Αποκαλείται «splinternet», θρυμματισμένο Διαδίκτυο κατά το ελληνικότερον, και είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την προσπάθεια που διεξάγεται από κυβερνήσεις διαφόρων χωρών να ελέγξουν την πρόσβαση των πολιτών στον κυβερνοχώρο. Απαγορεύουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, εφαρμογές και υπηρεσίες και κάνουν κάθε προσπάθεια για να ελέγχουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεση τους οι χρήστες.
Η Κίνα πρωτοστατεί σε αυτή την εξέλιξη με το περίφημο «Ψηφιακό Τείχος» που υψώνει για να ελέγχει το κράτος απόλυτα το τι βλέπουν στο Διαδίκτυο οι περίπου ένα δισ. χρήστες που υπάρχουν στην χώρα. Υπάρχουν και άλλες χώρες που ακολουθούν ανάλογη τακτική όπως η Ινδία που μπλοκάρει διάφορες κινεζικές υπηρεσίες και εφαρμογές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί νέες σοβαρές ρωγμές στο οικοδόμημα του Internet και επιταχύνει τον… θρυμματισμό του. Λίγες ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων το Κρεμλίνο αποφάσισε να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την πρόσβαση των κατοίκων της Ρωσίας στα social media και σε υπηρεσίες όπως το YouTube.
«Αν η τάση θρυμματισμού του Internet συνεχιστεί αυτό θα καταλήξει σε ένα σύνολο από εθνικές νησίδες με ανεξάρτητα δικά τους Διαδίκτυα και κατά το δοκούν κάποια νησίδα θα συνδέεται με κάποια άλλη» αναφέρει ο Άντριου Σάλιβαν, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Internet Society που προωθεί την ιδέα ενός ανοικτού, ασφαλούς, αξιόπιστου και προσβάσιμου σε όλους κυβερνοχώρου.
Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 4/3/2022)
Join the Conversation →