nowmag.gr

Αν έχετε στην κατοχή σας κάποιο κινητό 3g τεχνολογίας θα έχετε παρατηρήσει πως η συσκευή σας εχει αρχίσει να χάνει μέρος της λειτουργικότητας της. Ήδη αρκετά applications και updates δεν λειτουργούν πια. Οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων θα αποσύρουνε τις συσκευές που χρησιμοποιούν 3g δίκτυα, ακόμα και αυτές που έχουν ως μοναδικό σκοπό τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης.  Αρκετά μοντέλα όπως το Samsung galaxy 4 και το iPhone 5 θα καταργηθούν το 2022 μιας και οι κατασκευαστές κάνουν την αλλαγή σε 5g δίκτυα.  Ακόμα και τα παλαιού τύπου smartphones δεν θα μπορούν να κάνουν κλήση όταν πέσουν τα δίκτυα μιας και έχουνε κατασκευαστεί αρκετά χρόνια πριν και δεν θα ειναι συμβατά με τα δίκτυα του 2022.

Οι χρήστες που έχουν συσκευή 3g θα πρέπει να την αναβαθμίσουν. Οι φορείς κινητής τηλεφωνίας κλείνουν τα 3g δίκτυα τους, που βασίζονται σε παλαιότερη τεχνολογία, ώστε να κάνουν χώρο σε πιο εξελιγμένες υπηρεσίες δικτύου όπως το 5g. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλά παλαιά τηλέφωνα να μην μπορούν να κάνουν ή να δεχτούν κλήσεις όπως και μηνύματα. Οι  μεγάλοι φορείς απομακρύνονται από δυο παραδοσιακές τεχνολογίες την CDMA ( Code Division Multiple Access) και την GMS  (Global System for Mobile) για να επενδύσουν στα 5g δίκτυα τους. Παρακάτω παρατίθενται οι καταληκτικές ημερομηνίες για τα 3g δίκτυα των μεγαλύτερων φορέων.

  • Cosmote– Η Cosmote σε επίσημο FAQ που έχει αναρτήσει εξηγεί ότι η διαδικασία απενεργοποίησης έχει ξεκινήσει με σκοπό να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2022.Ο χρήστης που εχει στην κατοχή του 3g συσκευή θα έχει πολύ φτωχές υπηρεσίες δεδομένων όταν δεν θα ειναι συνδεδεμένος σε δίκτυο WiFi.
  • Wind– Η WIND Hellas προχωρά σε σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3g με σκοπό μέχρι το τέλος του 2022 να απελευθερώσει το φάσμα που θα αξιοποιηθεί στις νέες τεχνολογίες. Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας είπε χαρακτηριστικά «Τα τελευταία χρόνια η χρήση του internet από κινητό έχει αυξηθεί ραγδαία. Με σκοπό να στηρίξουμε τη συνεχώς αυξημένη ζήτηση για data επενδύουμε στα δίκτυα νέας γενιάς 4G και 5G και απελευθερώνουμε το φάσμα που χρησιμοποιεί το δίκτυο 3G ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία internet, να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία χρήστη στους πελάτες μας.»
  • Vodafone– Η απενεργοποίηση του 3g θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022. Η Vodafone, η οποία έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια να διαθέτει στα καταστήματά της συσκευές που υποστηρίζουν μόνο δίκτυα 3G, θα ενημερώσει εγκαίρως τους πελάτες της σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές τους σε μελλοντικές συσκευές.

Θα πρέπει οι πελάτες να επικοινωνήσουν με τον πάροχο τους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πλάνο απόσυρσης των 3g δικτύων τους, όπως και να κουβεντιάσουν τις επιλογές τους για κάποιο νέο τηλέφωνο. Ίσως κάποιοι πάροχοι έχουν εκπτώσεις για αυτούς που χρειάζονται νεα συσκευή. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά χρήστες που χρησιμοποιούν ακόμα παλιές συσκευές πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να μην έχουνε πρόβλημα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Με το Bitdefender Total Security μπορείτε να προστατέψετε οποιαδήποτε συσκευή Android και iOS από κακόβουλα λογισμικά.

You May Like This