nowmag.gr

Οι νέες τεχνικές κατασκευής chips, οι ταχύτερες αποθηκευτικές μονάδες SSD και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης είναι μόνο μερικές από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες που συμβάλλουν στην αύξηση των επιδόσεων και της αποδοτικότητας των σύγχρονων υπολογιστών και πρόσφατα, μία ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να εφηύρε το «the next big thing».

Ονομάζεται UltraRAM και συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των τεχνολογιών μνήμης RAM και SSD για να προσφέρει μια εξαιρετικά γρήγορη μνήμη που δεν «αδειάζει» δεδομένα όταν είναι απενεργοποιημένη όπως συμβαίνει με τη RAM αλλά τα διατηρεί όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός SSD. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Αν έχετε στην κατοχή σας κάποιον σύγχρονο φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή, πιθανότατα να διαθέτει μία μονάδα SSD. Αυτό το «εξάρτημα», το οποίο αξιοποιεί μνήμη τεχνολογίας flash, ονομάζεται non-volatile επειδή διατηρεί τα αποθηκευμένα δεδομένα ακόμα και μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του υπολογιστή.

Αντίθετα, στην περίπτωση της RAM (Random Access Memory), μία μορφή volatile μνήμης, τα δεδομένα «εξαφανίζονται» τη στιγμή που διακόπτεται η τροφοδοσία. Ακριβώς για αυτό το λόγο, η μνήμη RAM σε καταναλωτικά προϊόντα αποθηκεύει δεδομένα μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα πριν υποβληθούν σε επεξεργασία. Κάθε φορά που ανοίγετε ένα αρχείο ή εκκινείτε ένα πρόγραμμα, αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται από τον SSD (ή τον σκληρό δίσκο) και προωθούνται στη μνήμη γρήγορης προσπέλασης RAM, για να τροφοδοτήσουν στη συνέχεια ταχύτατα τα επίπεδα κρυφής μνήμης εντός του επεξεργαστή. Βεβαίως και ένα SSD θα μπορούσε να τροφοδοτήσει απευθείας τον επεξεργαστή με δεδομένα χωρίς τη διαμεσολάβηση της RAM, ωστόσο ακόμα και οι πλέον γρήγορες μονάδες solid state drive στις μέρες μας είναι πολλές φορές πιο αργές από τη DRAM.

 

Ερευνητές του Τμήματος Φυσικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέγραψαν σε μία ερευνητική εργασία τους μία έκδοση non-volatile μνήμης RAM επόμενης γενιάς, τη οποία ονόμασαν εύστοχα UltraRAM, η οποία έχει την ταχύτητα της DRAM ωστόσο έχει την ικανότητα να αποθηκεύει «μόνιμα» δεδομένα όπως ένα SSD ακόμα και χωρίς να τροφοδοτείται με ρεύμα. Μελλοντικά, αυτός ο τύπος μνήμης θα μπορούσε να χρησιμεύσει τόσο ως μέσο αποθήκευσης όσο και ως κανονική γρήγορη, και για αυτό απέκτησε τον χαρακτηρισμό «καθολική μνήμη». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών μάλιστα, τα δεδομένα μπορούν να διατηρηθούν για περισσότερο από μία χιλιετία και μάλιστα χωρίς να παρουσιάσουν αλλοιώσεις. Περισσότερα για την τεχνολογία μπορείτε να διαβάσετε στην εργασία τους.

 

Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 17/1/2022)

 

You May Like This