nowmag.gr

Τα Windows 11 από ότι φαίνεται επηρεάζουν την ταχύτητα των μονάδων αποθήκευσης -HDDs SSDs, NVMe M.2 SSD- με τη Microsoft να παραδέχεται πρόσφατα την ύπαρξη του bug.

Δεν επηρεάζονται όλοι οι χρήστες, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που διαπίστωσαν ότι τα Windows 11 επιβραδύνουν ορισμένους τύπους υπολογιστών σε αντίθεση με προηγούμενες ενημερώσεις των Windows 10, όπως οι ενημερώσεις λειτουργιών Μαΐου του 2021 και Νοεμβρίου του 2021. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όχι μόνο τα Windows 11 κάνουν τους υπολογιστές πιο αργούς στην εκκίνηση αλλά και οι μονάδες αποθήκευσης είναι πιο αργές στους τομείς των input/ output operations per second. Ένα ακόμη bug ενδέχεται να μειώνει τις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής μίας μονάδας αποθήκευσης που «τρέχει» τα Windows 11. Αν το bug επηρεάζει τον υπολογιστή σας, η εγκατάσταση των Windows 11 ενδέχεται να λειτουργεί με μικρότερη ταχύτητα σε σχέση με παλαιότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τυπικής διαμόρφωσης, η διαφορά στην απόδοση μεταξύ των Windows 10 και των Windows 11 δεν είναι εύκολο να παρατηρηθεί ωστόσο γίνεται αισθητή όταν η μονάδα αποθήκευσης χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση βαρύτερων εφαρμογών ή με τη μεταφορά αρχείων.

Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, τα Windows 11 θα μπορούσαν να μειώσουν την ταχύτητα εγγραφής της μονάδας αποθήκευσης έως και κατά 45% με αποτέλεσμα, η ταχύτητα «φόρτωσης» εφαρμογών ή το άνοιγμα φακέλων στα Windows 11 να μην γίνεται άμεσα. Το πρόβλημα τεκμηριώνεται στο Feedback Hub, στο Twitter, στο Reddit και στο answers forum της Microsoft.

«Μόλις ολοκλήρωσα μία συγκριτική αξιολόγηση του SSD στα Windows 10 και στα Windows 11. Στα Windows 10 λαμβάνω 3500 MB/s για λειτουργίες ανάγνωσης και 3200 MB/s για (λειτουργίες) εγγραφής. Από την άλλη πλευρά, η ταχύτητα εγγραφής των Windows 11 έχει πέσει στα μόλις 900 MB/s» σημείωσε ένας χρήστης.

 

 

«Μόλις εγκατέστησα ένα 1TB 980 SSD και δεν μπορώ να φτάσω πάνω από 900 (MB/s) στην ταχύτητα εγγραφής. Η ανάγνωση είναι περίπου 1700-2300 (MB/s). Σε ένα παλαιότερο SSD (Plextor) έχω καλύτερες ταχύτητες – ανάλογες των προδιαγραφών SSD» πρόσθεσε ένας άλλος χρήστης.

Η Microsoft θα διορθώσει τα προβλήματα απόδοσης των Windows 11

Σε ένα έγγραφο υποστήριξης που δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου, η Microsoft αναγνώρισε το πρόβλημα, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο με την εταιρεία να ξεκινά τη διάθεση μίας επιδιόρθωσης ως μέρος μίας προαιρετικής ενημέρωσης (KB5007262) για το λειτουργικό σύστημα. Σε μία ξεχωριστή δήλωση, ανώτερα στελέχη της Microsoft επιβεβαίωσαν ότι τα Windows 11 επηρεάζουν την απόδοση όλων των μονάδων αποθήκευσης (NVMe, SSD, σκληρός δίσκος) με το πρόβλημα να συμβαίνει όταν το λειτουργικό σύστημα εκτελεί περιττές ενέργειες ανταποκρινόμενο σε λειτουργίες εγγραφής. Αυτό ωστόσο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το bug δεν επηρεάζει όλα τα διαμερίσματα ή τις μονάδες αποθήκευσης. Το πρόβλημα με την απόδοση των Windows 11 παρουσιάζεται όταν είναι ενεργοποιημένο ένα χαρακτηριστικό με την ονομασία «NTFS USN journal». Αυτή η δυνατότητα, και ευτυχώς, είναι ενεργοποιημένη μόνο στον δίσκο 😄 από προεπιλογή με τα υπόλοιπα διαμερίσματα ή τις δευτερεύουσες μονάδες δίσκου να μην διαθέτουν ενεργοποιημένο το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Ετοιμάζονται πολλαπλές επιδιορθώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Microsoft διερευνά αυτή τη περίοδο διάφορα ζητήματα που επηρεάζουν την απόδοση των Windows 11. Για παράδειγμα, διερευνά ένα bug που ενδέχεται να κάνει τον File Explorer πιο αργό. Ομοίως, ένα άλλο πρόβλημα καθιστά προβληματικό το animation του μενού που εμφανίζεται με δεξί κλικ και αργό. Κάποιες επιδιορθώσεις είναι ήδη διαθέσιμες μέσω του Windows Update  ωστόσο για να είστε σίγουροι ότι τα περισσότερα bugs έχουν αντιμετωπιστεί θα πρέπει να εγγραφείτε στο πρόγραμμα Windows Insider.

Χρειάζεστε την πιο πρόσφατη προαιρετική ενημέρωση;

Με βάση τον αριθμό των αναφορών, φαίνεται ότι το πρόβλημα απόδοσης των μονάδων αποθήκευσης στα Windows 11 δεν είναι ευρέως διαδεδομένο και θα μπορούσε να οφείλεται στην αργή υιοθέτηση του νέου λειτουργικού συστήματος. Η Microsoft δεν επιβάλλει τα Windows 11 στους χρήστες όπως έκανε με το λανσάρισμα των Windows 10 το 2015. Τα Windows 11 παραμένουν προαιρετικά και επί του παρόντος βρίσκονται σε ένα μικρό ποσοστό υπολογιστών, σύμφωνα με δεδομένα από το AdDuplex.

Όσοι έχετε εγκατεστημένα τα Windows 11 στον υπολογιστή σας και τα χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να συμπεριληφθούν οι επιδιορθώσεις των bugs στην επόμενη ενημέρωση Patch Tuesday που αναμένεται να διατεθεί στις 14 Δεκεμβρίου. Αν πιστεύετε ότι ο υπολογιστής έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με το παρελθόν, συνιστάται να εγκαταστήσετε την προαιρετική ενημέρωση KB5007262. Οι προαιρετικές ενημερώσεις είναι γενικά ασφαλείς και έχουν ελεγχθεί/ επικυρωθεί από τη Microsoft.

 

Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 15/12/2021)

You May Like This