nowmag.gr

Απόλυτα ανελαστικές έχουν γίνει οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την τεχνολογία. Δεν είναι τυχαίο ότι, ακόμη και εν μέσω δυσμενών συνθηκών για την παγκόσμια οικονομία, οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία.

Η δέκατη ετήσια μελέτη “IT Enterprise Insights” της εταιρείας Omdia επιβεβαιώνει ότι η πληροφορική έχει γίνει ένας από τους κύριους παράγοντες αξίας για μια επιχείρηση, με σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των εταιρειών να προχωρούν σε αυξήσεις των εταιρικών προϋπολογισμών για το ΙΤ. Μάλιστα, το αντίστοιχο ποσοστό έναν χρόνο νωρίτερα ήταν σημαντικά χαμηλότερο και κινούνταν ποσοστιαία στο 62%.

Όπως δείχνει η έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 6.500 στελεχών πληροφορικής παγκοσμίως, κορυφαία προτεραιότητα των τμημάτων ΙΤ είναι να αυξήσουν – μέσω των επενδύσεων στην τεχνολογία – τη λειτουργική τους αποδοτικότητα. Έτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ικανότητας της εταιρείας να διαχειρίζεται την ψηφιακή της ασφάλεια, να προφυλάσσει τα δεδομένα της και το απόρρητο των πληροφοριών.

Το 74% των επιχειρήσεων προχώρησαν σε αυξήσεις των προϋπολογισμών για την Πληροφορική το 2023, έναντι 62% το 2022

Ενώ η ανάπτυξη της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) εκτοξεύεται, για πολλές εταιρείες αυτό δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μεγάλη αλλαγή στις προτεραιότητες των δαπανών για τεχνολογία, όπως δείχνει η υφιστάμενη κατανομή των επενδύσεων στο ΙΤ.

Ωστόσο, αυτό αναμένεται – κατά τους αναλυτές – να αλλάξει γρήγορα, “καθώς οι επιχειρήσεις μεταφέρουν τις λύσεις GenAI από τα στάδια αξιολόγησης και εργαστηρίου σε περιβάλλοντα παραγωγής”, αναφέρει η μελέτη της Omdia.

Κάθε εταιρεία είναι εταιρεία ΙΤ

Οι αναλυτές θεωρούν, μάλιστα, δεδομένη τη σταδιακή στροφή από τις παραδοσιακές τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής προς νέες αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως είναι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

“Η φράση «κάθε εταιρεία είναι εταιρεία πληροφορικής» δεν ήταν ποτέ πιο αληθινή. Βλέπουμε μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από τις παραδοσιακές Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που θεωρείται ο κινητήρας, που κρατά την επιχείρηση σε λειτουργία, σε αναδυόμενες τεχνολογίες, που δημιουργούν πρόσθετη αξία σε μια επιχείρηση. Η κατανόηση των επιχειρηματικών προκλήσεων, των επενδυτικών προτεραιοτήτων και των στόχων της πληροφορικής είναι καίριας σημασίας”, αναφέρει η Omdia.

Η έρευνα

Η ετήσια έρευνα “IT Enterprise Insights” της Omdia βοηθά τους προμηθευτές IT να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών τους και να διασφαλίσουν ότι οι στρατηγικές τους ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες των πελατών. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η Omdia πήρε συνεντεύξεις από περισσότερα από 6.500 ανώτερα στελέχη πληροφορικής σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια και τις προτεραιότητες των εταιρειών τους σε 56 χώρες και 16 κλάδους της βιομηχανίας.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This