nowmag.gr

Στη δίνη ενός συνδυασμού εξελίξεων, όπως οι γεωπολιτικές αναταραχές, ο υψηλός πληθωρισμός, οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, βρίσκεται σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών.

Το παραπάνω εκρηκτικό μίγμα οδήγησε σε μείωση της ζήτησης – τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών – για συσκευές γενικά, με την αγορά των υπολογιστών να πλήττεται περισσότερο από όλες τις άλλες κατηγορίες συσκευών το 2022. Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με την Gartner, θα μειωθούν κατά 9,5% φέτος σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της εταιρείας, με τα PCs να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από όλα τα τμήματα συσκευών φέτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ζήτηση για υπολογιστές για προσωπική χρήση μειώνεται πιο γρήγορα (πτώση κατά 13,1% συνολικά το 2022), από τη ζήτηση για υπολογιστές για επιχειρήσεις (μείωση 7,2% σε ετήσια βάση)».

Από γεωγραφικής πλευράς, σύμφωνα με την Gartner, η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) προβλέπεται να σημειώσει πτώση 14% το 2022, λόγω της έλλειψης ζήτησης Η/Υ από τους καταναλωτές.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αυξήσεις τιμών και η μη διαθεσιμότητα προϊόντων λόγω των lockdown στην Κίνα επηρεάζουν σημαντικά τη ζήτηση των καταναλωτών στην περιοχή.

Πτώση σε όλες τις συσκευές

Η παγκόσμια αγορά των συσκευών θα υποστεί συνολικά φέτος πτώση. Οι διεθνείς αποστολές συσκευών (υπολογιστές, tablet και κινητά τηλέφωνα) εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 7,6% το 2022. Μάλιστα, στην Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρασίας, εκτιμάται ότι θα καταγράφουν φέτος διψήφια ποσοστά πτώσης. Στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, ενώ οι παγκόσμιες αποστολές αναμένεται να μειωθούν κατά 7,1% το 2022, ενώ η μείωση στις πωλήσεις smartphones θα είναι μειωμένες κατά 5,8%. Η Ευρύτερη Κίνα θα πληγεί περισσότερο από όλες τις παγκόσμιες αγορές, με τις πωλήσεις smartphone στην περιοχή να υποχωρεί με ρυθμό της τάξης του 18,3% το 2022.

Οι κλυδωνισμοί της κινεζικής αγοράς θα επηρεάσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τις πωλήσεις 5G smartphones. “Η Ευρύτερη Κίνα πρωτοστατεί στην υιοθέτηση τηλεφώνων 5G τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η κατάρρευση της αγοράς smartphones στην περιοχή θα σημάνει μείωση 2% στις αποστολές τηλεφώνων 5G το 2022, μετά από αύξηση 65% το 2021”, αναφέρει η Gartner.

Η αγορά του 5G

Το 2022, η Gartner αναμένει ότι οι αποστολές τηλεφώνων 5G σε όλο τον κόσμο θα ανέλθουν συνολικά σε 710 εκατ. μονάδες. Αν και πρόκειται για αύξηση 29% από το 2021, είναι χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες της αγοράς. “Ο ρυθμός ανάπτυξης μειώνεται σημαντικά από την αναμενόμενη αύξηση 47% στην αρχή του έτους, με αποτέλεσμα την απώλεια πωλήσεων 95 εκατ. 5G smartphones”, αναφέρει η Gartner.  Πάντως, η ζήτηση για συσκευές 5G αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς το 2023: “Μεγάλο μέρος της μετάβασης στο 5G θα συμβεί από επιλογή, καθώς οι χρήστες θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα smartphone 4G στο τέλος του κύκλου ζωής τους με smartphones συμβατά με 5G”.

Πηγή: in.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 5/7/2022)

You May Like This