nowmag.gr

Ο γερμανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός WDR και το Ινστιτούτο Fraunhofer Heinrich Hertz HHI θα συνεργαστούν τους επόμενους μήνες για να ελέγξουν τις δυνατότητες κωδικοποίησης βίντεο που προσφέρονται από το επερχόμενο νέο διεθνές πρότυπο VVC/H.266.

Το VVC/H.266 είναι ο διάδοχος του HEVC/H.265, που είναι σήμερα το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό πρότυπο για την κωδικοποίηση βίντεο. Χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, σε smartphones για εγγραφή και αναπαραγωγή βίντεο και ροή βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε τηλεοράσεις.

Το Fraunhofer HHI συμμετείχε σημαντικά στην ανάπτυξη του HEVC/H.265 καθώς και του προκάτοχού του AVC/H.264 και είναι και πάλι βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη του διάδοχου προτύπου VVC/H.266. Η WDR αναμένει ότι η συνεργασία θα ωφελήσει κυρίως τους τηλεθεατές από την άποψη τόσο της ποιότητας του βίντεο όσο και του κόστους μετάδοσης δεδομένων.

Σε σύγκριση με το HEVC/H.265, το VVC/H.266 θα πρέπει να επιτρέπει μείωση του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων έως και 50%, σύμφωνα με το γερμανικό ερευνητικό ίδρυμα. Έτσι, είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη μετάδοση δεδομένων στο σταθερό δίκτυο και ειδικά στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, όπου η χωρητικότητα δεδομένων είναι περιορισμένη. Για παράδειγμα, ένα βίντεο Ultra HD 90 λεπτών που κωδικοποιείται με HEVC/H.265 απαιτεί σήμερα περίπου 10 GB δεδομένων, ενώ με το VVC/H.266 θα είναι αρκετά περίπου 5 GB.

Το νέο πρότυπο VVC/H.266 αναμένεται να κυκλοφορήσει επισήμως το καλοκαίρι του 2020. Κατά τη διάρκεια του 2021 τα πρώτα προϊόντα που θα βασίζονται στο νέο πρότυπο αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορικά.

Η WDR και η Fraunhofer HHI συνεργάζονται ήδη για τη δοκιμή πρωτοτύπων στο εργαστήριο. Τα πρώτα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στη γερμανική τεχνολογική έκθεση IFA Berlin από τις 6 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2019 στο κοινό περίπτερο με τη γερμανική βιομηχανική ένωση Deutsche TV-Plattform (περίπτερο 203α, αίθουσα 26).

You May Like This