Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι η τεχνολογία του μέλλοντος καθώς έχουν χρήση σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ερευνητές από το MIT υποστηρίζουν ότι το νέο “brain-on-a-chip” μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, μία ομάδα μηχανικών έβαλε δεκάδες χιλιάδες τεχνητές συνάψεις εγκεφάλου γνωστές ως memristors σε ένα μόνο chip μικρότερο από ένα κομμάτι κομφετί.
Στο paper που δημοσιεύτηκε στο Nature Nanotechnology, οι ερευνητές εξηγούν πως το chip είναι εμπνευσμένο από τον εγκέφαλο του ανθρώπου. Αυτό το chip μπορεί να θυμηθεί και να αναδημιουργήσει μία γκρίζα εικόνα της ασπίδας του Captain America και μπορεί να αλλάξει αξιόπιστα μία εικόνα του Killian Court του MIT χρησιμοποιώντας blurring και sharpening. Αν και οι δοκιμές φαίνονται μικρές, η ομάδα πιστεύει ότι ο σχεδιασμός των chip μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη των μικρών φορητών συσκευών με AI, οι οποίοι μπορούν να κάνουν εργασίες που σήμερα γίνονται μόνο από τους υπερυπολογιστές.
Μέχρι στιγμής, τα artificial synapse networks υπάρχουν ως λογισμικό. Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε πραγματικό hardware νευρωνικού δικτύου για φορητά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Φανταστείτε να συνδέσετε μία νευρομορφική συσκευή σε μία κάμερα στο αυτοκίνητο σας η οποία θα μπορεί να αναγνωρίσει φώτα και αντικείμενα και να λάβετε αμέσως απόφαση χωρίς να χρειάζεται να συνδεθείτε στο διαδίκτυο.
Παρόμοια συστήματα έχουν και άλλοι μεγάλοι κολοσσοί όπως η Apple, η Google, η Microsoft και η Nvidia, με την Intel και τα Loihi chip να μιμούνται τον εγκέφαλο με 1.024 νευρώνες.
Πηγή: techblog.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 11/6/2020)
Join the Conversation →