nowmag.gr

Παράλληλα με την αναμέτρηση στα πολεμικά πεδία έχει ξεκινήσει και μια αναμέτρηση στον κυβερνοχώρο ανάμεσα στην Ρωσία και όσους στέκονται απέναντι στην εισβολή που πραγματοποιεί στην Ουκρανία. Η μια μάχη εξελίσσεται στο παρασκήνιο του Διαδικτύου ανάμεσα στους χάκερ των αντιμαχόμενων πλευρών και η άλλη στο προσκήνιο με πολλές εταιρείες να αποφασίζουν να αποσυρθούν από τον ρωσικό κυβερνοχώρο αλλά και το Κρεμλίνο να αποφασίζει καθημερινά να μπλοκάρει διάφορα sites (κυρίως ειδησεογραφικά), υπηρεσίες και εφαρμογές όπως τα social media.

Οι Ρώσοι χρήστες υπολογιστών έχουν μπει στη διαδικασία αναζήτησης διαφόρων μεθόδων για να αποφύγουν τις απαγορεύσεις και το μπλοκάρισμα των sites και των εφαρμογών. Η χρήση συνδέσεων VPN είναι μια λύση στην οποία έχουν στραφεί οι χρήστες στη Ρωσία. Όπως λένε όμως πολλοί αναλυτές το Κρεμλίνο θα ήθελε πολύ να ακολουθήσει το κινεζικό μοντέλο χρήστης του Διαδικτύου αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο σε αυτή τουλάχιστον τη χρονική στιγμή με αποτέλεσμα η Ρωσία να κινδυνεύει μετά από τον τομέα της διεθνούς πολιτικής, του αθλητισμού και του πολιτισμού να μετατραπεί και σε παρία του Διαδικτύου.

Η Κίνα είναι η χώρα με το πιο αυστηρό πλαίσιο χρήσης του Internet έχοντας δημιουργήσει το περίφημο Ψηφιακό Τείχος με το οποίο έχει περιχαρακώσει την χώρα και τους περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες του Διαδικτύου στη χώρα. Η Κίνα έχει μπλοκάρει σχεδόν το σύνολο των δυτικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων και γενικότερα οι χρήστες βλέπουν εγκεκριμένο από Πεκίνο ενημερωτικό περιεχόμενο. Παράλληλα η Κίνα έχει αντικαταστήσει δημοφιλείς υπηρεσίες και εφαρμογές αντίστοιχες κινεζικές. Το WhatsApp αντικαταστάθηκε με το WeChat, οι υπηρεσίες της Google με αυτές της Baidu και το Twitter με το Weibo.

Στην ουσία η Κίνα έχει δημιουργήσει το δικό της Διαδίκτυο το οποίο εξελίσσεται και ανανεώνεται συνεχώς αντιγράφοντας τις τάσεις και τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον (ελεύθερο) κυβερνοχώρο. Όμως το κινεζικό ιντερνετικό μοντέλο είναι αποτέλεσμα μια προσπάθειας που ξεκίνησε μεθοδικά και οργανωμένα πριν από 20 έτη για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Είναι προφανές ότι δεν μπορεί η Ρωσία να κάνει το ίδιο από την μια μέρα στην άλλη. Το μόνο που μπορεί να κάνει το Κρεμλίνο σε αυτή την φάση είναι να μπλοκάρει την πρόσβαση της Ρωσίας σε sites, υπηρεσίες και εφαρμογές χωρίς όμως να προσφέρει στους πολίτες της χώρας εναλλακτικές επιλογές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι χρήστες να απομονωθούν και να γίνουν μια κλειστή ιντερνετική κοινότητα που θα επικοινωνεί μόνο μεταξύ της και θα έχει πρόσβαση σε ελάχιστες και κρατικά ελεγχόμενες ιστοσελίδες, υπηρεσίες και εφαρμογές. Αυτή η εξέλιξη δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ποιες επιπτώσεις θα έχει στην Ρωσία και ποιες εξελίξεις μπορεί να φέρει σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Πάντως στο πλαίσιο όλων όσων συμβαίνουν στον τομέα του Internet στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία Ρώσοι επιχειρηματίες στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής αποφάσισαν να αναπτύξουν μια εφαρμογή ανάρτησης και ανταλλαγής φωτογραφιών για την εγχώρια αγορά ώστε να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά το μπλοκάρισμα από τις αρχές του Instagram. Η νέα εφαρμογή, γνωστή ως Rossgram, θα λειτουργήσει στις 28 Μαρτίου και διαθέτει πρόσθετες λειτουργίες, όπως η συλλογική χρηματοδότηση και η πρόσβαση επί πληρωμή σε κάποια περιεχόμενα, ανακοίνωσε ο ιστότοπος της εφαρμογής.

Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 18/3/2022)

You May Like This