nowmag.gr

Πτωτική τροχιά, σε διψήφιο μάλιστα ποσοστό, κατέγραψε η παγκόσμια αγορά υποδομών Πληροφορικής για Cloud. Κατά το 2ο τρίμηνο του 2019, οι πωλήσεις των προϊόντων που σχετίζονται με την υποδομή IT για Cloud (server, enterprise storage και Ethernet switch) μειώθηκαν κατά 10,2%, φθάνοντας τα $14,1 δις. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή οδήγησε την IDC να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τις συνολικές δαπάνες για την υποδομή Πληροφορικής του cloud το 2019 στα $63,6 δις, εκτίμηση μειωμένη κατά 4,9% από αρχικές προβλέψεις της εταιρείας.

Τα έσοδα της αγοράς υποδομών Πληροφορικής Cloud μειώθηκαν για πρώτη φορά ως τμήμα της συνολικής αγοράς Πληροφορικής

Στο μεταξύ, η αγορά των υποδομών Πληροφορικής για public Cloud, κατά το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μειώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15,1% σε ετήσια βάση στα $9,4 δις. Μετά από ισχυρές επιδόσεις το 2018, η IDC αναμένει ότι οι υποδομές ΙΤ για public Cloud θα μειωθούν συνολικά στη διάρκεια του 2019, με την αγορά να περιορίζεται στα $42 δις, σημειώνοντας πτώση κατά 6,7% σε σχέση με το 2018. Αν και θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για υποδομές Cloud, το μερίδιο της κατηγορίας θα πιεστεί από 69,4% το 2018, σε 66,1% το 2019.

Private cloud

Αντίθετα, οι δαπάνες για τις ιδιωτικές υποδομές Πληροφορικής Cloud εμφανίζουν σταθερότερη ανάπτυξη. Το 2ο τρίμηνο του 2019, τα έσοδα των παρόχων από τις επενδύσεις σε ιδιωτικό Cloud αυξήθηκαν κατά 1,5%, φτάνοντας τα $4,6 δις. Η IDC αναμένει ότι οι δαπάνες σε αυτόν τον τομέα θα αυξηθούν κατά 8,4% σε ετήσια βάση το 2019.

Συνολικά, η βιομηχανία υποδομών Πληροφορικής βρίσκεται σε σημείο καμπής, όσον αφορά τις πωλήσεις προϊόντων Cloud, σε σχέση με το παραδοσιακό τμήμα της αγοράς υποδομών ΙΤ. Το 3ο τρίμηνο του 2018, τα έσοδα των προμηθευτών από τις υποδομές Πληροφορικής για το Cloud αναρριχήθηκαν – για πρώτη φορά – σε ποσοστό άνω του 50% της συνολικής αγοράς, αλλά έκτοτε υποχώρησαν κάτω από αυτό το σημαντικό ορόσημο. Το εξεταζόμενο διάστημα, για παράδειγμα, αντιπροσώπευαν ποσοστό 48,4% των εσόδων των προμηθευτών. Για το σύνολο του 2019, οι δαπάνες για την υποδομή Πληροφορικής Cloud θα παραμείνουν λίγο κάτω από το 50% στα επίπεδα του 49%. Πιο μακροπρόθεσμα, όμως, η IDC αναμένει ότι οι δαπάνες για την υποδομή Πληροφορικής Cloud θα αυξηθούν σταθερά και θα υπερβούν το επίπεδο των δαπανών για τις παραδοσιακές υποδομές ΙΤ από το 2020 και μετά.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι και οι πωλήσεις προϊόντων, που σχετίζονται με τις υποδομές στο παραδοσιακό τμήμα της αγοράς Πληροφορικής (μη Cloud), ήταν μειωμένες κατά 6,6% το 2ο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

sepe.gr

You May Like This