nowmag.gr

Το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, σε συνεργασία με τη Siemens, συνδυάζει τεχνολογίες ψηφιακών αισθητήρων και analytics, τεχνητή νοημοσύνη, αποκεντρωμένη παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδέες που βοηθούν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των χρηστών για να μετατρέψουν τις πανεπιστημιουπόλεις στο Edgbaston και στο Dubai στις πιο έξυπνες παγκοσμίως, με τη δημιουργία ενός «Ζωντανού Εργαστηρίου» όπου η έρευνα, η διδασκαλία και η μάθηση θα επωφελούνται από την πρόσβαση σε νέα δεδομένα και στη συνδεσιμότητα.

Το «Ζωντανό Εργαστήρι» θα συλλέγει δεδομένα από τις τεχνολογίες κτηρίου του πανεπιστημίου, τις υποδομές των ακινήτων και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας ώστε να τα χρησιμοποιεί για καινοτομίες, δραστηριότητες που αφορούν την Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D), καθώς και για διδασκαλία. Η προσεκτική μελέτη της ζήτησης και της παραγωγής ενέργειας -από συστήματα έως μεμονωμένους καταναλωτές/παραγωγούς (prosumers)- με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για εφαρμοσμένη μάθηση και δημιουργεί μια πλατφόρμα για προηγμένη έρευνα.

Η Siemens θα υποστηρίξει μια ομάδα διδακτορικών υποτροφιών στο πανεπιστήμιο με έδρες το Ηνωμένο Βασίλειο και το Dubai. Τα ερευνητικά τους έργα θα σχεδιαστούν από τη Siemens και το πανεπιστήμιο με σκοπό την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων αναφορικά με τα δεδομένα (data), την τεχνολογία, τα αστικά συστήματα και έχοντας ως στόχο τη μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας.

Φέτος, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ θα γίνει το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που θα αναπτύξει τεχνολογία Internet of Things (IoT) σε μεγάλη κλίμακα. Ξεκινώντας από το φθινόπωρο του 2021, η πρώτη φάση του μεγάλου αυτού έργου ενεργειακής απόδοσης θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση 23.000 αισθητήρων IoT της Enlighted σε όλο το πανεπιστήμιο.

«Ως ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο – με μια παγκόσμια κοινότητα που ξεπερνά τους 38.000 φοιτητές – το πανεπιστήμιο είναι ήδη καταναλωτής και παραγωγός ενέργειας. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί θα βελτιστοποιηθούν περαιτέρω χάρη στο σύστημα που δουλεύουμε τώρα μαζί», δήλωσε ο Matthias Rebellius, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG και Διευθύνων Σύμβουλος της Smart Infrastructure. «Συνεργασίες όπως αυτή είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη συλλογή νέων πληροφοριών, τη δοκιμή και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και τη δημιουργία αποδοτικών και βιώσιμων ενεργειακών υποδομών. Το παράρτημα του πανεπιστημίου στο Dubai θα είναι ένα παγκόσμιο παράδειγμα βιωσιμότητας στο αναπρογραμματισμένο Dubai Expo 2020».

Ο καθηγητής Tim Jones, Κοσμήτορας και Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, εξήγησε το φιλόδοξο όραμα του πανεπιστημίου: «Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε την πανεπιστημιούπολη του μέλλοντος, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για να κάνουμε τις πανεπιστημιουπόλεις μας στο Edgbaston και το Dubai τις πιο έξυπνες παγκοσμίως. Αυτό θα ενισχύσει την εμπειρία των μαθητών μας, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες έρευνας και καινοτομίας, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει σημαντικά το αποτύπωμά μας άνθρακα. Καθώς πλησιάζουμε το COP26 στη Γλασκόβη αυτό το φθινόπωρο, είναι σαφές ότι έχει φτάσει η ώρα να πετύχουμε τους στόχους για μηδενική καθαρή κατανάλωση ενέργειας. Οι στρατηγικές συνεργασίες πανεπιστημίων και βιομηχανιών, όπως οι δικές μας με τη Siemens, είναι σημαντικές για να δούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε αυτούς τους στόχους σε πραγματικότητα».

Επιπλέον, η Siemens θα παραδώσει ένα 10ετές τμήμα για υπηρεσίες ενέργειας και IoT ώστε να διασφαλίσει ότι το πανεπιστήμιο θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρουν τόσο η τεχνολογία όσο και η βιομηχανία. Το πανεπιστήμιο έχει ήδη κάνει σημαντική πρόοδο στο να καταστήσει τις λειτουργίες του πιο βιώσιμες, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης του στόχου του 2020 για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 20 τοις εκατό. Επίσης προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των κτηρίων του, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης 2,856 τόνων CO2 ετησίως που ισοδυναμεί με το πέντε τοις εκατό των σημερινών εκπομπών του πανεπιστημίου.

Νωρίτερα φέτος, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ υπέγραψε το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών – τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία εταιρικής ευθύνης στον κόσμο – ως μέρος της δέσμευσής του να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο της έρευνάς του. Το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ συμμετέχει επίσης στο Δίκτυο Πανεπιστημίων COP26 και θα έχει παρουσία στο συνέδριο COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

You May Like This