nowmag.gr

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, ο οποίος έχει κυρίως τεχνολογική διάσταση, συνεχίζεται. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν χωρίζει μόνο τις δύο υπερδυνάμεις, αλλά τις δένει κιόλας, με την αγορά των smartphones να είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διάστασης.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, περίπου επτά στα δέκα (70%) smartphones, που πωλήθηκαν στην αγορά των ΗΠΑ κατασκευάστηκαν στην Κίνα. Το αντίστοιχο ποσοστό το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο ήταν 60%. Συνολικά, στην αγορά των ΗΠΑ διατέθηκαν κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους 31,9 εκατ. smartphones, αριθμός που συνιστά μείωση κατά 5% σε ετήσια βάση, αλλά είναι αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Canalys, η επανέναρξη της λειτουργίας των εργοστασίων στην Κίνα στα τέλη Μαρτίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τον Μάιο και τον Ιούνιο ήταν βασικοί συντελεστές στη διαδοχική ανάπτυξη της αγοράς. Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή διάθεσης ενός smartphone στις ΗΠΑ έφτασε τα $ 503 το εξεταζόμενο διάστημα, ήτοι 10% χαμηλότερη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

«Η εμπορική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας μια διαρκή κατάσταση αβεβαιότητας για όλους τους πωλητές smartphones, εκτός των Samsung και LG. Η επιδείνωση των διμερών εμπορικών σχέσεων έχει οδηγήσει σε ακραία αστάθεια. Ως εκ τούτου οι κατασκευαστές smartphones -και όχι μόνο- αναμένουν με ενδιαφέρον τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η έκβαση των οποίων μπορεί να οδηγήσει είτε σε εκτόνωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες είτε σε αναζωπύρωσή τους» σχολιάζουν ο αναλυτές της εταιρείας.
Κυρίαρχοι της αγοράς
Στο μεταξύ, από τα στοιχεία της Canalys προκύπτει ότι η Apple και η Samsung αντιπροσώπευαν το 70% των συσκευών, που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ. Η Apple μάλιστα πέτυχε ένα νέο εγχώριο ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο, με τη διάθεση 15 εκατ. iPhone, κατακτώντας μερίδιο 47% στην αμερικανική αγορά. Οι πωλήσεις της Samsung, από την άλλη, παρέμειναν σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του 2019.

«Καθώς η πανδημία του COVID-19 ανάγκασε τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι, η υιοθέτηση του 5G στις ΗΠΑ δεν κατάφερε να απογειωθεί. Ο φόβος για την εξάπλωση του ιού, το κλείσιμο των καταστημάτων, οι στενοί προϋπολογισμοί και η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης απέτρεψαν τους καταναλωτές από την αγορά του 5G, δίνοντάς τους αρκετούς λόγους να αγοράσουν μια συσκευή 4G» αναφέρουν οι αναλυτές σχολιάζοντας την αργή μετάβαση της αμερικανικής αγοράς από την εποχή του 4G στο 5G.

Τέλος, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, πλέον οι διανομείς αυξάνουν τις παραγγελίες για smartphone Android χαμηλού επιπέδου από λιγότερο γνωστές μάρκες, όπως τα Unimax και Wiko: «Η μεγαλύτερη ανεργία μείωσε τις επιλογές των καταναλωτών, περιορίζοντας τη δυνατότητα αγοράς νέας συσκευής. Με τις οικονομικές προκλήσεις να παραμείνουν, το τμήμα της αγοράς των smartphones με τιμή έως 400 δολ. είναι έτοιμο να κερδίσει μεγαλύτερα μερίδια αγοράς» καταλήγει η Canalys.

You May Like This