nowmag.gr

Το Adware δεν είναι κάτι καινούργιο, ούτε πρόκειται να εξαφανιστεί σύντομα, ειδικά γιατί αποδίδει αρκετά χρήματα στους τους δημιουργούς των εφαρμογών.

Όταν πρόκειται για τα Android, το ” νόμιμο” είναι η ετικέτα που οι προγραμματιστές συνήθως εκμεταλλεύονται για να περάσουν κρυφά, το adware τους σε νόμιμες και έγκυρες αγορές, όπως είναι το Google Play.

Ενώ η προβολή των διαφημίσεων δεν θεωρείται κακόβουλη από μόνη της, όταν διακόπτετε την χρήση της και την κλείνετε και συνεχίζουν να σας πετάγονται full-screen παράθυρα με διαφημίσεις, ενοχλώντας σας και κάνοντας την εμπειρία σας στο κινητό, δύσκολη.

Οι ερευνητές της Bitdefender αποκάλυψαν πρόσφατα τρεις νέες εφαρμογές στο Google Play που φαίνεται να συμπεριφέρονται πολύ όπως τα trojans ή το spyware με τον τρόπο που κρύβονται στις συσκευές, καθώς περιορίζουν τον εαυτό τους στην εμφάνιση ενοχλητικών full screen διαφημίσεων κάθε 15 λεπτά.

 

Κύρια ευρήματα:

– Περισσότεροι από 10.000+ λήψεις το καθένα, κατά τη διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών δραστηριότητας.

– Αλλάζουν το όνομά τους και τα εικονίδια εκκίνησης στο μενού για να εμποδίσουν την απεγκατάσταση.

– Και οι 3 ψεύτικες εφαρμογές αποκρύπτουν την παρουσία τους εάν η συσκευή διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο.

– Εμφανίζουν διαφημίσεις πλήρους οθόνης κάθε 15 λεπτά, αλλά αρχίζουν μόνο 24 ώρες μετά την εγκατάσταση

– Αν δεν υπάρχει σύνδεση στο Internet μετά την εγκατάσταση, οι εφαρμογές λειτουργούν όπως διαφημίζονται.

– Πιθανώς ο ίδιος προγραμματιστής κρύβεται πίσω από τις τρεις.

 

Αυτή η ψεύτικη εφαρμογή.. έφτασε πολύ μακριά !

Οι τρεις εφαρμογές για τις Android συσκευές:

– com.colors.drawing.coloring

– hd4k.wallpapers.backgrounds

– launcher.call.recorder

φαίνεται να έχουν επισημανθεί ως κακόβουλες από τις αρχές Μαΐου 2019, αν και ήταν παρόντες στο Google Play για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την απαγόρευση τους.

Η κάθε μία φαίνεται να έχει συγκεντρώσει πάνω από 10.000 λήψεις παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις επίσημες σελίδες τους (τώρα έχουν τεθεί εκτός σύνδεσης).

Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές που εμφανίζουν επιθετικά διαφημιστικά μηνύματα, αυτές οι τρείς έχουν ενσωματωμένη πλήρη λειτουργικότητα, ενδεχομένως σηματοδοτώντας ότι ήταν απόλυτα νόμιμες όταν υποβλήθηκαν για έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την πρώτη τους εκκίνηση δεν εντοπίζουν καμία ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Όταν οι ψεύτικες εφαρμογές εγκατασταθούν για πρώτη φορά στην συσκευή σας, αλλάζουν το εικονίδιο τους στο σύμβολο του Google Play, καθώς και αλλάζουν την ονομασία τους σε Google Play Store κάνοντας το σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσετε εάν είναι ψεύτικη εφαρμογή ή αληθινή.

Μπορείτε να διαβάσετε για το πως ξεχωρίζετε μία ψεύτικη από μία αληθινή εφαρμογή εδώ.

Η ασυνήθιστη συμπεριφορά μία εφαρμογής που τρέχει κανονικά χωρίς να απαιτεί κάποια σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορεί να σημαίνει πως ο δημιουργός της εφαρμογής το έκανε για να ‘κρατήσει’ τον χρήστη συνδεδεμένο στην εφαρμογή, καθώς εάν εμφανίζοντας συνεχώς διαφημίσεις, υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να διαγράψει ο χρήστης την εφαρμογή.

Ωστόσο, αν η εφαρμογή συνδεθεί στο διαδίκτυο, θα κρύψει το εικονίδιο της και μετά από 5 δευτερόλεπτα, θα εμφανίσει ένα μήνυμα που θα γράφει ‘Η απεγκατάσταση ολοκληρώθηκε’ . Την ίδια θα στιγμή θα ανοίξει σε μία εφαρμογή που ήδη έχετε εγκατεστημένη στην συσκευή σας, όπως το Google Maps με σκοπό να σας μπερδέψει.

 

Πως να προστατευτείτε

Το να προστατευτείτε από τις εφαρμογές, ακόμη και από τις ψεύτικες που υπάρχουν στις έγκυρες αγορές, είναι θέμα εγκατάστασης προγράμματος προστασίας για κινητές συσκευές όπως είναι το Bitdefender για Android ή το Bitdefender για iOS.

Επίσης, είναι καλό να διαβάζετε τις κριτικές και τα σχόλια που έχει μία εφαρμογή, καθώς και τον προγραμματιστή που την έφτιαξε.

Μπορείτε να διαβάζετε εδώ πως μπορείτε διακρίνετε μία ψεύτικη εφαρμογή από μία αληθινή.

 

You May Like This