nowmag.gr

Το Google Play για όσους έχουν συσκευές Android είναι η καλύτερη λύση στο να κατεβάσουν παιχνίδια, ταινίες, μουσική και άλλες εφαρμογές. Ουσιαστικά, το Google Play είναι μία τεράστια βιβλιοθήκη, στην οποία υπάρχουν όλες οι εφαρμογές που θέλετε και χρησιμοποιείτε.

Είναι ασφαλείς οι εφαρμογές στο Google Play;

Από προεπιλογή, οι συσκευές Android είναι ασφαλείς από τις “κακές” λήψεις και δεν μπορεί να κατέβει κάτι στην συσκευή σας χωρίς της συγκατάθεση σας. Εάν δεν αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο κατεβάζετε τις εφαρμογές στην συσκευή σας, δεν θα κατέβει κάποια εφαρμογή από μόνη της.

Δυστυχώς, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν γίνει πολύ δημιουργικοί όταν πρόκειται για το κρύψιμο κακόβουλων προγραμμάτων μέσα σε “ασφαλείς” εφαρμογές και έπειτα τα φορτώνουν στο Google Play. Αυτοί οι “Δούρειοι Ίπποι’ δεν επιβραδύνουν μόνο τη συσκευή σας, αλλά μπορούν επίσης να κλέψουν τα προσωπικά σας δεδομένα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμό τηλεφώνου σας, την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, ακόμα και τις συντεταγμένες GPS σας.

Μόλις μολυνθείτε από το κακόβουλο λογισμικό, η συσκευή σας θα είναι ευάλωτη σε ακόμα περισσότερες επιθέσεις. Σε σύγκριση με το App Store της Apple, το ιστορικό του Google Play με τα κακόβουλα λογισμικά είναι πολύ μεγαλύτερο. Η Google και η Apple έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στις εφαρμογές, καθώς η Apple λειτουργεί εντός ενός αυστηρά ελεγχόμενου συστήματος όπου οι προγραμματιστές πρέπει να περάσουν τις αυστηρές απαιτήσεις της Apple, ενώ η Google προσπαθεί να διατηρήσει την διαδικασία μεταφόρτωσης εφαρμογών όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή.

Με το Android, έχετε τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε εύκολα εφαρμογές με πολλαπλά μέσα, αλλά έχετε επίσης και την παγίδα των ψεύτικων εφαρμογών.

Πως η Google αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

Το 2012 ξεκίνησε να παίρνει σοβαρά η Google τις ψεύτικες εφαρμογές και έτσι δημιούργησε ένα εργαλείο το οποίο ονομάζετε Bouncer. Το εργαλείο αυτό σκανάρει ολόκληρο το Google Play για “ύποπτες” εφαρμογές προτού φτάσουν στα κινητά των χρηστών. Από την ώρα βγήκε αυτό το εργαλείο, τα κρούσματα των ψεύτικων εφαρμογών έχουν μειωθεί κατά 50%.

Πως να προστατευτείτε από τις ψεύτικες εφαρμογές του Google Play;

Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τρόπου με τους οποίους μπορείτε να προστατευτείτε και να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων, όπως:

– Να μην κατεβάζετε εφαρμογές, προτού διαβάσετε τις κριτικές και δείτε την βαθμολογία και τους ψήφους της. Εάν δείτε κακά σχόλια ή δείτε 1 μόνο κριτική, θα καταλάβετε ότι κάτι τρέχει με αυτήν την εφαρμογή.

– Να διαγράφετε από την συσκευή σας τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε πλέον.

– Μάθετε πώς να εντοπίσετε μια «ψεύτικη» εφαρμογή Android.

– Να χρησιμοποιείτε μία αξιόπιστη λύση κυβερνοασφαλείας, όπως το Bitdefender Mobile Security για Android.

You May Like This