nowmag.gr

Το gaming είναι μία διαδικασία ικανή να φέρει στα όρια κάθε desktop. Όσο εσύ απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια σε υψηλή ανάλυση με ray tracing, anti-aliasing και τα λοιπά settings στο max, το σύστημά σου δουλεύει στο 100% προκειμένου να ανταποκριθεί στα «θέλω» σου.

Όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό όμως, τόσο πιο πολύ αυξάνεται και η θερμοκρασία των διαφόρων υποσυστημάτων και κατ’ επέκταση του εσωτερικού του υπολογιστή, επηρεάζοντας έτσι τις επιδόσεις αλλά και το προσδόκιμο ζωής του.
Εδώ είναι λοιπόν που εσύ, ως υπεύθυνος και προνοητικός χρήστης, θα πρέπει να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να διασφαλίσεις πως το σύστημά σου θα συνεχίσει να αποδίδει άψογα χωρίς να κινδυνεύει να υποστεί μεγαλύτερης έκτασης βλάβες λόγω πιθανής υπερθέρμανσης. Πώς; Έλα να δούμε όλα όσα μπορείς να κάνεις αναλυτικά.

Βεβαιώσου ότι υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος στο κουτί

Ένα λάθος στο οποίο υποπίπτουν αρκετοί χρήστες, είναι αυτό του κουτιού που οριακά χωρά τα υποσυστήματα του gaming PC τους. Μην κάνεις το ίδιο. Ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών, οι δίσκοι και τα λοιπά στοιχεία του υπολογιστή σου χρειάζονται χώρο για να «αναπνέουν». Το τελευταίο που θες είναι να βρίσκονται τόσο κοντά που αφ’ ενός να εμποδίζουν τη ροή του αέρα, αφ’ ετέρου η θερμότητα που εκπέμπει το ένα να επηρεάζει το άλλο.

Το κουτί σου θα πρέπει να έχει αρκετό ελεύθερο χώρο -κοιτώντας στο εσωτερικό του να μπορείς να διακρίνεις τα υποσυστήματά του και όχι ένα συνονθύλευμα από καλώδια. Αν δεν ισχύει αυτό, τότε ίσως να έχει έρθει η ώρα να επενδύσεις σε ένα μεγαλύτερο κουτί που όμως θα ικανοποιεί την εν λόγω συνθήκη, όντας παράλληλα σε θέση να υποστηρίξει τυχόν αναβάθμιση στο μέλλον. Αν καταλήξεις σε αυτή τη λύση, δώσε βάση στα εξής:

  1. Θα πρέπει να έχει χώρο για καλώδια πίσω από τη motherboard.
  2. Δε θα πρέπει να χρειάζονται εργαλεία για την αφαίρεση τμημάτων του.
  3. Καλό θα ήταν το τροφοδοτικό να βρίσκεται στη βάση του και να διαθέτει “shroud” (κάλυμμα για ολόκληρη τη βάση).
  4. Να έχει αρκετό πλάτος ώστε να χωρά την ψύκτρα του επεξεργαστή.
  5. Ιδανικά να έχει γρίλιες στην πρόσοψη και τα λοιπά πάνελ του για καλύτερη εισαγωγή αέρα.
  6. Να υποστηρίζει τουλάχιστον 4-5 όσο το δυνατόν μεγαλύτερους (140 χιλ. και άνω) ανεμιστήρες σε πρόσοψη, πίσω και επάνω όψη.
  7. Αν σε ενδιαφέρει, να δέχεται υδρόψυξη.

Καθάρισε το εσωτερικό του

Οι ανεμιστήρες μαζεύουν σκόνη και δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό πέραν από ένα τακτικό, καλό καθάρισμα. Βγάλε λοιπόν το σύστημα από την πρίζα και χρησιμοποίησε ένα σπρέι καθαρισμού αέρα σε συνδυασμό με καθαρά, στεγνά πανάκια, προκειμένου να αφαιρέσεις τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί όχι μόνο στους ανεμιστήρες αλλά σε κάθε επιφάνεια. Για τους ανεμιστήρες ειδικά, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου και με πινέλο. Απόφυγε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας αφού ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα από τη σκόνη.

Τακτοποίησε τα καλώδια

Cable management, δύο λέξεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο εσωτερικό του υπολογιστή σου. Τα καλώδια που «πετάνε» δεξιά κι αριστερά εμποδίζουν την ομαλή ροή του αέρα και κατ’ επέκταση την απαγωγή της θερμότητας. Προσπάθησε λοιπόν να τακτοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα τα καλώδια που βρίσκονται στο κουτί σου. Χρησιμοποίησε δεματικά καλωδίων (προτίμησε τα Velcro αντί γι’ αυτά με τα «δοντάκια» και την οπή) και πρόσεξε αυτά να μην έρχονται σε επαφή με κάρτες ή ανεμιστήρες κατά την τοποθέτησή τους.

 

 

Επένδυσε σε τροφοδοτικό με αποσπώμενα καλώδια

Αν θες βέβαια να κάνεις το παραπάνω βήμα και να προσφέρεις ό,τι καλύτερο μπορείς στον υπολογιστή σου, η λύση ενός τροφοδοτικού με αποσπώμενα καλώδια (modular) είναι η βέλτιστη. Σε αυτή την περίπτωση, θα συνδέσεις στο τροφοδοτικό μόνο τα καλώδια που χρειάζεται ο υπολογιστής σου, οπότε θα γλιτώσεις από όλα όσα δε χρησιμοποιούνται. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα περισσότερος ελεύθερος χώρος στο εσωτερικό του και σημαντικά βελτιωμένη ροή αέρα.

Πρόσθεσε ανεμιστήρες

Σχετικά προφανής αλλά άκρως αποτελεσματική λύση. Μπορείς να συμβάλλεις στην καλύτερη ροή αέρα στο εσωτερικό του κουτιού σου, με την προσθήκη έξτρα ανεμιστήρων. Δες πόσους και σε τι μεγέθη υποστηρίζει και πλαισίωσέ το με δυνατούς ανεμιστήρες που θα ρίξουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Προσπάθησε να επιλέξεις μεγάλης διαμέτρου ανεμιστήρες έτσι ώστε να αποφύγεις τον πολύ θόρυβο και βεβαιώσου ότι το τροφοδοτικό σου μπορεί να τους σηκώσει (μόνο αν είναι στα όριά του θα έχεις πρόβλημα).

 

 

Δώσε μεγάλη προσοχή στο overclocking

Overclocking και gaming, κακά τα ψέματα, πάνε παρέα. Οι gamers ανέκαθεν ήθελαν να παίρνουν το μέγιστο από τους υπολογιστές τους, ακόμα κι αν αυτό προϋπέθετε τον υπερχρονισμό των υποσυστημάτων τους. Κατά το overlocking όμως, ουσιαστικά ωθείς το σύστημά σου στα όριά του, ίσως και πέρα απ’ αυτά, γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι θα του παρέχεις και την κατάλληλη ψύξη. Αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με το «άθλημα», επένδυσε σε καλύτερες ψύκτρες (επεξεργαστή, κάρτας γραφικών, RAM -ανάλογα τι θα υπερχρονίσεις) αφού αυτές του εκάστοτε κατασκευαστή, ενδέχεται να μην επαρκούν. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, θα σου προτείναμε να εξετάσεις και τη λύση της υδρόψυξης.

Κλείσε καλά το κουτί

Μη γελάς! Υπάρχει πολύς κόσμος που αφήνει ανοιχτό το κουτί του, θεωρώντας ότι έτσι θα φεύγει η θερμότητα. Στην πραγματικότητα όμως, με την κίνησή του αυτή πετυχαίνει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού η σκόνη που εισέρχεται ανεμπόδιστη στο εσωτερικό του, εμποδίζει τους ανεμιστήρες να κάνουν τη δουλειά τους. Το κουτί σου είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί όντας κλειστό και ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να κάνεις. Εξασφάλισε ότι το εσωτερικό του θα είναι νοικοκυρεμένο, εξόπλισέ το με όσο το δυνατόν περισσότερους ανεμιστήρες και βάλε στο πρόγραμμά σου ένα τακτικό καθάρισμα. Όλα τα υπόλοιπα, θα τα κάνει το ίδιο.

 

 

Δροσερό desktop = δυνατό desktop

Η διατήρηση της θερμοκρασίας του desktop σου σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα θα πρέπει να είναι βασικό σου μέλημα αφού με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσεις τη σε βάθος χρόνου υψηλών προδιαγραφών απόδοσή του. Αφιέρωσε λοιπόν τον χρόνο που χρειάζεται και εξασφάλισε ότι το σύστημά σου θα παραμένει δροσερό και ισχυρό, ακόμα κι όταν δουλεύει διαρκώς στα… κόκκινα!

 

Πηγή:  real.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 24/11/2020)

You May Like This