nowmag.gr

Μια εβδομάδα μετά τη λήψη αιτήματος από hackers για καταβολή λύτρων 150.000 δολαρίων, το αγγλικό εναλλακτικό ροκ συγκρότημα Radiohead αποφάσισε να δώσει σε κυκλοφορία 18 ώρες κλεμμένης μουσικής που δεν προορίζονταν ποτέ για δημόσια κατανάλωση.

Στις 5 Ιουνίου, το αμερικάνικο online περιοδικό “Consequence of Sound” ανέφερε ότι 18 ώρες μουσικής των Radiohead κλάπηκαν από hackers και διέρρευσαν online. Το περιεχόμενο αφορά τραγούδια που γράφτηκαν μεταξύ 1995 και 1998, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του άλμπουμ “OK Computer”. Το συγκρότημα ανακοίνωσε χτες 11 Ιουνίου ότι το κλεμμένο υλικό τους κυκλοφορεί επίσημα πλέον μέσω της online μουσικής πλατφόρμας Bandcamp, ενώ τα έσοδα θα δοθούν στην κλιματική ομάδα ακτιβιστών Extinction Rebellion. Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Jonny Greenwood έγραψε σχετικά στο Twitter, περιγράφοντας αναλυτικά την κατάσταση: «Την περασμένη βδομάδα πέσαμε θύματα των hackers, οι οποίοι έκλεψαν ένα minidisk του Thom Yorke (τραγουδιστής) με κομμάτια από την εποχή του OK Computer, ενώ μας ζητήθηκαν λύτρα 150.000 δολαρίων για να μην κυκλοφορήσουν αυτά δημόσια. Έτσι, αντί να διαμαρτυρόμαστε αγνοούμε τον εκβιασμό και κυκλοφορούμε δημόσια μέσω της πλατφόρμας Bandcamp όλο το περιεχόμενο των 18 αυτών ωρών, προσφέροντας τα έσοδα στην ομάδα ακτιβιστών Extinction Rebellion. Μόνο για τις επόμενες 18 ημέρες και πληρώνοντας 18 λίρες, θα μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας αν θα έπρεπε να είχαμε πληρώσει αυτά τα λύτρα. Αν και κάποια κομμάτια από τις ηχογραφήσεις του OK Computer έφτασαν στην κασέτα κατά την επανέκδοση του άλμπουμ το 2017, δεν προορίζονταν ποτέ για δημόσια κατανάλωση και φυλάγονταν μόνο από ενδιαφέρον».

Στο θέμα αναφέρθηκε σχετικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της πλατφόρμας ασφαλείας Panorays, Matan Orel, δηλώνοντας: «Οι hackers που κρατούν δεδομένα σε ομηρία αποτελούν μια αυξανόμενη ανησυχία για τις επιχειρήσεις, καθώς έχουν διαπιστώσει ότι το έγκλημα πληρώνει και οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να ανακτήσουν τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων. Στις προσπάθειές τους να σταματήσουν την αναπτυσσόμενη επιχείρηση των hackers, οι εμπειρογνώμονες του FBI και του κλάδου συνιστούν έντονα στους ανθρώπους να μην πληρώνουν ποτέ τα λύτρα που τους ζητούνται. Οι Radiohead ακολούθησαν μια διαφορετική, δημιουργική διαδρομή για αντιμετωπίσουν και να νικήσουν τους hackers. Η μέθοδός τους εξισορροπεί το παιχνίδι, καθώς κερδίζουν τους hackers στο δικό τους τρόπο παιχνιδιού, δημοσιεύοντας απλά τη μουσική τους στο κοινό».

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This