nowmag.gr

Η γνωστή, για τις κινηματογραφικού επιπέδου βιντεοκάμερες της, RED, υπέβαλλε πρόσφατα αγωγή, κατηγορώντας την Nikon ότι παραβίασε τις ευρεσιτεχνίες συμπίεσης βίντεο της στην τελευταία ενημέρωση του firmware της full-frame mirrorless Nikon Z9.

Η εταιρεία κατέθεσε αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια υποστηρίζοντας ότι η Nikon και οι θυγατρικές της στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής παραβίασαν επτά ευρεσιτεχνίες της που προστατεύονται από αντίστοιχα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σχετίζονται με τη συμπίεση βίντεο για να μην υπάρχουν απώλειες στην ποιότητα.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Nikon πλήρωσε για να αποκτήσει το δικαίωμα χρήσης της τεχνολογίας συμπίεσης TicoRAW της intoPIX όσον αφορά το βίντεο 8K/60p N-RAW στη mirrorless κάμερα Z9. Η intoPIX περιγράφει την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία TicoRAW ως «χωρίς απώλειες τόσο σε μαθηματικό επίπεδο όσο και σε οπτικό επίπεδο έως και 1 bit ανά pixel» κάτι που μοιάζει εκπληκτικά με τον τρόπο που περιγράφει η RED τη δική της τεχνολογία.

Η RED κατηγορεί επίσης την Nikon ότι ενώ γνώριζε για τις κατοχυρωμένες με διπλώματα ευρεσιτεχνίας τεχνολογίες καθώς και τις «προηγούμενες αγωγές της που αφορούσαν ένα ή περισσότερα από τα κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας» της, εντούτοις προχώρησε στην παραβίασή τους. Πιο συγκεκριμένα, η RED αναφέρεται στις αγωγές της ενάντια στις εταιρείες Kinefinity, Nokia και Sony, με τη τελευταία μάλιστα να προχωρά σε ανταγωγή για παραβίαση ευρεσιτεχνιών της από την RED.

Σύμφωνα με την καταγγελία της RED, η χρήση της πατενταρισμένης τεχνολογίας συμπίεσης από τη Nikon είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην εταιρεία, η οποία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί επαρκώς από χρηματικές αποζημιώσεις, «μέσω» των χαμένων πωλήσεων και κερδών, της μειωμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ζημιάς που έχει προκληθεί στη γενικότερη φήμη της και τη θέση της στη βιομηχανία. Όσον αφορά στον ισχυρισμό της ότι δεν είναι δυνατό να αποζημιωθεί επαρκώς από χρηματική αποζημίωση, η RED εννοεί ότι δικαιούται αύξηση επί της αποζημίωσης έως και τρεις φορές τουλάχιστον το ποσό που βρέθηκε ή εκτιμήθηκε λόγω της ηθελημένης και εσκεμμένης παράβασης της Nikon [και] δικαιούται επιβράβευσης για τα δικαστικά έξοδα και την μίσθωση των δικηγόρων της «επειδή η παράβαση της Nikon αποτελεί εξαιρετική περίπτωση».

Η RED επιδιώκει επίσης «μια προκαταρκτική και μόνιμη διαταγή» που επιβάλλει στη Nikon να σταματήσει να διαφημίζει και να πουλά τα προϊόντα που φέρεται ότι παραβιάζουν την τεχνολογία της RED. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι για ποιο λόγο η RED προχώρησε στην υποβολή αγωγής ενάντια στη Nikon και όχι ενάντια στην intoPIX, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελευταία ουσιαστικά αδειοδότηση τη τεχνολογία TicoRAW στην Nikon. Υπάρχει πάντως εξήγηση, καθώς η RED αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Nikon πουλάει προϊόντα στα ίδια κανάλια που πουλάει και η RED, καθώς αν κινούταν ενάντια στην intoPIX, ενδέχεται το δικαστήριο να έκρινε ότι απευθύνονται σε διαφορετικές αγορές, η μία στην αγορά των μηχανών και η άλλη στην αγορά των κωδικοποιητών. Είναι επίσης πιθανό η RED να ελπίζει ότι με την αγωγή της, θα καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία αδειοδότησης με την Nikon, η οποία μπορεί να οικονομικά να ανταποκριθεί καλύτερα σε μία τέτοια συμφωνία από ότι η intoPIX.

Πηγή: insomnia.gr
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 31/5/2022)

You May Like This