Κίνας εργοστάσια δυσκολεύονται να φανταστούν. Για να το πούμε ξεκάθαρα δηλαδή, η Apple κοιτάζει το συμφέρον της και επιλέγει τους προμηθευτές της με βάση το κόστος. Τελικά, παρόλο που η κυβέρνηση Trump προσπάθησε να διακόψει τους δεσμούς της με την Κίνα, η επίδραση στην Apple ήταν ελάχιστη. Σύμφωνα μάλιστα με τη Nikkei, ο μοναδικός Κινέζος προμηθευτής με τον οποίο η Apple έχει αποκόψει τους δεσμούς της είναι η O-Film Technology, καθώς ο κατασκευαστής μονάδων αφής και κάμερας έχει αποβληθεί από την αγορά για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χάρης Ματθαίου
Editorial “NOW”, τεύχος 29, Ιούλιος 2021

You May Like This