nowmag.gr

Την στιγμή που το metaverse προβάλλει ως ο διάδοχος της σημερινής μορφής του Διαδικτύου στην κοινότητα του κυβερνοχώρου έχει κάνει την εμφάνιση του μια δεύτερη υποψηφιότητα η οποία έχει λάβει την κωδική ονομασία Web 3.0. Τα πρώτα θετικά σχόλια για αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο διαδέχονται επικρίσεις από κορυφαίους παράγοντες της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως ο Ελον Μασκ και ο ιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ

Ως Web 1.0 θεωρούμε την πρώτη έκδοση του Internet που αποτελούνταν από στατικές ιστοσελίδες HTML και ήταν ένας μη διαδραστικός κόσμος με δεδομένα που έφταναν στους χρήστες από μια και μόνο πηγή. Προφανώς για την εποχή του έφερε επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων κυρίως μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποτέλεσε την πλατφόρμα για να «πατήσει» πάνω της το Web 2.0 που είναι το σημερινό Internet που όλοι χρησιμοποιούμε.

Όμως η λειτουργία, ο έλεγχος των πληροφοριών και δεδομένων και γενικότερα η πρόοδος του Internet βρίσκεται εδώ και καιρό στα χέρια λίγων τεχνολογικών κολοσσών. Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα ανάπτυξης ενός κυβερνοχώρου που θα λειτουργεί αποκεντρωμένα με μια νέα πιο ελεύθερη και με λιγότερα τεχνικά προβλήματα αρχιτεκτονική. Ένα κυβερνοχώρο με νέας γενιάς εφαρμογές που θα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και εμβάθυνση των χρηστών σε αυτές. Αυτή νέα γενιά Internet έλαβε τον χαρακτηρισμό Web 3 ή Web 3.0 και θα λειτουργεί με την τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζεται ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων. Ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες μαζί με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αλλά και ανεξάρτητους προγραμματιστές και οραματιστές προσπαθούν να βάλουν τις βάσεις σε αυτό τον νέο ψηφιακό κόσμο.

Πριν από λίγες μέρες ο Ελον Μασκ αναφέρθηκε απαξιωτικά τόσο στο metaverse όσο και στο Web 3.0 αναφέροντας ότι πρόκειται για προϊόντα μάρκετινγκ και δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία και χρησιμότητα. Μάλιστα για το Web 3.0 είπε ότι αναζητά κάτι σχετικά με αυτό και δεν βρίσκει τίποτε, ότι είναι κάτι ανύπαρκτο.

Ο Τζακ Ντόρσει που αποχώρησε πρόσφατα από το Twitter για να ασχοληθεί με μια νέα εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών που δημιούργησε με σειρά αναρτήσεων υποστηρίζει ότι επενδυτικά funds έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του Web 3.0. Ο Ντόρσει λέει ότι όσοι ανιδιοτελώς και ανυποψίαστοι συμμετέχουν στην ανάπτυξη του Web 3.0 έχουν πέσει θύματα μιας παγίδας αφού δημιουργούν ένα κόσμο που θα ελέγχεται με τον ίδιο τρόπο που ελέγχεται και το σημερινό Διαδίκτυο. «Είναι μια κεντρικής διαχείρισης οντότητα απλά με διαφορετική ταμπέλα. Πρέπει να μάθετε σε τι πάτε να μπλέξετε» αναφέρει ο Ντόρσει σε μια από τις αναρτήσεις του. Ένα μεγάλο κεφάλαιο επενδυτικών συμμετοχών (venture capital), το Andreessen Horowitz, που έχει επενδύσει τρία δισ. δολάρια σε διάφορες εταιρείες κρυπτονομισμάτων θεωρείται μια από αυτές που στοχεύει στον έλεγχο του Web 3.0 .

Πηγή: naftemporiki.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 27/12/2021)

You May Like This