Το Siemens Electronics Works Amberg αναγνωρίζεται για την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών του Industry 4.0 με σημαντικά οφέλη για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας βιομηχανίας του μέλλοντος.
Το εργοστάσιο Siemens Electronics Works Amberg (EWA) στη Γερμανία συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα Lighthouse Factories του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum), ξεχωρίζοντας για τη συστηματική εφαρμογή τεχνολογιών Industry 4.0 που αυξάνουν αποτελεσματικά και βιώσιμα την παραγωγικότητα και την κερδοφορία.
Μαζί με το Siemens Electronic Works Chengdu (SEWC) στην Κίνα, το οποίο αποτελεί μέλος του παγκόσμιου αυτού δικτύου από το 2018, θεωρούνται εργοστάσια πρωτοπόρα στην ψηφιοποίηση των μονάδων παραγωγής και ανήκουν πλέον στις καλύτερες βιομηχανικές μονάδες του κόσμου, έχοντας επιτύχει με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και της κατάλληλης κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της Siemens, 140% επιπλέον βιομηχανική παραγωγή με δύο φορές πιο πολύπλοκα προϊόντα, χωρίς αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας ή αλλαγή των πηγών ενέργειας.
Στο Amberg, η Siemens χρησιμοποιεί και παρουσιάζει κάθε μέρα νέες τεχνολογίες Industry 4.0, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI), το edge computing, το υπολογιστικό νέφος (cloud) και η έξυπνη ρομποτική, πάνω στις οποίες μπορούν να δομηθούν οι παραγωγικές μονάδες του μέλλοντος, μετατρέποντας το εργοστάσιο σε κόμβο ψηφιοποίησης. Έτσι, το EWA λειτουργεί ως εργαστήριο δοκιμών για καινοτομίες, προϊόντα και υπηρεσίες, και συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση λύσεων που μπορούν να βοηθήσουν τις παραγωγικές μονάδες ανά τον κόσμο να προσαρμοστούν στις νέες, απαιτητικές συνθήκες στο χώρο της βιομηχανίας και να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή τους μετάβαση στο Industry 4.0.
To Global Lighthouse Network του World Economic Forum έχει δημιουργηθεί με στόχο να φέρει κοντά κορυφαίες παραγωγικές μονάδες από όλο τον κόσμο και να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη καινοτομιών, δημιουργώντας ευκαιρίες για συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και δεξιοτήτων γύρω από τη βιομηχανία. Το Φόρουμ ανακοίνωσε φέτος 15 προσθήκες στο παγκόσμιο αυτό δίκτυο, με το 93% εξ’ αυτών να έχει πετύχει αύξηση στην παραγωγή προϊόντων και να έχει βρει νέες ροές εσόδων. Παράλληλα, το 53% του δικτύου των πρωτοπόρων βιομηχανικών μονάδων, που μετρά συνολικά 69 μέλη από διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους, έχει δει σημαντικά οφέλη σε σχέση και με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με μειώσεις στις εκπομπές CO2 και στη χρήση υλικών, με παράλληλη αύξηση της αποδοτικότητας.
Η πανδημία του COVID-19 έχει δημιουργήσει πρωτοφανείς δυσκολίες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο και στον βιομηχανικό κόσμο που αντιμετωπίζει επείγουσες και ταχέως μεταβαλλόμενες προκλήσεις σε σχέση με τη ζήτηση για αγαθά και τις συνθήκες παραγωγής τους. Σε τέτοιες καταστάσεις, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες συνθήκες ώστε να διατηρήσουν τη λειτουργία τους, ακόμα και όταν το ανθρώπινο δυναμικό εργάζεται από το σπίτι. Αυτό απαιτεί τη δυνατότητα ενίσχυσης των συστημάτων χωρίς να υπερφορτωθούν, την έγκαιρη προμήθεια υλικών και ανταλλακτικών, καθώς και τη συσκευασία μεγαλύτερων ποσοτήτων πολύ πιο γρήγορα.
Άλλες παγκόσμιες προκλήσεις είναι εξίσου επιτακτικές. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και μαζί του η ζήτηση για τρόφιμα, νερό, ενέργεια και άλλες ανάγκες. Παράλληλα, οι καταναλωτές είναι πιο συνειδητοποιημένοι και θέλουν προϊόντα που είναι εξατομικευμένα, υψηλής ποιότητας, ασφαλή, υγιεινά, προσιτά – και επίσης φιλικά προς το περιβάλλον. Όλα αυτά μπροστά στους περιορισμένους πόρους του πλανήτη μας.
Η ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός αλλάζουν ριζικά τη βιομηχανία και τη βοηθούν να αντιμετωπίσει ουσιαστικά αυτές τις προκλήσεις. Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες του Industry 4.0 και μέσα από τη διαρκή καταγραφή, σύνδεση και ανάλυση δεδομένων, οι βιομηχανικές εταιρείες μπορούν να κυριαρχήσουν σε αυτά τα πολύπλοκα και διαρκώς μεταβαλλόμενα ζητούμενα, ανακαλύπτοντας συνεχώς νέους τρόπους να αναπτύσσονται και να αυξάνουν την παραγωγή τους.
Το εργοστάστιο στο Amberg, στο οποίο δοκιμάζονται συστηματικά νέες, πρωτοποριακές τεχνολογίες, ιδρύθηκε το 1989 και κατασκευάζει μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων PLC τύπου Simatic. Σήμερα πάνω από 1.200 διαφορετικά προϊόντα κατασκευάζονται στο Amberg. Οι διαδικασίες παραγωγής στο ίδιο το Amberg ελέγχονται επίσης από περίπου 1.000 εξαρτήματα Simatic. Οι λειτουργίες παραγωγής εδώ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένες, με μηχανήματα και ρομπότ να διαχειρίζονται ανεξάρτητα το 75% της αλυσίδας αξίας και το ανθρώπινο δυναμικό να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του και τη βελτίωση των συστημάτων.
Οι λύσεις που χρησιμοποιούνται μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρο το δίκτυο παραγωγής Digital Industries, έχοντας συστηματικά ως κινητήρια δύναμη το πρόγραμμα της Siemens για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, Lean Digital Factory. Αξιοποιώντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό – μια συνεχής γκάμα τεχνολογιών, προτύπων και εφαρμογών, που οδηγούν από την απλή σύνδεση αντικειμένων στο Διαδίκτυο στις πιο εύκολες και πιο περίπλοκες εφαρμογές που χρησιμοποιεί το IIoT (industrial Internet of Things), από το πάτωμα του καταστήματος μέχρι το cloud, και αφορούν την ανεμπόδιστη συλλογή, ανάλυση και σύνδεση δεδομένων από τους προμηθευτές μέχρι τους πελάτες της εταιρείας.
Join the Conversation →