nowmag.gr

H Ελλάδα αναμένει τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα δίκτυα 5G και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις της. Αυτό ανέφερε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ακόμη ότι οι αποφάσεις της Κομισιόν δεν δεσμεύουν τα κράτη-μέλη, αλλά οπωσδήποτε η χώρα δεν μπορεί παρά να τις λάβει υπ’ όψιν. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παραδέχθηκε χθες για άλλη μια φορά ότι η υπόθεση της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) δεν είναι αποκλειστικά τεχνολογικό θέμα, όπως συνέβαινε π.χ. με την κινητή τηλεφωνία 4ης γενιάς (4G). «Είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να απαντήσει στο τι θα πράξει η χώρα, όσον αφορά τις αιτιάσεις των ΗΠΑ σχετικά με την αξιοποίηση κινεζικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αναφέροντας ότι αναμένει τη σχετική έκθεση της Κομισιόν που διερευνά επίσης το ίδιο θέμα και η οποία θα παρουσιαστεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

«Αναμένουμε τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά θα λάβουμε αποφάσεις, αφού συνεκτιμήσουμε την προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή τις υφιστάμενες επενδύσεις», είπε ο υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι το «ακραίο» δίκτυο, δηλαδή οι κεραίες των εταιρειών Vodafone και Wind, βασίζεται αποκλειστικά σε τεχνολογία Huawei, ενώ μέρος του κεντρικού δικτύου (core network) της Cosmote (IMS) βασίζεται επίσης σε τεχνολογία της ίδιας κινεζικής εταιρείας.

Αναφορικά με τις χρεώσεις κινητής, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε χθες ότι αναμένει στο επόμενο διάστημα νέες κινήσεις από τις εταιρείες προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των χρεώσεων κινητού τηλεφώνου. Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές και ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική που ασκούν οι επιχειρήσεις. Ωστόσο σημείωσε ότι όπως το ελληνικό κράτος βοηθά τις εταιρείες στις επενδύσεις τους με την απλοποίηση διαδικασιών αδειών κεραιών, θα πρέπει και οι ίδιες να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση του κόστους. Επίσης, ο υπουργός υποσχέθηκε για άλλη μια φορά ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν θα επιδιώξει τη μεγιστοποίηση του κέρδους από την εκχώρηση των αδειών 5ης γενιάς, δίνοντας έτσι ένα επιπλέον κίνητρο για να επενδύσουν στην ανάπτυξη νέων και σύγχρονων υποδομών.

 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

You May Like This