Ταχύτητα ετοιμάζεται να ανεβάσει το Διαδίκτυο τον επόμενο χρόνο, μετά και την πανδημία του κορονοϊού η οποία ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των ψηφιακών δικτύων για την κοινωνία. Παρότι σε κάποιες αγορές η αύξηση των συνδρομών 5G επιβραδύνθηκε, υπάρχουν άλλες που επιταχύνουν τις εξελίξεις και την διείσδυση της τεχνολογίας των δικτύων πέμπτης γενιάς αναμένοντας να αντισταθμίσουν την πτώση..
Την μελλοντική αύξηση των συνδρομών 5G σε παγκόσμιο επίπεδο αποτυπώνει και η νέα έκθεση «Ericsson Mobility Report» εκτιμώντας μάλιστα ότι ο συνολικός αριθμός των συνδρομών 5G θα φτάσει τα 190 εκατ. μέχρι το τέλος του 2020 και τα 2,8 δισ. μέχρι το τέλος του 2025.
Αντίστοιχα και σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προς τα άνω εκτιμήσεις του Ericsson Mobility Report, οι οποίες παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των ενεργών συνδρομών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να φτάνει τα 8,9 δισ. συνδέσεις.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Φρέντρικ Γιέντλιγκ, επικεφαλής δικτύων της Σουηδικής εταιρείας «πέρα από τη μέτρηση της επιτυχίας του 5G σε αριθμό συνδρομών, τα αποτελέσματα του τελικά θα κριθούν από τα οφέλη που αυτό φέρνει σε ανθρώπους και επιχειρήσεις. Το 5G δημιουργήθηκε για καινοτομία και αυτή η κρίση ανέδειξε την πραγματική αξία της συνδεσιμότητας και τον ρόλο που αυτή μπορεί να διαδραματίσει στην επανεκκίνηση των οικονομιών ανά τον κόσμο».
Μεγάλη αύξηση στα σταθερά αστικά δίκτυα
Την μετάβαση σε ταχύτητες πέμπτης γενιάς επιτάχυνε η πανδημία του κορονοϊού και η περιορισμοί των μετακινήσεων που επέφερε. Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η σουηδική εταιρεία είχε εκτιμήσει πως ως το 2025 θα υπάρχουν 2,6 δισ. συνδρομές σε δίκτυα τεχνολογίας 5G και 7,9 δισ. συνολικά ενεργές συνδρομές κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον πλανήτη.
Η πρόσφατη έκθεση ωστόσο διαπιστώνει μετρήσιμες αλλαγές στη χρήση τόσο των σταθερών, όσο και των κινητών δικτύων, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μερίδιο αύξησης της κίνησης έχει απορροφηθεί από τα σταθερά αστικά δίκτυα. Σε αυτά η αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 20% και 100% ανάλογα με την χώρα. Ωστόσο και τα δίκτυα των κινητών επικοινωνιών καταγράφουν σύμφωνα με τους παρόχους, μια αιχμή ζήτησης.
Αντίστοιχες αλλαγές υπάρχουν βέβαια και στην διάθεση των καταναλωτών. Σύμφωνα με έρευνα του Ericsson Consumer Lab, το 83% των ερωτηθέντων από 11 χώρες δηλώνει ότι οι ΤΠΕ βοήθησαν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση του lockdown. Τα αποτελέσματα δείχνουν αυξημένη υιοθέτηση και χρήση υπηρεσιών ΤΠΕ, όπως e-learning και εφαρμογές ευεξίας, οι οποίες έχουν βοηθήσει τους καταναλωτές να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες, υποστηριζόμενες από την συνδεσιμότητα.
Το 1/3 των ερωτηθέντων από 11 χώρες σχεδιάζει να επενδύσει σε 5G
Κοιτώντας προς το μέλλον, το 57% δηλώνει πως θα αποταμιεύσει χρήματα για οικονομική ασφάλεια την ώρα που το ένα τρίτο σχεδιάζει να επενδύσει σε 5G και σε βελτιωμένη ευρυζωνική σύνδεση στο σπίτι, ούτως ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του COVID-19.
Διευρυμένο ρόλο αποκτά πλέον και η Σταθερή Ασύρματη Πρόσβαση (ΣΑΠ), σύμφωνα με την έκθεση. Ειδικότερα, οι συνδέσεις ΣΑΠ προβλέπεται να φτάσουν σχεδόν τα 160 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 25% της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων δικτύων κινητών επικοινωνιών. Στο τέλος του 2019, η παγκόσμια κίνηση δεδομένων ΣΑΠ εκτιμάται ότι ήταν περίπου 15% του συνόλου. Τώρα, αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν 8 φορές για να φτάσει τα 53 exabytes το 2025, αντιπροσωπεύοντας το 25% της παγκόσμιας συνολικής κίνησης δεδομένων δικτύων κινητών επικοινωνιών.
Η Σταθερή Ασύρματη Πρόσβαση, παρεχόμενη μέσω δικτύων 4G ή 5G, αποτελεί μια ολοένα και πιο οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για την προσφορά ευρυζωνικότητας και είναι αρκετοί οι παράγοντες, που οδηγούν την αγορά: η ζήτηση από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για ψηφιακές υπηρεσίες, σε συνδυασμό με προγράμματα και επιδοτήσεις χρηματοδοτούμενες από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.
Στο β’ τρίμηνο του 2021 τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στην Ελλάδα
Οι εξελίξεις μοιάζουν να επιταχύνονται και στη χώρα μας, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης μιλώντας στην ενότητα με τίτλο «5G: The Power of Networks» στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum.
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμά που έχει θέσει για την δημοπράτηση των συχνοτήτων τονίζοντας ότι το 5G αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μάλιστα η χώρα μας, όπως τόνισε ο κ. Τζωρτζακάκης, είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν προχώρησε σε αναβολή του διαγωνισμού για τις συχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν για τα δίκτυα 5ης γενιάς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Παρότι, όπως διευκρίνισε, το λανσάρισμα των πρώτων εμπορικών δικτύων στην Ελλάδα εξαρτάται από τους παρόχους και το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν τις επενδύσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα, ο ίδιος εκτίμησε ότι τα πρώτα εμπορικά δίκτυα που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στην Ελλάδα μέσα στο β’ τρίμηνο του 2021. «Η ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G είναι βαρύνουσας σημασίας αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία και το οικοσύστημα που θα αναπτυχθεί γύρω από τις δυνατότητες των νέων υποδομών θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας» τόνισε ο γενικός γραμματέας.
Πηγή: insider.gr
Join the Conversation →