nowmag.gr

H Google (Alphabet) και η Apple ανακοίνωσαν την Τρίτη ένα νέο σύστημα το οποίο θα επιτρέπει στις αρμόδιες για τη δημόσια υγεία αρχές να χρησιμοποιούν smartphones στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών χωρίς να απαιτείται να φτιάξουν κάποια ειδική εφαρμογή.

Όπως αναφέρει το Reuters, το νέο αυτό σύστημα- Exposure Notifications Express (ΕΝΕ)- θα επιτρέπει στις αρχές να υποβάλουν ένα μικρό αρχείο configuration στην Apple και τη Google. Το αρχείο αυτό θα χρησιμοποιείται από τις δύο εταιρείες για τη δημιουργία συστημάτων στα οποία θα μπορούν να κάνουν «opt in» οι κάτοχοι των τηλεφώνων για να διαπιστώνεται εάν είχαν βρεθεί κοντά σε κάποιον που είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Στην περίπτωση των iPhones, η νέα έκδοση του iOS που άρχισε να κυκλοφορεί την Τρίτη θα ενημερώνει τους χρήστες εάν υπάρχει σύστημα ενημέρωσης για έκθεση στον κορωνοϊό από τις τοπικές αρχές, και θα τους επιτρέπει να το θέσουν σε λειτουργία χωρίς να κατεβάζουν νέες εφαρμογές. Όπως αναφέρει το BBC, το ΕΝΕ διατηρεί ένα αρχείο 14 ημερών με άλλα τηλέφωνα που εντοπίστηκαν μέσω Bluetooth και «χτυπάει συναγερμό» εάν ο κάτοχος κάποιου/ κάποιων από αυτά διαγνωστεί αργότερα με τον ιό. Οι αρμόδιες τοπικές αρχές αποφασίζουν τι ακριβώς θα λέει η ενημέρωση και ποιες θα είναι οι συστάσεις

Στις συσκευές Android οι χρήστες επίσης θα ενημερώνονται από το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου, αλλά θα πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή που «παράγεται» αυτόματα.

Οι δύο εταιρείες είπαν πως το Μέριλαντ, η Νεβάδα, η Βιρτζίνια και η πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, θα είναι οι πρώτες περιοχές στις ΗΠΑ όπου θα δοκιμαστεί το νέο σύστημα. Σημειώνεται πως το σύστημα αυτό είναι σε θέση να συνεργάζεται με τα εργαλεία που οι δύο εταιρείες παρουσίασαν τον Μάιο για να βοηθήσουν τις αρχές να δημιουργήσουν εφαρμογές που, με τη σειρά τους, χρησιμοποιούν σήματα Bluetooth για να διαπιστώνουν την εγγύτητα του χρήστη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με το Reuters, έξι πολιτείες στις ΗΠΑ και πάνω από 20 χώρες έχουν λανσάρει ειδικές εφαρμογές ενημέρωσης περί έκθεσης στον κορωνοϊό με βάση την τεχνολογία των Apple και Google τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς σημαντικά προβλήματα. Οι εφαρμογές γίνονται όλο και πιο συμβατές μεταξύ τους, επιτρέποντας διασυνοριακή ιχνηλάτηση. Ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται το ερώτημα της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών τέτοιου τύπου εν γένει, δεδομένου ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν εξετάζουν αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση των εφαρμογών, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων/ ιδιωτικότητας των πολιτών.

Πηγή: naftemporiki.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/9/2020)

 

You May Like This