nowmag.gr

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, το Spotify είχε επιβεβαιώσει ότι δοκιμάζει την απόδοση στίχων σε πραγματικό χρόνο, συγχρονισμένους παράλληλα με τη μουσική.

Η εταιρία ανακοίνωσε το λανσάρισμα της νέας λειτουργίας που θα εμφανίζει τους στίχους των τραγουδιών. Μία λειτουργία που θα είναι διαθέσιμη σε 26 διαφορετικές αγορές μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Ασία, Ινδία και Λατινική Αμερική. Η κυκλοφορία καθίσταται δυνατή χάρη σε μία νέα συμφωνία με την εταιρία Musixmatch, η οποία και θα παρέχει τους στίχους.

Η νέα αυτή λειτουργία θα παρέχει στίχους σε πραγματικό χρόνο στην ίδια γλώσσα με αυτή των τραγουδιών. Οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στη λειτουργία πατώντας το «Lyrics» στο κάτω μέρος της οθόνης. Αν και κατά τη διάρκεια των δοκιμών, χρήστες από τον Καναδά, είχαν αναφέρει ότι έβλεπαν στίχους σε πραγματικό χρόνο, από την ανακοίνωση καταλαβαίνουμε ότι ούτε ο Καναδάς αλλά ούτε άλλες χώρες που ενδεχομένως παρατήρησαν αυτή τη λειτουργία, θα έχουν πρόσβαση σε αυτή.

Σύμφωνα με το Spotify, οι χώρες που θα αποκτήσουν πρόσβαση και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα είναι οι εξής:

Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Χιλή, Μεξικό, Περού, Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ινδία, Νικαράγουα, Παναμάς, Παραγουάη, Ελ Σαλβαδόρ, Ουρουγουάη, Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.

Θα έλεγε κανείς ότι οι στίχοι θα έπρεπε να είχαν έρθει νωρίτερα στο Spotify αλλά η καθυστέρηση οφείλεται στις πολυπλοκότητες γύρω από τους στίχους και την αδειοδότησή τους. Ως αποτέλεσμα, η πρόσβαση στους στίχους σε χρήστες με νόμιμη άδεια χρήσης σε υπηρεσίες streaming, δεν ήταν δύσκολη μόνο για το Spotify αλλά και για άλλες πολλές εταιρίες. Πέρυσι για παράδειγμα, η Genius, εταιρία που συνεργάζεται με την Apple, μήνυσε τη Google και τον συνεργάτη της που παρέχει τους στίχους, LyricFind, για 50 εκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενη ότι χρησιμοποίησε παράνομα δικό της υλικό.

Με την επέκταση των στίχων σε 26 χώρες, το Spotify θα προσφέρει στίχους σε 27 αγορές από τις 79 συνολικές αγορές που προσφέρεται η streaming υπηρεσία. Σύμφωνα με το Spotify, η συνεργασία με το Musixmatch θα παρέχει στην εταιρία πρόσβαση στον μεγαλύτερο κατάλογο στίχων και μεταφράσεων στον κόσμο.

Πηγή: insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/7/2020)

You May Like This